Най-великите шампиони

През юни в Москва се проведоха VIII Световни детски игри за победители. Това спортно състезание не прилича на никое друго. И участниците в него са специални, защото са се съревновавали с най-коварната болест и са я надвили. Наричат ги „игри за победители“, а всъщност са празник на живота. Това е най-голямата спортна проява за деца сървайвъри. Осмото състезание бе организирано от Руския Благотворителен фонд "Подари жизнь".

Първите Игри за победители се провеждат на Московския стадион "Локомотив" през 2010 г. и се превръщат в незабравим празник за 200 деца от 8 държави. С времето стават все по-популярни и броят на страните-участнички нараства. Тази година Олимпиадата за сървайвъри посрещна над 500 деца на възраст между 7 и 16 години, от 15 различни държави - Армения, Беларус, България, Хърватия, Германия, Унгария, Индия, Казахстан, Латвия, Литва, Молдова, Сърбия, Турция, Украйна. Деца от Сибир до Калининград представляваха Русия.
Игрите се проведоха на стадион "ЦСКА Москва". Младите спортисти демонстрираха силен дух и удържаха нова победа в живота си. Доказаха за пореден път, че ракът не е смъртна присъда, а предизвикателство, което може да бъде преодоляно.

В трите дни от спортната олимпиада децата се състезаваха в шест дисциплини: лека атлетика, тенис на маса, мини футбол, плуване, шах и стрелба. Ходенето с помощни средства и състезанията за инвалидни колички бяха обособени в отделни дисциплини.

02b min

В Игрите за победители традиционно се канят спортни, театрални, телевизионни и музикални знаменитости. Световноизвестни спортисти, олимпийски и параолимпийски шампиони от Русия поздравиха младите победители. Връчването на медали от такива личности е вдъхновение за всички участници да продължат да спортуват.


Българчетата

Сдружението „Деца с онкохематологични заболявания“ вече пета поредна година осъществява мечтата на млади хора, преборили рака. За този период, малките герои завоюваха над 50 медала в оспорвана битка с участници от цял свят. Така за пореден път доказаха, че след историята на болестта следва историята на победата – основен девиз на игрите.

Тази година българският отбор бе съставен от 15 момчета и момичета, придружавани от членове на Сдружението и лекар от Детска клиника по онкохематология към УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ, София.

Медалите, които завоюваха за България нашите смели бойци са общо 17 – пет златни, пет сребърни и седем бронзови.


Златни медали:

Александър Гочев – бягане

Александър Гочев – футбол

Николай Тупаров – футбол

Галин Василев – футбол

Александър Илиев – футбол

Сребърни медали:

Кристина Чобанова – бягане

Йоан Гочев – бягане

Пламен Павлов – футбол

Алекс Иванов – футбол

Виктория Чернаева – футбол

Бронзови медали:

Виктория Чернаева – тенис на маса

Галин Василев – тенис на маса

Галина Дочевска – футбол

Лилия Дачева – футбол

Борис Митов – футбол

Кристина Чобанова – футбол

Емил Христов – футбол

Александър Илиев е четвърти в плуването сред 41 деца. В същата дисциплина Галина Дочевска зае 6-то място сред 39 участници.

 659A2553


Двама от шампионите за Игрите и победите в живота си

Александър Гочев: „Научих, че не трябва да се предавам.“

DsdKwWg

Александър е на 14 години. Той се състезава в дисциплините лека атлетика, плуване, спортна стрелба и футбол. Златен медалист по лека атлетика и футбол. Казва, че досега не се е занимавал с друг спорт, освен футбола, който упражнява, докато играе с приятели. Заминава за Москва убеден, че е подготвен. Изучава компютърни технологии и мечтае да стане психолог или юрист.
„Най-ярките емоции са докато играеш. Пробваш нови неща и се запознаваш с хора не само от България, но и от другите държави. На тези игри научих, че не трябва да се предавам, иначе нямаше да успея да спечеля.“

Пламен Павлов: „Горд съм, че въпреки някои неуспехи, аз продължавах да се боря за победата.“

UL3ZQzy

Пламен е 13-годишен, състезава се в дисциплините шах, лека атлетика, стрелба с въздушна пушка и футбол. Сребърен медалист по футбол, с награди и за стрелба с въздушна пушка и шах. Увлича се от компютърни игри и карате. Мечтае да стане програмист или спортист.

„Тези спортове не са ми приоритет, от малък знаех правилата и са ми ежедневни развлечения. Тренирам друг спорт, който е свързан с всички изброени. Бойните изкуства подпомагат стабилността, здравината и издръжливостта на тялото. Освен това повишават концентрацията и точността.
За първи път съм избран в тази олимпиада. Все още се чувствам щастлив. Обичам спорта и, без да се замисля, приех. Горд съм, че въпреки някои неуспехи, аз продължавах да се боря за победата. Най-важното е, че се забавлявах и си прекарах чудесно. Научих, че трябва да се усъвършенствам още. Не трябва да губя надежда и въпреки загубата знам, че оставам победител. Нужна е повече концентрация, за да успея нататък."


Материала подготви Янка Петкова

Снимки: www.winnersgames.ru и личен архив 


Прочетете още:

FUCK CANCER

Гинекологът отговаря 
Майки, за които няма празници

Последно променена в Петък, 30 Юни 2017 12:29
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Все така ли ще я караме

Все така ли ще я караме

11 Май, 2019 Отношения

Спасителят на клети майки

Спасителят на клети майки

09 Май, 2019 Истории

Аз, той и болката

Аз, той и болката

10 Май, 2019 Отношения

Пеев се предаде

Пеев се предаде

15 Май, 2019 Блог

Майната й на стратегията

Майната й на стратегията

25 Апр, 2019 Истории

Ти ли рева цяла нощ, бе?

Ти ли рева цяла нощ, бе?

20 Апр, 2019 Забавно

Не сте ли чували за киноа?

Не сте ли чували за киноа?

26 Апр, 2019 Истории

Море, лястовички и джип

Море, лястовички и джип

17 Май, 2019 Истории

В университет в Канада

В университет в Канада

16 Май, 2019 Образование

Няма връщане назад

Няма връщане назад

15 Май, 2019 Ревюта

Игри на злото

Игри на злото

15 Май, 2019 Ревюта

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам