Да направиш първия си милион на 16

Докато ние се тревожим за бъдещето, новото поколение трупа милиони. Ето няколко истории за тийнейджъри, които опровергават твърденията за икономическата несъстоятелност на непълнолетните и успяват да натрупат богатство, преди да завършат училище.


Кристиян Оуенс

Кога: заработва първия си милион на 16 години.
Как: създава консултантския интернет проект Branchr.

Покрай Марк Цукърбърг и неговата история, много тийнейджъри откриха мотивация да започнат собствен бизнес. Британският ученик Кристиян Оуенс сяда пред компютъра още в началния курс. Той е едва 7-годишен, когато започва да прави уебсайтове. На 14 представя първия си бизнес проект, базиран на пакетна продажба на Aple-приложения. Заедно с разработчиците на проекта печели 700 000 фунта стерлинги. На 16 години създава VoteBundle и усъвършенства принципите за продажба на приложения. Малко по-късно пуска Branchr – сайт за реклама, работещ на принципа „пари срещу клик“. Две години след това заработва първия си милион.

„Моята цел е да стана лидер в световната интернет индустрия и мобилната реклама. Не знам къде ще работя след 10 години, но съм сигурен, че няма да се откажа от Branchr, докато капиталът й не достигне 100 милиона фунта стерлинги.“ 

super jams


Фрейзър Дохърти

Кога: на 16 години подписва договор с веригата супермаркети Waitrose за доставка на конфитюр и скоро доходите му надхвърлят 1 милион долара.
Как: разработва технология за производство на конфитюр без добавена захар.

Една история за това колко умело можеш да използваш възможностите, които са буквално под носа ти. Четиринайсетгодишният тийнейджър от Единбург е увлечен от кулинарията. Слабост са му сладката, приготвени по бабините рецепти. След няколко дегустации в местната църква, той започва да получава поръчки, които с времето се превръщат в неспирен поток от желаещи да получат „бутиков“ конфитюр. Така се появява марката Super Jam. Ученикът Фрейзър трябва да избира между средното образование и бизнеса си и естествено решението му е в полза на второто. Не съжалява нито за миг, защото успява да сключи договор за доставки на веригата Waitrose. Впоследствие започва да получава поръчки и от други вериги. Паралелно с разширяването на Super Jam, Фрейзер става активен поддръжник на благотворителни проекти и по-специално на The SuperJam Tea Partie – организация, която събира на чай самотни възрастни хора.

„Когато ме поканиха на първото корпоративно съвещание облякох костюма на баща си, който беше с размер и половина по-голям.“

dete milioner summly 04 

Ник Далозио

Кога: на 16 години печели 30 милиона долара.
Как: създава приложение за iPhone, обработващо новинарското съдържание за потребителите и го продава на Yahoo. След време Yahoo закрива придобития проект, в който е привлечен и самият Ник. 

Далозио учи в престижно частно училище и разполага с достатъчно свободно време за програмиране и разработка на видеоигри, без да пренебрегва образованието си. Така стига до идеята за универсална търсачка, която обработва стандартната новинарска информация и я предлага на ползвателя в синтезиран вид. Ник е едва 15-годишен, когато първото му приложение вече присъства в App Store под името Trimit. По-късно е привлечен от венчър инвеститори (осигуряващи рисков капитал срещу дял от компанията) от Хонг Конг. Стойността на сделката е 300 хиляди долара.

„В бъдеще ще има хиляди агенции, които ще се занимават с обработка на информация. Тази дейност ще се изпълнява от роботи.“

216b9aad04
Камерън Джонсън

Кога: на 12 години заработва първите си 50 хиляди долара от продажба на играчки в eBay.
Как: на 9 години започва малък бизнес с изработването на покани, обработени с фотошоп; на 12 препродава играчки, закупени на едро в eBay; на 13 стартира My EZ Mail - сървър за разпращане на електронни писма; на 15 лансира проекта си Surfingprizes.com за продажба на онлайн реклама.

На деветгодишния Камерън му се отдава да изработва поздравителни картички и покани, оформени с фотошоп. Дори създава малка компания за производството им - Cheers and Tears. На 12 години започва да купува играчки на едро и да ги продава в eBay и за по-малко от година печели 50 хиляди долара. На 15 години Камерън успява да създаде „класическа пирамида“ с продажбата на реклама на принципа „пари срещу клик“, в която включва свои съученици и приятели. Първия си милион заработва далеч преди да завърши училище. Става активна публична личност – участва в шоуто на Опра Уинфри, издава книги преведени на няколко езика. Продажбата на последния му проект за шестцифрена сума и последвалите интервюта в медиите, освен слава и пари, му носят и място в Топ 10 на най-перспективните млади жители на щата Вирджиния и в рейтингите на успелите млади американци.

„Бях на 15 години, а всеки месец получавах чекове на стойност 300 или 400 хиляди долара.“

OWni59s

Райън Рос

Кога: открива призванието си на три години. На 9 заработва първия си милион.
Как: продава яйца от семейната мини птицеферма, а по-късно започва да се занимава с инвестиции в областта на недвижимите имоти.

Възходът на Райън започва с продажбите на яйца от кокошките отглеждани в задния двор на дома му. Разбира се, в това начинание той е насърчаван и подкрепян от родителите си. Пласира ги по 3 долара дузината (12 броя). Търговията с яйца се оказва доходен малък бизнес. Следващият етап от развитието на малкия бизнесмен е услугата „косене на трева“ срещу 20 долара. За осъществяването на тази дейност той привлича по-големите си приятели и съседи, на които дава 15 долара от обявената сума. След време Райън прави следващия си ход – поливане на тревни площи срещу 200 долара (100 от тях дава на наемните работници). Натрупаните средства малкият предприемач инвестира в недвижими имоти. Всички преговори по закупуването на сгради, хокейна зала, баскетболна площадка и впоследствие хокеен отбор, водят от негово име родителите му.

„Мама ме научи на едно правило, което аз наричам „80-10-10“. 80% от печалбата инвестирам в бизнеса си, 10 % отделям за благотворителност, останалите 10% харча за себе си.

Източник: mel.fm
Снимки: интернет

Препоръчваме ви:

8 умения, които ще помогнат на тийнейджъра да оцелее като възрастен 
За разликите между българските и канадските тийнейджъри 
Уроците, които научих

 

Последно променена в Събота, 15 Юли 2017 09:11
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

В предишния живот съм бил генерал

В предишния живот съм бил генерал

21 Окт, 2019 Татко Калоян

Жена и багаж

Жена и багаж

19 Окт, 2019 Забавно

Мамо, защо?

Мамо, защо?

23 Окт, 2019 Възпитание

Изборите вкратце

Изборите вкратце

29 Окт, 2019 Татко Калоян

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам