logomamaninjashop

До дъщеря ми, която все някога ще стане баба

Автор: Елена Ярошевска, идеална баба на двама идеални внуци

Скъпо мое момиче!

Искаш ли да бъдеш баба? Изобщо не ти е минавало през ума?
Внуците, както вече знаеш, от собствения ми блог, са много по-готини от децата. Не носиш основната отговорност за отглеждането им, не се налага да ги възпитаваш, можеш само да ги обичаш, да ги обожаваш и да изпадаш в умиление от всеки хитър поглед и всяко протягане на пухкавата малка ръчичка към теб. Само родителите на внуците… дааа, с тях случаят е малко по-друг. Но аз съм с теб, ето ти няколко лайфхака от любящата ти майка.

Защо те научих да четеш?

Сега като че ли се обвинявам, че го направих и то в една много ранна възраст. А колко идиотски съвета от „опитни консултанти“ по съня можеше да избегнеш! Колко време можеше да прекараш с детето си вместо да висиш в майчински групи и форуми? Мълча за слинга, който така и не използва. Прости ми, че сега ти меля сол на главата. Но като майка, която някога ще бъде баба, все още имаш шанс. Бъди реалист, колкото и да пазиш детето си от социалните мрежи, все някой ще го научи да ги ползва – не в детската градина, на улицата. Ти поне можеш да му обясниш, че не всяка история е приказка, в която доброто побеждава злото.

Когато четеш книжка, наслаждавай се с бъдещия татко или бъдещата майка на своите внуци на римите, ритъма, но внимателно обяснявай всички неясноти в текста. Учи ги да поглеждат отвъд очевидното, да мислят критично. Крокодилът е позвънил? Как е набрал номера на телефона? С лапа или с гласово повикване? Гъските обичат ли бонбони? Да отидем в парка да ги нахраним, да видим дали ще им харесат! Така, когато станат майки и бащи, няма безкритично да вярват на всеки новопровъзгласил се „специалист“. Предупреденият човек е въоръжен.

Бавачка или баба
za babata

От нищо не се изненадвай!

Мое любимо момиче!

Когато за пръв път видях, че за да определиш на коя точно гърда да сложиш детето си да го накърмиш се вслуша не в себе си (в коя има повече мляко), а погледна в приложението на телефона си, се почувствах като динозавър.

Когато включвахте бял шум, за да приспите детето, вместо да му изпеете приспивна песничка, разбрах, че въпреки солидния си житейски опит, аз не знам толкова много неща.

Пожелавам ти да не се изненадваш, когато в едно бъдещо джендър общество равенство ти донесат внуче, към което ще трябва да се обръщаш с „то“, защото ще е некоректно да го наричаш момченце или момиченце. Докато не порасне и се самоопредели.

Разбери какво обича твоята дъщеря (снаха)

Уви, ако имаш син е смешно да се блазниш от идеята, че ТОЙ ще определя стила ти на общуване с внуците. Доколкото основната ти цел е да общуваш с детето комфортно, без родителски надзор, прави на майката на своя внук предложения, на които не може да откаже. Ти умееш да постигаш своето, достатъчно подготвена си за това. Вариантите са много:

- спа процедури (желателно е курсът да включва поне 10 посещения и да е на друга планета);

- шопинг с консултант-стилист (не жали средства, парите си струват);

- курс по танго с любимия мъж;

- 3D филм с приятелки;

- кафе със съученици (колкото по-често, толкова по-добре).

Помисли къде много ти се иска да бъдеш точно сега. Запомни го, не за да го предложиш като вариант след години (все едно, модата и вкусовете се менят), а за да разбереш по-добре защо на майката на твоето внуче й се иска понякога просто да избяга от любимото си дете. Това е най-скъпият ми съвет, но в края на краищата за какво работим, ако не за да си доставяме малки удоволствия на стари години.

6 типа баби, вредни за здравето
za babata2

Готви ските от лятото

Твоят внук е гениално дете (гените на баба му) и той не може да бъде спечелен толкова лесно като майка му (с ваучер за маникюр и педикюр). Той съвсем скоро ще започне да изказва предпочитанията си. С какво и с кого му е интересно да се занимава. Може да го влече творческото писане или да е изкушен от археологическите експедиции. И когато майка му започне да измисля безброй оправдания да не му изпълни желанията, защото е много заета, тогава ти, бабата, ще се появиш цялата в бяло.

НО. През последните 25 години възрастта за раждане на първо дете в ЕС се е вдигнала от 23 на 29 години. Имаш съвсем реални шансове да станеш баба на 60 +. Ще се наложи да се съобразяваш с физическите си възможности. Не се отчайвай. Всичко можеш да научиш, само си дай достатъчно време.

Мислиш си, че ако успееш да изкъпеш внука си без да се разплаче и да го приспиш за 5 минути, майка му ще ти е искрено благодарна? НЕ! Вероятно ще ти каже „благодаря“, но внимавай да не пресечеш тънката граница – тя вече има достатъчно комплекси, че е лоша майка, затова във всяко твое добро дело ще вижда провокация – ти го обличаш за минута и с усмивка, а тя за половин час с рев? Внимавай за границата!

Води си бабешки блог

Веднага след раждането на първия внук, си направи блог „Из живота на идеалната баба“, където ще събираш честно заработени лайкове и ще получаваш искрено възхищение и подкрепа от хиляди непознати хора. Ти го заслужаваш!


Прочетохте ли 
Достатъчно е просто да обичаш

Последно променена в Петък, 09 Октомври 2020 09:53

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам