logomamaninjashop

Да направиш първия си милион на 16

Докато ние се тревожим за бъдещето, новото поколение трупа милиони. Ето няколко истории за тийнейджъри, които опровергават твърденията за икономическата несъстоятелност на непълнолетните и успяват да натрупат богатство, преди да завършат училище.


Кристиян Оуенс

Кога: заработва първия си милион на 16 години.
Как: създава консултантския интернет проект Branchr.

Покрай Марк Цукърбърг и неговата история, много тийнейджъри откриха мотивация да започнат собствен бизнес. Британският ученик Кристиян Оуенс сяда пред компютъра още в началния курс. Той е едва 7-годишен, когато започва да прави уебсайтове. На 14 представя първия си бизнес проект, базиран на пакетна продажба на Aple-приложения. Заедно с разработчиците на проекта печели 700 000 фунта стерлинги. На 16 години създава VoteBundle и усъвършенства принципите за продажба на приложения. Малко по-късно пуска Branchr – сайт за реклама, работещ на принципа „пари срещу клик“. Две години след това заработва първия си милион.

„Моята цел е да стана лидер в световната интернет индустрия и мобилната реклама. Не знам къде ще работя след 10 години, но съм сигурен, че няма да се откажа от Branchr, докато капиталът й не достигне 100 милиона фунта стерлинги.“ 

super jams


Фрейзър Дохърти

Кога: на 16 години подписва договор с веригата супермаркети Waitrose за доставка на конфитюр и скоро доходите му надхвърлят 1 милион долара.
Как: разработва технология за производство на конфитюр без добавена захар.

Една история за това колко умело можеш да използваш възможностите, които са буквално под носа ти. Четиринайсетгодишният тийнейджър от Единбург е увлечен от кулинарията. Слабост са му сладката, приготвени по бабините рецепти. След няколко дегустации в местната църква, той започва да получава поръчки, които с времето се превръщат в неспирен поток от желаещи да получат „бутиков“ конфитюр. Така се появява марката Super Jam. Ученикът Фрейзър трябва да избира между средното образование и бизнеса си и естествено решението му е в полза на второто. Не съжалява нито за миг, защото успява да сключи договор за доставки на веригата Waitrose. Впоследствие започва да получава поръчки и от други вериги. Паралелно с разширяването на Super Jam, Фрейзер става активен поддръжник на благотворителни проекти и по-специално на The SuperJam Tea Partie – организация, която събира на чай самотни възрастни хора.

„Когато ме поканиха на първото корпоративно съвещание облякох костюма на баща си, който беше с размер и половина по-голям.“

dete milioner summly 04 

Ник Далозио

Кога: на 16 години печели 30 милиона долара.
Как: създава приложение за iPhone, обработващо новинарското съдържание за потребителите и го продава на Yahoo. След време Yahoo закрива придобития проект, в който е привлечен и самият Ник. 

Далозио учи в престижно частно училище и разполага с достатъчно свободно време за програмиране и разработка на видеоигри, без да пренебрегва образованието си. Така стига до идеята за универсална търсачка, която обработва стандартната новинарска информация и я предлага на ползвателя в синтезиран вид. Ник е едва 15-годишен, когато първото му приложение вече присъства в App Store под името Trimit. По-късно е привлечен от венчър инвеститори (осигуряващи рисков капитал срещу дял от компанията) от Хонг Конг. Стойността на сделката е 300 хиляди долара.

„В бъдеще ще има хиляди агенции, които ще се занимават с обработка на информация. Тази дейност ще се изпълнява от роботи.“

216b9aad04
Камерън Джонсън

Кога: на 12 години заработва първите си 50 хиляди долара от продажба на играчки в eBay.
Как: на 9 години започва малък бизнес с изработването на покани, обработени с фотошоп; на 12 препродава играчки, закупени на едро в eBay; на 13 стартира My EZ Mail - сървър за разпращане на електронни писма; на 15 лансира проекта си Surfingprizes.com за продажба на онлайн реклама.

На деветгодишния Камерън му се отдава да изработва поздравителни картички и покани, оформени с фотошоп. Дори създава малка компания за производството им - Cheers and Tears. На 12 години започва да купува играчки на едро и да ги продава в eBay и за по-малко от година печели 50 хиляди долара. На 15 години Камерън успява да създаде „класическа пирамида“ с продажбата на реклама на принципа „пари срещу клик“, в която включва свои съученици и приятели. Първия си милион заработва далеч преди да завърши училище. Става активна публична личност – участва в шоуто на Опра Уинфри, издава книги преведени на няколко езика. Продажбата на последния му проект за шестцифрена сума и последвалите интервюта в медиите, освен слава и пари, му носят и място в Топ 10 на най-перспективните млади жители на щата Вирджиния и в рейтингите на успелите млади американци.

„Бях на 15 години, а всеки месец получавах чекове на стойност 300 или 400 хиляди долара.“

OWni59s

Райън Рос

Кога: открива призванието си на три години. На 9 заработва първия си милион.
Как: продава яйца от семейната мини птицеферма, а по-късно започва да се занимава с инвестиции в областта на недвижимите имоти.

Възходът на Райън започва с продажбите на яйца от кокошките отглеждани в задния двор на дома му. Разбира се, в това начинание той е насърчаван и подкрепян от родителите си. Пласира ги по 3 долара дузината (12 броя). Търговията с яйца се оказва доходен малък бизнес. Следващият етап от развитието на малкия бизнесмен е услугата „косене на трева“ срещу 20 долара. За осъществяването на тази дейност той привлича по-големите си приятели и съседи, на които дава 15 долара от обявената сума. След време Райън прави следващия си ход – поливане на тревни площи срещу 200 долара (100 от тях дава на наемните работници). Натрупаните средства малкият предприемач инвестира в недвижими имоти. Всички преговори по закупуването на сгради, хокейна зала, баскетболна площадка и впоследствие хокеен отбор, водят от негово име родителите му.

„Мама ме научи на едно правило, което аз наричам „80-10-10“. 80% от печалбата инвестирам в бизнеса си, 10 % отделям за благотворителност, останалите 10% харча за себе си.

Източник: mel.fm
Снимки: интернет

Препоръчваме ви:

8 умения, които ще помогнат на тийнейджъра да оцелее като възрастен 
За разликите между българските и канадските тийнейджъри 
Уроците, които научих

 

Последно променена в Събота, 15 Юли 2017 09:11

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам