logomamaninjashop

Правило 10

  • 12 Мар, 2019

Какво е „правило 10“ и може ли кърмещата майка да пие кафе и бира? Да видим какво казват италианските акушерки. Млада майка споделя „списъка“ с препоръките на тамошните специалисти.

Бременните в Италия си живеят живота. Лекарите не са особено строги и почти нищо не им забраняват. Е, случва се да препоръчат въздържане от консумация на колбаси, сурова риба, синьо сирене и контакти с котки (заради токсоплазмозата), но това са неща, за които предупреждават акушер-гинеколозите по цял свят. Други строги ограничения няма. Затова пък има съвети, от които на някои майки може да им настръхнат косите.

Преди да се роди детето, купете само най-необходимото (минимално количество дрехи, креватче, столче за кола, количка). Всички бебета са различни и не е задължително да ви потрябва помпа за кърма или скъп стерилизатор за шишета. Последните всъщност може изобщо да не ви потрябват. А ако се появи необходимост, винаги можете да изтичате до аптеката.

Забравете чистенето. Поне през първия месец след раждането на детето. Дори ако краката ви започнат да лепнат по пода в кухнята, бъдете дзен. „Мъжът ви не го устройва? – акушерката многозначително поглежда бъдещите татковци от училището за бременни – Тогава да поеме всички домашни задължения или да наеме помощничка.“ Основната работа на майката през първия месец е да храни детето и да му осигури колкото може повече телесен контакт „кожа до кожа“.

Умерената физическа активност подобрява лактацията. Не е нужно да вдигате гири, но да излезете на джогинг две седмици след раждането, ако имате желание, не е престъпление.

13 ненужни съвета към младата майка

872ede1c1b32b96ba8500685aaa6a3f8 XL

Няма диета за кърмещата майка. Пийте когато ожаднеете и запазете хранителните си навици. Забранени продукти няма. Колкото по-разнообразно е храненето ви, толкова по-добре. Така детето разширява вкусовия си диапазон.

2-3 чаши кафе дневно са си напълно в реда на нещата. Преди да ме изпишат от родилното отделение ми връчиха брошура за кърмачки: „Препоръчва се да не се пият повече от 7-8 чаши кафе дневно. В противен случай детето може да стане раздразнително.“

Алкохолът. В същата брошура пишеше, че кърмещата майка може да си позволи чаша вино с обяда или половин литър бира дневно. Вярно, по-надолу имаше и уточнение, че дори малкото количество алкохол може да промени вкуса на кърмата и да се отрази негативно върху нервната система на детето.

Обличайте детето, както обличате себе си. Студено ли ви е? Облечете детето по-топло. Горещо ли ви е? Съблечете детето. На бебетата по-често им е топло, отколкото студено.

Правило 10. Бебето може да ходи по голяма нужда 10 пъти дневно или веднъж на 10 дни – това е нормално. Ако е на изключително кърмене и не проявява признаци на дискомфорт, не го мъчете с клизми и не давайте нищо.

Бебета са нежни, но жилави същества. Не, няма да му изкривите врата, ако не го държите правилно на ръце, и няма да му счупите гръбначния стълб, ако се случи да го поставите неправилно в столчето за кола.

На кого да вярваме – на предпазливите, които се презастраховат, или на нихилистите, е риторичен въпрос. Факт е, че италианците не са се затрили от лицето на земята и че средната продължителност на живота им е 83 години. По-скоро истината е по средата. А чашата кафе, изпита от кърмещата майка, не е убила нито едно бебе.


Препоръчваме ви още:

Нормално е бебетата да не спят през цялата нощ

7 причини да смените педиатъра

С какво ли да наплашим родителите днес?

Последно променена в Вторник, 12 Март 2019 13:18

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам