logomamaninjashop

Четенето от раждането е най-добрата инвестиция

Четем заедно, растем заедно!

Все по-често се говори за ранно детско четене – колко е важно за развитието на малчуганите, какви са ползите. Част от възрастните решават, че от децата им се очаква да се научат да сричат от люлката и отхвърлят идеята светкавично. Други проучват внимателно какви са плюсовете от четенето на глас на малкото дете и инвестират внимание и време в залагането на съвместното четене като активна част от ежедневието на детето. Изненадващо, но факт: резултатите от двете посоки на действие ни позволяват да предскажем с относителна точност кои деца имат шансове да постигнат своите цели и да водят успешен живот като възрастни и кои лесно могат да изпаднат в периферията на обществото. Как? Ранното детско четене предопределя нагласите и желанията за учене на детето – знак за развитието на функционална грамотност. Тя пък е в основата на уменията ни да извличаме информация от различни източници, да я анализираме и да правим обоснована преценка. Когато родителят чете на детето от раждането поне по 15 минути на ден, той подпомага мъника да трупа знания и развива естественото му любопитство, давайки му солидна основа, на която да стъпи, когато попадне в училищна среда. Твърде късно е, ако любовта към книгите и четенето започне в училище. За да расте детето спокойно и щастливо, четенето трябва да е част от ежедневието му от най-ранна възраст. 
Съветите са подготвени от Вал Стоева и Лора Филипова от фондация за насърчаване на четенето „Детски книги“, с организационната подкрепа на Асоциация „Българска книга".

Колко рано трябва да започне ранното четене?

Четенето на глас, от родител на дете, може да започне още преди раждането – никога не е прекалено рано да говорим на бебето, да предаваме нашите емоции и да му помогнем в развитието на неговия мозък. Последните изследвания показват, че от раждането си бебетата трупат не само речников запас, но и усвояват нормите на езика. И ако в ежедневието използваме твърде малко думи или пък грешим конструкциите на изреченията, то чрез книгите можем да елиминираме тези препятствия по пътя към отглеждането на читатели.

Синът на Вал е участник в „Експериментът“, един проект на фондация „Детски книги“. Кога и как се запозна той с детските книжки?

На моя син започнах да чета активно на четвъртия ден от раждането. Първо започнах аз, а после се включиха сестра му и баща му. Днес, близо 4 години по-късно, Даниел има много богат речник, добре изграден литературен вкус, цени качествените илюстрации и умее да прави връзки между отделни произведения, които после претворява в игри.

27067273 10155256633684562 1320757227700732398 n

Споменахте, че сте му чели книжки още в пренаталния период. Кои бяха тези книжки?

Както в пренаталния период, така и в първите месеци на детето, не е важно какво точно ще изберем да четем, стига то да ни доставя удоволствие. Може дори да е книга с готварски рецепти, ако ни е интересна, всичко е наред. Аз, разбира се, заложих на детски книги и класически приказки, защото те съдържат много повече рядко употребявани думи от праймтайм телевизията.

Как Даниел реагира на книжките, има ли вече любими?

Моят син е голям любител на книгите и има добре изграден вкус. Харесва както поредиците за Франклин, барбароните, слона Елмър и Падингтън, така и по-сложни текстове като „Лебедово езеро“ (Марко Зимса, ЕМАС), „Роня, дъщерята на разбойника“ и куп други четива, които изобщо не се очаква да се възприемат от дете на 4 години.

Сам ли избира книжките, които му четете? От какво се определя изборът му?

Да, сам избира какво да четем, но той има достъп до разнообразни детски четива. Понякога се ориентира по корицата, друг път залага на познати текстове и аз съм оставила интуицията му да го води. Смятам, че това е най-добрата тактика.

13041067 10153558575449562 2196747900698727472 o

Как да организираме четенето на книжки, за да стане предпочитаното време от деня?

Когато детето свикне с книгите, то само иска да му бъде четено. Ако искаме да имаме определено време за четене, трябва да проявим постоянство – например преди лягане, всяка вечер, да четем книжка на глас. Първо може детето да не слуша изобщо, но това не пречи да четем на играчките му. Постепенно, когато свикне с този ритуал, детето ще чака с нетърпение часа за прекарване на пълноценно време с родителя, защото тъкмо това прави четенето – създава възможности за добре прекарани мигове.

Какво да изберат родителите, които искат да започнат сприятеляването на детето с книгите отрано?

Когато започват още от раждането, приказките са безценен помощник. Колкото повече бебето расте, книгите се променят и трябва да бъдат избирани в зависимост от индивидуалното развитие на мъника. В сайта Detskiknigi.com имаме не само съвети как и какво да четат родителите, но и секция с книги за деца от 0 до 16 г., за да може всеки родител да се ориентира и да открие подходящата книга именно за неговото дете. Важно е да приемем, че ако детето на съседите харесва книги за много по-голяма възраст, това може да не важи за нашето собствено. Това позволява да се отърсим от генерализирани съвети, наложени мнения и да обърнем внимание на нуждите на нашето собствено мъниче.

Защо е полезно ранното четене?

Защото помага на детето да се развие като емоционално стабилна личност, която знае къде е мястото й в света; личност, която умее да постига целите си, защото има отговори на въпросите или поне знае къде да ги търси. А и четенето помага да се развият природният интелект и грамотността. Когато на децата им се чете от ранна възраст, те стават по-уверени и спокойни. Любознателни са и търсят отговори. Умеят да разсъждават и не действат първосигнално. Имат по-голямо желание за учене, което пък предопределя дали ще са функционално грамотни и оттам – дали ще станат успешни личности.

Четенето на глас от раждането е най-добрата инвестиция – нека не я пренебрегваме.

Валентина (Вал) Стоева е главен редактор на сайта “Детски книги”, председател на съвета на фондация “Детски книги”, редактор „Детска литература“ в Аз чета. Тя е активен участник в Националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“. Тази година, заедно с Лора Филипова, подготви наръчник с полезни съвети „Четем заедно, растем заедно“, който е част от информационната кампания за насърчаване на ранното детско четене от 0 до 7 години. Горда е с кампаниите – “Читателска щафета” и наградата за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно”. С радост носи званието “Посланик на библиотеките”, връчено ѝ от Българската библиотечно-информационна асоциация.
Мечтае за голяма къща, в която всеки ден да кани децата на сладки приказки за детски книжки, гарнирани с домашно приготвени сладкиши. Когато желанието й се сбъдне, всички ще бъдат добре дошли!

7WdvJY4


Снимки: Georgi Kazakov, Anastacia Karnauh


Препоръчваме ви още:

Седма национална кампания "Походът на книгите"

Читателят живее хиляда животи

Мисли от къщурката на детската писателка



Последно променена в Четвъртък, 05 Април 2018 22:12

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам