Не съм толкова дебела, колкото се чувствам

Автор: Йоана Боянова

Наскоро ми попадна една снимка как деца се подиграват на дебело момче и в миг ме връхлетя емоцията от моето детство. Бях едро момиче, гледайки снимките, не съм била дебела, но думите „свиня майка“, „кит“, “Годзила“ ме преследваха години наред. В училище, и извън него, първото, с което бях определяна, е „тя е дебела“. Уви, да си пълен е клеймо за цял живот, нещо, което няма как да скриеш, а тъжното е, че те определят по него. Не дали си добър човек или пък сръчен, или умен - какъвто и да си, ти си дебел.

100429095 m

 

Не съм вярвала, че това ще ме преследва и след гимназията, не съм вярвала, че колега ще ме нарани на тема килограми. Когато се запознах със съпруга си, една позната ми заяви: „Как се запозна с този хубав мъж - не знам?!“ Като че ли дебелите жени не могат да бъдат обичани от красиви мъже. Това, че постоянно ми е натяквано, че съм дебела, е оставило толкова дълбок отпечатък в съзнанието ми, че  каквото и да направя, не се харесвам. Постоянно за това говоря, фиксирала съм се във външния ми вид и сякаш ако не постигна целта да съм слаба, нищо друго няма значение.

Трите килограма, които убиват

5104a1b2e1964d6decac501573adac6e XL

Не се харесвам, намразих храната, признавам си. За мен тя е враг, с който ежедневно трябва да се боря. Храня се с неща, които не обичам, а когато хапна нещо любимо, после чувствам вина за това. Наскоро видях една снимка на много щастливи и забавляващи се жени, които до една бяха пълни. Единственото, което си помислих, е: „Боже, защо така са се оставили да напълнят?!“ Да си призная, в този миг осъзнах, че нещо в мен не е наред. Та нима това е най-важното? Мисля си, че ако в годините не ми беше натяквано колко дебела съм, щях да бъда много по-вярващ в себе си и способностите си човек. Ако не бях фиксирала живота си около килограмите, може би щеше да е друго.

Много години се притеснявах, че не заслужавам съпруга си, защото съм дебела. Беше ме страх, че ще ме изостави. Това, че имам проблем с килограмите, прерасна в неувереност, срам, гастрит от непрекъснати диети. Когато съпругът ми каже, че изглеждам страхотно, аз отговарям: „Не е вярно, говориш глупости!“

Митът за идеалното

6d0a1ec133c85b4a83e49f0ce81c43f3 XL

Вероятно, ако назад във времето не съм се поддавала на тези думи, днес можеше да е различно. Аз дори и не съм толкова дебела, колкото се чувствам в душата си. Имах момент в живота, в който се мерех на кантара по 5-6 пъти на ден. Какво може да се промени за един ден? Защо е нужно?

Вчера изхвърлих кантара, днес си обещавам да изхвърля всички тези спомени от глава си и да кажа „благодаря“ следващия път, когато някой ми каже „изглеждаш добре“. Хората имат тяло, което е просто опаковка. Не всеки има хубава опаковка. Някои имат крив нос, други - рядка коса, но дали това е най-важното? Уча детето си да е толерантно, единият от начините е, че не му наблягам на това кой какъв е, дали е слаб, дебел, с очила или пък красив.


Препоръчваме ви още:

Храненето като насилие

Мамо, не казвай...

Нелюбов

Последно променена в Сряда, 27 Март 2019 09:14
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Женската интуиция

Женската интуиция

25 Сеп, 2019 Забавно

Първият принцип на кавалерството

Първият принцип на кавалерството

24 Сеп, 2019 Татко Калоян

Измама за милиони?

Измама за милиони?

25 Сеп, 2019 Истории

Калояне, как можа, бе?

Калояне, как можа, бе?

07 Окт, 2019 Татко Калоян

Аз и Мара

Аз и Мара

22 Сеп, 2019 Забавно

За кожата на една готвачка

За кожата на една готвачка

03 Окт, 2019 Забавно

Най-прекрасният град

Най-прекрасният град

21 Сеп, 2019 Развлечения

Кучешки истории

Кучешки истории

05 Окт, 2019 Любимци

Прав ли съм? Прав съм!

Прав ли съм? Прав съм!

14 Окт, 2019 Истории

Отвори, неверна жено!

Отвори, неверна жено!

13 Окт, 2019 Забавно

Ужасна майка

Ужасна майка

12 Окт, 2019 Блог

Гласувайте за Надя

Гласувайте за Надя

07 Окт, 2019 Забавно

Калояне, как можа, бе?

Калояне, как можа, бе?

07 Окт, 2019 Татко Калоян

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам