logomamaninjashop

„Бисерче вълшебно“ 2019 – 7-мо издание на националната награда за най-добра детска книга

Всички деца от 5 до 16 години могат да гласуват от 6 февруари до 15 април за своето любимо заглавие от изминалата година


За седми пореден път българските деца ще могат да изберат своите любими книги за изминалата година, номинирани в наградата “Бисерче вълшебно”. Отличието се връчва от 2013 г. и е единствената българска награда за новопубликувани детски издания, чието жури са децата. Основна цел на инициативата е да насърчи четенето и да повиши функционалната грамотност на подрастващите. Организатор на “Бисерче вълшебно” е фондация “Детски книги” с подкрепата на Министерство на образованието и науката.

Официалното начало на детския вот е дадено на на 6 февруари 2019 г. Гласуването през сайта www.biserche.com ще продължи до 15 април 2019 г. В настоящото издание на наградата могат да гласуват всички деца на възраст от 5 до 16 години. Те са поканени да избират измежду 110 заглавия, като най-голям е броят на книгите от български автори - 34. Номинациите са разпределени в четири възрастови категории за художествените произведения и една категория “Нещотърсачи” за нехудожествени книги.

Като допълнение към основните дейности в кампанията, фондация „Детски книги“ започна изграждането на мрежа от читателски клубове "Бисерче вълшебно". Целта е децата, обхванати в клубовете по места, да придобият умения за оценка и подбор на качествени четива и да се превърнат в детско жури, което да прави предварителна селекция на книги за краткия списък на Награда „Бисерче вълшебно”.

biserche

„Идеята за читателските клубове бе посрещната с неочаквано голям интерес от деца, учители и библиотекари в цялата страна. До момента са създадени близо 65 клуба, които на ежемесечни срещи обсъждат избрани от тях номинирани заглавия. Целта е децата да придобият умения за извличане и анализиране на информация от различни източници и по различни теми от сферата на науката и изкуствата, като така развиват активно функционалната си грамотност., разказва Валентина Стоева, председател на Съвета на фондацията.

Създаването на мрежа от читателски клубове бе подкрепено от Обществения борд на ТЕЛЪС Интернешънъл в България.


Церемонията, на която ще се разберат победителите във всяка от категориите, ще се проведе на 22 април 2019 г., а среща на читателските клубове организаторите подготвят през юни 2019 г. в Пловдив, в рамките на „Пловдив чете“. 

Повече подробности за наградата „Бисерче вълшебно“ 2019 и правилата за участие, както и допълнителни материали за учители, библиотекари и родители, ще откриете в сайта www.biserche.com

FoundationDetskiKnigi Logo BG horizontal RGB

За наградата “Бисерче вълшебно”

По време на кампанията за наградата през 2018 г. се включиха близо 10 000 участници от България и чужбина. Право на глас имат всички деца на възраст от 5 до 16 години. Номинациите за наградата се правят от издателите на база най-добрите им издателски проекти през предходната календарна година, които не присъстват в задължителната учебна програма. Наградата за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно” се организира от фондация “Детски книги” и от 2013 г. и се провежда с подкрепата на Министерство на образованието и науката и партньорството на сайта “Аз чета”.
Мама Нинджа е медиен партньор на събитието. 

За “Детски книги”

Фондация “Детски книги” е съсредоточена изцяло в организирането на проекти и инициативи за насърчаване на четенето сред децата, стимулиране координацията и взаимодействието между всички институции и лица, свързани с детското четене. Проекти на фондацията са сайт Detskiknigi.com и Награда “Бисерче вълшебно”. В края на 2016 г. фондация “Детски книги” е избрана за номинираща организация от България в престижната международна награда за детско-юношеска литература “Астрид Линдгрен”, а от 2017 г. е член на европейската мрежа за насърчаване на четенето EURead.


Препоръчваме ви още:

Четенето от раждането е най-добрата инвестиция

Седма национална кампания "Походът на книгите"

10-те права на малкия читател

 

Последно променена в Четвъртък, 07 Февруари 2019 09:14

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам