logomamaninjashop

Аз и майчинските групи

Автор: Валентина Вълчева

Когато преди шест години забременях с големия син, първата ми работа беше да прочета „библията” на доктор Спок, колкото да схвана, че от мен свястна майка няма да излезе при никакво положение. Това, естествено, ме хвърли в терзания и чувство за вина, а също и в страстно желание да се поправя навреме, т.е. по възможност преди още да е пристигнал щъркелът. И...

Ами то народът си го е казал. Пътят към ада е осеян с добри намерения. Е, моите добри намерения в крайна сметка ме доведоха до няколко знакови майчински групи във фейсбук, което на практика, ако се замисли човек, си е равнозначно по резултат. Слава тебе, Господи, размина ми се челният сблъсък с една конкретна група, занимаваща се с конспиративните теории относно архизлодеите-фармацевти, които от има-няма няколко века са си поставили за цел №1 заличаването на човешкия род от лицето на земята с помощта на най-разнообразни садистични средства – от абсолютното зло – ваксините, та до аналгина. Не че не ме интересува, ама като гледам, архизлодеите-фармацевти засега се справят повече от зле в осъществяването на коварните си планове, та реших, че това може да почака, докато проуча проблема с коликите и никнещите зъби.

И там разбрах, че доктор Спок си е направо едно щастливо безхаберно хипи в сравнение с някои нашенски майки. Така де! Какво ли пък може да разбира някакъв си там мъж от гледане на деца, бил той и педиатър. Особено пък ако е педиатър всъщност! За Бога, всеки знае, че педиатрите са праисторически вид, който няма хал хабер от модерните тенденции за отглеждане на деца. За какво ти е педиатър, ако си имаш на разположение някоя нашенска баба/леля/стрина, която всичко знае, всичко може и изобщо е извор на мъдрост, опит и вдъхновение?

Признавам си, допреди да попадна във въпросните групи, нямах идея колко съм невежа всъщност. Но човек се учи, докато е жив. Освен това установих, че съм наивна, неинформирана, безотговорна, малко по-мързелива, отколкото подозирах. А, да. Според една особено афектирана дама, находяща се в Кипър, ако не се лъжа, май се оказах и виновна за това, че мъжът ѝ изневерява под път и над път. Това, че аз съм във Видин нямаше никакво значение за нея.

Но да систематизирам накратко нещата, които научих!

  • Ако детето ти вкуси нещо друго, освен кърма, преди да е навършило поне годинка, не ставаш за майка. Абе, не кърмиш ли поне три години, не ставаш и това си е.
  • Ако вкуси нещо друго, освен кърма, преди да е навършило половин годинка, не ставаш не само за майка, ами за нищо не ставаш. Ама така е то, като социалните са там само за заплата!
  • Ако детето ти яде храна от детска кухня, си мързел.
  • Ако не му гладиш прилежно целия гардероб по два пъти на ден, си мързел и мърла.
  • Ако му приготвяш домашни пюрета и манджи, си дребнава педантка с поведенчески проблеми.
  • Ако му дадеш дори да зърне шоколад, вече си направо за прокурор.
  • Ако при здравословен проблем питаш първо педиатър за съвет, си наивна. Всички знаят, че педиатрите са последните, които вдяват нещо от педиатрия. Та нали затова са майчинските групи – „за взаимопомощ”.
  • Ако не си му ляла куршум, значи не те е грижа за безопасността му и не почиташ народната мъдрост и традиции. Също и ако няма червен конец, синьо мънисто, зелена детелинка, парченце от метеорит и нокът от прилеп. За осоляването трябва ли да споменавам?
  • Ако реве, та се къса – ходжа, врачка, баячка! Няма такива филми като колики и зъби! Уроки са!
  • Ако го оставяш да спи до теб, разглезваш го.
  • Ако го оставяш да спи отделно от теб, не си достатъчно привързана.
  • Ако го грабваш на ръце в мига, в който писне, пак го разглезваш.
  • Ако го оставиш „да се нареве”, си безсърдечна твар, която не оценява благословията да е майка. Защо Господ дава деца на такива?
  • Ако се оплачеш, че си уморена, виж горното!
  • Ако се оплачеш, че умираш за сън, пак горното!
  • Ако не ваксинираш детето си, си сектантка с промит мозък!
  • Ако го ваксинираш, си глупачка с промит мозък! При толкова информация в Гугъл си е направо престъпление подобно невежество.
  • Ако кажеш на другите, че си бременна, лош късмет!
  • Ако не кажеш, същата работа, така че всъщност няма значение какво ще направиш! Все си е на карък работата.
  • Ако пуснеш детето на ясла – засрами се! Искаш да се отървеш от него ли? М? Мързи те да се грижиш за него? Не ставаш!
  • Ако не го пуснеш, ти си обсебваща перфекционистка, която съсипва крехката детска психика.
  • Ако майчинството ти се струва кратко и зле платено, си неблагодарна. Имаш ли идея в Бангладеш как е?
  • Ако не ползваш майчинство и/или не получаваш детски (да уточня – „деЦки” за онези, които все още вярват, че така се пише) надбавки, ти си предател на рода майчински. Тая държава ти е длъжна, не разбра ли?
  • Ако имаш време за себе си – това маникюр, коса, не дай си, Боже, фитнес – заминавай в ъгъла да се срамуваш! Истинската всеотдайна, българска майка юнашка няма време за такива екстри, защото заспива, буди се и диша в полза на децата си. Ако намираш свободна минута, значи не правиш нещо както трябва.
  • Ако не намираш време за горепосоченото, си мърла с лоша организация. Съжалявам! Не те бива особено, но има надежда.
  • Ако не си извършила поне три църковни, още толкова друидски и поне два древноегипетски ритуала покрай първите шест месеца на детето, пак си е за срам. Ти българска майка юнашка ли си или к`во?!

И още, и още…

Мога да изброявам до безкрай уроците, които получаваш из групите за майчинство (и тези за ширещата се потресаваща неграмотност са само една незначителна част от тях). И в крайна сметка някак си така се получава, че дори малкото самоувереност, която евентуално си имала в началото, рухва като кула от карти пред напористата вълна от акъл, която те помита в мига, в който попаднеш там. След шест години практика съм стигнала до един-единствен неоспорим извод: майчинските групи може и на нищо да не те научат (даже е твърде вероятно), но със сигурност ще ти дадат ясна представа за устойчивостта на психиката ти. Там е като на фронта – оцеляват само най-силните. Или най-циничните.

(Всяка прилика с действителни лица е случайна и непреднамерена, разбира се.)


Препоръчваме ви още:

Какво научих от майките на София

Из групите на майките

Майчинските групи – полезни или вредни?

Мамешката мафия

Последно променена в Сряда, 07 Февруари 2018 10:19

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам