ParaKids - за да спортуват всички деца


Ние сме Даниела и Бояна - основателите на
ParaKids. По образование сме кинезитерапевт и треньор, с магистратура Адаптирана физическа активност и спорт (иначе казано - „спорт за хора с увреждания“). Срещнахме се, когато спечелихме стипендии за докторанти в НСА „Васил Левски“. След няколко разговора осъзнахме, че сме намерили сродна душа за осъществяване на общи цели - достъпен спорт за децата с увреждания в България и подобряване на качеството на живот на тях и семействата им. Нашето желание е да приложим добрите практики, които сме усвоили в Академията, от опита на Финландия и САЩ и от всички места, от които сме черпили знания и опит.

Нашата мисия е да направим спорта достъпен за децата с увреждания, гръбначни изкривявания и наднормено тегло. Предоставяме достъп до адаптирано плуване и адаптирани ски, както и изправителна гимнастика. Желанието ни е да осигурим максимално разнообразие от спортни занимания и адаптирана екипировка.

IMG 0788 ok

Преди броени дни осъществихме първия си летен спортен лагер за деца със и без увреждания „Морски приключения“, организиран на морето, в партньорство с Акаша Сърф, Порше БГ и Georgo’s Sports Wear.
За целите на лагера, закупихме първата в България количка, която осигурява лесен достъп до пясъка и водата на плажа, за децата с тежки физически увреждания. Това се случи благодарение на паричната награда от конкурса на Промяната.
Следващата стъпка е да осигурим специализирана екипировка за адаптирани ски за децата с увреждания на опорно-двигателния апарат. Започнахме с търсенето на спонсори, за да реализираме и зимен спортен лагер.

Дейността ни се развива, защото силно вярваме и виждаме ефекта от нея, както и благодарение на подкрепата, която ни осигурават от Промяната (финансова, медийна, експертна и др.).

19720255 1398052576944686 755413729 o


За конкурса

Той е мечта за всеки социален предприемач, който търси положителна промяна. Форматът му е иновативен за България, фокусът пада върху подкрепата за развитие и надграждане на смислени идеи и каузи, чрез обучения и контакти, с експерти от различни области. Промяната дава свобода и вдъхновение на предприемачи, здраво стъпили на земята. За да е успешна една кауза, трябва да има гъвкавост и смелост.

Професията „социален предприемач“

Социалният предприемач е преди всичко много наблюдателен и чувствителен към заобикалящата го среда. Регистрира недостатъците, но вижда и решения. Решения, които подобряват живота на хората, обществената среда. Социалният предприемач вярва в реализирането на целите си и ги приема като кауза. Социалните предприемачи в България са хора с мечти и големи сърца. Хора, които искат да живеят в балансирано общество, което се развива и надгражда.
Не всички оправдават общественото доверие и очаквания. Но благодарение на упоритите хора, които съвестно и всеотдайно развиват своите каузи и се борят за тях, общественото мнение се променя. Все повече хора се чувстват въвлечени и отговорни за подобряването на заобикалящата среда и начина на живот. Наблюдава се осъзнаване на необходимостта от промяната като процес, който протича отвътре навън: „Бъди ПРОМЯНАТА, която искаш да видиш в другите.“
15032819 1940530139507568 122634623894327485 n

Очакваните и неочакваните герои на Промяната

Честно казано, очакванията ни бяха надхвърлени многократно. По време на конкурса, както и в Акселератора, срещнахме хора с невероятен заряд и ентусиазъм, хора със смислени идеи и каузи. Хора, които са готови да споделят опит и да ти помогнат да се развиваш. В Акселератора бяхме заедно с Дарина от „Приятели на морето“, която много точно го описа в едно изречение: „Невероятно е как конкуренти си помагат, за да развиват дейността си!“. Наистина е невероятна обстановката на разбиране и взаимопомощ, без задни мисли и спестяване на информация, невероятно е усещането за безрезервна подкрепа и активност от останалите смели социални предприемачи.

Има много смислени проекти и дейности, които се случват и подобряват живота на децата и хората в България, но за жалост, малко се говори за тях и рядко се споменават от медиите. Конкурсът е изключително успешен, благодарение на широкото медийно отразяване. Когато каузите, делата и резултатите стигнат до повече хора, става като вълна. Превръща се в епидемия – все повече хора се заразяват с кураж, ентусиазъм и смелост, за да има по-добро бъдеще на всички нас. Промяната е приключение, което развива всеки социален предприемач.


Препоръчваме ви:

Готови ли сте за промяната? 
Ерготерапията
 - професия от бъдещето 
Най-великите шампиони

Последно променена в Четвъртък, 10 Август 2017 10:51
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Женската интуиция

Женската интуиция

25 Сеп, 2019 Забавно

Първият принцип на кавалерството

Първият принцип на кавалерството

24 Сеп, 2019 Татко Калоян

Измама за милиони?

Измама за милиони?

25 Сеп, 2019 Истории

Калояне, как можа, бе?

Калояне, как можа, бе?

07 Окт, 2019 Татко Калоян

Аз и Мара

Аз и Мара

22 Сеп, 2019 Забавно

За кожата на една готвачка

За кожата на една готвачка

03 Окт, 2019 Забавно

Най-прекрасният град

Най-прекрасният град

21 Сеп, 2019 Развлечения

Кучешки истории

Кучешки истории

05 Окт, 2019 Любимци

Прав ли съм? Прав съм!

Прав ли съм? Прав съм!

14 Окт, 2019 Истории

Отвори, неверна жено!

Отвори, неверна жено!

13 Окт, 2019 Забавно

Ужасна майка

Ужасна майка

12 Окт, 2019 Блог

Гласувайте за Надя

Гласувайте за Надя

07 Окт, 2019 Забавно

Калояне, как можа, бе?

Калояне, как можа, бе?

07 Окт, 2019 Татко Калоян

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам