logomamaninjashop

"Училище на бъдещето"? А дано, ама надали...

Автор: Провалена и късогледа майка

Чували сте за Augmented Reality - нова модерна технология, която е толкова "смарт", че добавя информация и илюстрация към реален обект или място. И той може да стане един такъв приказен и вълшебен, че го пожелаваш завинаги и веднага (важи за каквото се сетите)! А я сега си представете, че става въпрос за училище... трудно ли ви е? Сега ще ви обясня.

Имате претенция, че сте взискателни родители; искате най-доброто; търсите и обикаляте като луди по частни училища; проучвате и четете, де що намерите коментари и ревюта; питате всичко живо, дето мърда; пишете писмо до папата и решавате, че това ще бъде! Щото са ви обяснили, че е иновативно, предлагат качествено образование, нов образователен подход, висококвалифицирани учители, директорката е с дългогодишен опит като психолог, пък и лиценз от МОН, училище-мечта. Това е то!

Сложете "спецалните очила", приключението започва! Четете договор, четете и правилника за вътрешния ред и ви става ясно, че могат да ви прекратят договора и да "отпишат" детето ви, в общи линии, дори ако влажността на въздуха е по-ниска от тази по екватора или пък, ако днес цената на маслодайния слънчоглед се е вдигнала на борсата. Питате така ли е, те ви казват:"Сложете очилата! Разбира се, случват се такива ситуации, но те са само, за да опазим интересите на училището и да подкрепим общността! Така е най-добре за всички!"

Вие казвате: "COOL, пука им за училището, сигурно имат право! Подписвате... в името на качественото образование на детето.

Минава време и започвате да се опитвате да си говорите с учителите... опитвате, опитвате, но те ви отговарят като класическо съобщението за изчакване: "Моля, изчакайте, нашето обаждане е важно за Вас... обаче ние трябва да питаме директорката.". Един, два пъти, ама то все така! - "Сложете очилата! Не се притеснявайте, те учителите са помощен персонал, работим по въпроса, ще отстраним проблема!" И решавате, че организацията е на ниво, управлението е като в Спейс Х – действа се! Хвала!

Обаче във времето, учителите започват да изчезват, персоналът се сменя и вие пак питате. "Ама, моля ви, не сваляйте очилата. Какво ви пука за учителите, важно е децата да са добре. Ще намерим нови, ще си внесем, има чудесни учители навсякъде по света, важно е образователният процес да е на ниво". Брей, международен екип казвате си вие, чудесно! А те дали имат квалификация, знаят ли какво изисква МОН, минават ви еретични мисли през главата. "Ама, какъв МОН, ние сме иновативни и световно признати, нас МОН не ни трябва, тука говорим за световно качество". Пфууу, и това мина...

Закъснявате... абе, кофти работа! Сутринта е тръгнала накриво, оставяте детето в 8:31 и какво се оказва: "Детето ви е било в училищната библиотека до обяд, защото е закъсняло, няма как да го допуснем до класната стая, ще прекъсне важен процес".- "Ама, то нали е дошло на училище?" - казвате вие. - "Нееее, то е ЗАКЪСНЯЛО за училище. Тук така не бива, ще стои в библиотеката, да... подрежда". Не разбирате, чувствате се виновни, заради вас детето е било в библиотеката самичко цяла сутрин.

Отивате на родителска среща и чувате, че: "Ръководството не одобрява празнуването на рождени дни, на които да се канят всички деца от класа, това създава ситуации, които нарушават интегритета на училището"; "Неформалните срещи с други родители не се поощряват и забраняваме името на училището да се споменава от родителите в социалните мрежи, това е повод да бъде прекратен договорът ви." - Дишате дълбоко, от очилата чувате дъха си още по-ясно, като бик, който всеки момент ще погне движещият се плащ на тореадора, и се чудите:

1. Възможно е да съм се телепортирал някъде в Северна Кореа и да не съм разбрал?

2. Това е сигурно някаква модерна форма на диктатура, която е още експериментална и дори Ким Чен Ир не е мечтал за нея.

Децата обаче виждат, усещат, чуват, питат и разказват. Прибира се вкъщи и разказва, че днес е чистило тоалетната: "Брей - казвате вие - това пък с каква цел?" Не се прибрало навреме от играта на двора на обяд. И веднага питате: "Моля, г-жо Директор, какво става с детето, чистило е тоалетната, хартийка по хартийка, използвана тоалетна хартия с голи ръце, ЗАЩО?" - "Очилата... дааааа! Вие вкъщи тоалетна не чистите ли? Ами това развива компетенции по справяне с битови задължения, как не виждате и разбирате!?!" – "Ами ние вкъщи канализация имаме, то никой не чисти използваната тоалетна хартия." - "ЕЕЕЕ, лошо, това са умения, които 7-годишно дете трябва да има. Ние ще се оправим, ще го научим. Вие имате проблем с родителския капацитет."

Чувате от друг родител: "Ти, знаеш ли, че има една игра на господари и слуги в нашия клас, по-големите деца карат по-малките да ги обслужват?" Е, вече не чакате и се чудите дали да вземете очилата ИЗОБЩО. - "ОООО, без очила е проблем, ще отстраним детето ви от училищната пиеса, ако не ги носите, как така... без очила не става! Това е чудесна ролева игра, в нея децата се учат на какво е това дискриминация и как трябва да се борят за свободата си!" - Добре де, а какво учат изобщо тези деца? 
"Всеки ден ви даваме информация в платформата, всичко е подробно и изчерпателно, качествено образование, висококачествено, такава е тази модерна, образователна философия".

Поглеждат ви подозрително, вече не харесвате Директорката, а имате и огромно желание да пратите тея очила на... далеч, щото вие тея неща ги четете и се чувствате, като че сте попаднал на предизборна реч – много информация, никакво съдържание. След ден ви се обаждат по телефона за да ви информират, че: "Вече е време да се разделим с вас и вашето дете, правим ви услуга, намерете по-подходящо място за вашето "проблемно дете", уважаемо "проблемно семейство"!"

Всяка история има поука:

1. Като отговорни родители, много ни се иска да намерим перфектното училище, такова няма. Внимавайте с "очилата", най-добре ги пратете на... далеч.

2. Проверявайте цялата информация за училището, сертификати, лицензи, особено международните, питайте за текучеството на учители и деца. Защото накрая психологът не е психолог, а социален работник, а модерният метод е проста интерпретация. Не плащайте за нови маркови обувки, когато ви продават имитация клас АА.

3. Дори и всичко да сте направили, винаги могат да ви лъжат - автентично и изкусно.

И всичко това, щеше да е забавна история, с леко напудрен сюжет, подправена с екзотични подправки и с фръц-фръц европейското поведение на една псевдо-Директорка, ако не беше кратък и непредставителен разказ на "живия" живот, който продължават да живеят деца и родители, чакащи да изхвърлят очилата... или да сменят училището на "цветната улица" в престижен столичен квартал.

Следва продължение...

 

Тази история ми прати група от двайсет и повече "провалени и късогледи майки", които очевидно имат добро чувство за хумор и висок праг на търпение. Мисля, че изводът от нея е ясен. Дори когато сте готови да платите скъпо за образование, няма гаранция, че ще получите най-доброто. Затова просто... свалете розовите очила и сложете онези, с които се виждат и малките буквички в договора.


Препоръчваме ви още:

За гъските и гъсетата 

Писмото на Линкълн - послание за всички учители

7 принципа на образованието в най-добрите училища по света

Последно променена в Четвъртък, 15 Февруари 2018 09:36
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

За децата и пясъчниците

За децата и пясъчниците

05 Юни, 2020 Здраве

Винени страсти през юли

Винени страсти през юли

04 Юни, 2020 Кулинарно

Ранно пиле, рано пее

Ранно пиле, рано пее

04 Юни, 2020 Забавно

Филмът "История на пластмасата" безплатно онлайн

Филмът "История на пластмасата…

03 Юни, 2020 Образование

Добрата клюка

Добрата клюка

03 Юни, 2020 Отношения

Моите рестарти

Моите рестарти

03 Юни, 2020 Кариера

Кога да отидем на терапия?

Кога да отидем на терапия?

01 Юни, 2020 Добра форма

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам