6 типа баби, вредни за здравето

Тези видове баби не се срещат толкова често в природата, но ако имате нещастието да се случат точно във вашето семейство, направо могат да ви пометат с взривна вълна от добри намерения и подробни съвети. Дори ако са затворени в херметичния си безупречно чист и подреден апартамент далеч от вас, те разпространяват негативното си влияние по скайп, по телефона и дори по въздушно-капков път, чрез съпруга ви:

„Мама каза… “

Помислете добре, преди да ги изпратите с внучето на разходка.

Ние, разбира се, се шегуваме с любимите си родители, но тенденцията съществува – все повече хора наемат съвършено непознати жени, които да гледат децата им, вместо да помолят баба или дядо да поседят с внучето. Социолозите говорят за междупоколенчески разногласия в гледните точки за ябълковото пюре или възпитанието като цяло. Ясно е какво стои зад това – просто сме попаднали на неподходящите баби. Като тези например.

1. Бабата с мекичките

Истинската виновница за диатезата, алергията и за онова подозрително зачервяване в сгъвката на коляното. Смята, че основната причина за здравословните проблеми на детето е недояждането. Убедена е, че леката закуска между основните хранения трябва да се състои от три ястия, сандвич и компот. Способна е за половин час да организира трапеза за сватба от 50 човека, но за съжаление, всичко това ще трябва да изядете вие с детето. Най-често задаваният въпрос е: „Да ви стопля ли още?“
Истинското бедствие настъпва, когато тази баба пропуска вашите инструкции покрай ушите си. „Той има непоносимост към глутена, лактозата и алергия към шоколада.“ Бабата кима с глава, всичко е под контрол. Но когато се приберете, видът на детето ви подсказва, че не ви е послушала. После разбирате, че баба е направила на момчето тортичка, съвсем здравословна, защото не е слагала никакъв глутен в кравето масло.

На практика е невъзможно да се договорите, защото бабата смята питката с кренвирш просто за питка и очевидно не ви чува, когато й казвате, че детето не трябва да яде колбаси, защото в този момент си мисли: „Съвсем се е свършила. Дали не е болна? И гласът й едва се чува.“

Как да се преборите?

От бабата с мекичките, никой не може да си тръгне гладен. Дори някой просветен веган-суровояд не може да се измъкне читав от хватката й. Правилната стратегия е да я търсите за разходки, за които предварително сте подготвили закуската с всички разрешени за детето продукти. А може и да й поставите непоносимо тежки условия: „Заредила съм хладилника с всичко, което е необходимо. Сготви нещо от тези продукти.“

2. Бабата с телевизора

Ако четиригодишната ви дъщеря е в състояние да пресъздаде диалог от поредната телевизионна сапунка, веднага ще ви стане ясно, какви са били основните й занимания по време на гостуването. Разбираемо е, че много родители възприемат бабата с телевизора като заплаха за интелектуалното развитие на детето. Но тя просто иска дома й да бъде озвучен, иначе е толкова самотно. А и на внучето му е интересно. На въпроса: „Какви глупости гледаш?“ може да се обиди или да се измъкне: „Ние не гледаме, телевизорът е само за фон.“

Как да се преборим?

Все пак не можем да диктуваме реда в чуждия дом. Но ако телевизорът е включен непрекъснато, поне можем да помолим да смени канала с някой образователен – нещо за природата, за пътешествията, за технологиите.

baba 2

3. Бабата с нетрадиционните възгледи за здравето

„Първо си отгледай децата, после ми обяснявай, че чорапките с оцет не действат.“ – крещи възмутената възрастна жена. И наистина е обидена. Все пак тя ви е отгледала с оцет, сода за хляб, мас и газ и от вас е станал човек. Едните памперси могат да доведат до конфликт, предвид тяхната вреда за здравето и бъбреците на детето. Та вие сте отгледани с пелени, за Бога! Какво ви има? Особено конфликтни са въпросите свързани със захранването, обличането на детето. Дори наглед безобидният въпрос - трябва ли да се обува втори чифт чорапки или шапка може да предизвика кървава дискусия.

Как да се преборите

Едва ли бабата си е поставила за цел да разболее внучето. По-скоро искрено иска да бъде полезна и нужна. Изпратете я на разходка или на басейн с детето точно, когато някой популярен телевизионен „доктор“ дава здравни съвети по телевизията.

4. Бабата с тежката ръка

Вие може ясно да съзнавате, че физическите наказания са неприемливи, но тя не вижда проблем в това да шляпне внучето по дупето, през ръцете или зад врата. Всъщност тя не е единствена. Все още внушително количество хора смятат, че в пляскането няма нищо осъдително. Възможно е детето дори да не разбере, че е било обект на физическо наказание, ако не види как мама и баба са се хванали за гушите и не чуе израза „психологична травма“.

Как да се преборите

Вместо да разигравате драматични пиеси пред детето, поговорете с възрастната жена. Обяснете й, че тя няма за задача да възпитава, че това е ваша работа и отговорност. Опитайте да й разкажете какви опасности за психиката на детето крие твърдия й подход. В краен случай просто и забранете тези възпитателни методи.

5. Бабата – фелдфебел

Вие не сте й поверили внука. Тя сама е решила да се отбие да го види. Без да ви предупреди. Докато нежно го глади по главичката, вече е огледала интериора и ви пита кога ще правите ремонт. Ако й кажете, че няма да е скоро, вероятно ще предложи да ви изчисти. Стилът й е авторитарен и особено вреден за детето, което вижда как майка му, която изисква подчинение, се превръща в друг човек, когато дойде баба. Тя обаче трябва да знае, че във вашия дом вие командвате парада.

Как да се преборите

Пораснете. Използвайте най-властния си тон и репетирайте, докато усвоите напълно фразата: „Не, благодаря!“

6. Бабата с изненадите

Това е извънредно енергична жена, изпълнена с добри намерения и нежелани подаръци като шоколад преди обяд или играчка с неизвестен произход, която бебето може да разглоби и погълне. Често обаче може да чуе: „Мамо, ако обичаш, обаждай се, преди да дойдеш в 10 вечерта.“ Или пък: „Идеята ти да изведеш внучето на разходка е чудесна, но точно сега то е на плуване.“

Как да се преборите

Съдейки по коментарите в родителските групи неуместните подаръци на бабите не са рядко явление. Ще трябва да се примирите, а може и да ги „загубите“, разбира се, съвсем случайно. Изобщо разногласията са нещо нормално, а бабите и дядовците са необходими елементи в света на детето. По-добре баба с неуместен подарък, отколкото баба, от която се налага да те крият.

Всъщност колкото повече заинтересовани хора общуват с детето, толкова по-голямо е „дървото на привързаността“ му. То се чувства уверено, в безопасност, общуването му с възрастните ви родители разширява представата му за моделите на поведение. Колкото до бъговете, които може да предизвика някоя от споменатите баби у детето – тях може да ги компенсира всеки внимателен родител. Не е ли така?

Източник: mel.fm

 

Препоръчваме ви още: 

Какво представлява бабата

Защото баба така каза!

Съвременната баба

Баба, дядо и здравословното хранене

Последно променена в Вторник, 27 Февруари 2018 20:49
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Все така ли ще я караме

Все така ли ще я караме

11 Май, 2019 Отношения

Спасителят на клети майки

Спасителят на клети майки

09 Май, 2019 Истории

Пеев се предаде

Пеев се предаде

15 Май, 2019 Блог

Аз, той и болката

Аз, той и болката

10 Май, 2019 Отношения

Майната й на стратегията

Майната й на стратегията

25 Апр, 2019 Истории

Не сте ли чували за киноа?

Не сте ли чували за киноа?

26 Апр, 2019 Истории

К`ъв секс бе, човеко?

К`ъв секс бе, човеко?

03 Май, 2019 Забавно

Те са рапиристки

Те са рапиристки

23 Май, 2019 Нашите деца

Какво четат майките

Какво четат майките

22 Май, 2019 Развлечения

Който свалил, свалил

Който свалил, свалил

22 Май, 2019 Забавно

На вилата

На вилата

20 Май, 2019 Истории

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам