logomamaninjashop

Да съхраня ли стволови клетки?

  • 20 Дек, 2018

Преди време си зададох този въпрос и намерих своя отговор след доста четене по темата и разговори с лекари. Напоследък се случва често читатели да ме питат дали сме съхранили стволови клетки и бих ли препоръчала това. За мен съхранението на стволови клетки е един вид здравна застраховка. Надявам се никога да не ни се налага да ги използваме и все пак е добре да ги имаме. За всички останали въпроси поканихме да отговори д-р Янков – ръководител на най-новата българска тъканна банка – „Селена Целс“.

Д-р Янков, кажете ни първо какво са стволовите клетки и защо са толкова ценни?

Стволовите клетки са толкова ценни, защото от тях произлизат всички видове клетки в нашия организъм. Те се характеризират със способността да се размножават, възстановяват и развиват в различни видове клетки и тъкани в нашето тяло. Вече повече от 20 години терапията с тях е един от фокусите на съвременната медицина, тъй като се вярва, че те имат способността да доведат до успешното лечение на едни от най-значимите нелечими болести. Към момента със стволови клетки се лекуват над 80 вида заболявания и се третират успешно над 400 други.

Защо се препоръчва тяхното съхранение и какво трябва да знаем за евентуалното им използване и трансплантация?

В тялото ни съществува т.нар. „резерв“ на стволови клетки, които се използват за възстановяване на увредени тъкани и клетки. Едно евентуално заболяване обаче най-често достига и до въпросния резерв и по този начин попречва на тяхното успешно използване. Затова и съхранението в първите моменти от раждането е най-разпространената процедура. Така ние извличаме клетки, които не са засегнати от болести, и се „подлагаме“ на абсолютно безопасна и безболезнена процедура, която се съчетава с раждането на детето. Предварителното съхранение ни позволява да продължим в нашето бъдеще по-спокойни и уверени не само за здравето на нашето бебе, но и за това на цялото семейство, тъй като терапията със стволови клетки може да бъде приложена и на други членове от семейството.

Как точно се провежда процедурата? Какво се случва след извличането им?

Процесът по взимане на пробата е напълно безопасен и за майката, и за детето. След раждане, в плацената остава кръв, богата на хемопоетични стволови клетки, и тъкан от пъпна връв, съдържаща мезенхимни стволови клетки, които по принцип биват унищожени. Те обаче са прекалено ценни, за да бъдат просто премахнати като биологичен отпадък. Процедурата по взимане и обработка се извършва от специалист. Впоследствие, за да запазят своите лечебни свойства, те се съхраняват при ултра ниска температура в специални медицински апарати. За една евентуална трансплантация се използват единствено живи стволови клетки. Затова и когато сключите договор с тъканна банка, вие трябва да имате възможност през даден период от време лично да се уверявате дали всичко е наред със стволовите клетки, които сте съхранили.

Кои са нещата, за които трябва да внимават родителите, когато избират банка за съхранение?

Предполагам, че би било излишно да казвам, че е нужно да се доверявате на специалисти с дългогодишен опит и безупречна репутация. Висококачествената апаратура, високият контрол, акредитациите и експертизата са абсолютно задължителни. Това, което за мен също е изключително важно, е доброто и лично отношение. Съхранението е изключително важен процес, който започва с раждането на вашето дете и продължава повече от 20 години. Избирайте специалисти, които ви обръщат внимание, които отговарят на всичките ви въпроси и са честни и откровени с вас. Едно от най-важните неща е да се чувствате сигурни и спокойни да се доверите и да направите този избор.

48385919 1174502182717987 846907292380037120 n

Разкажете ни малко повече за съхранението на територията на България.

С всеки изминал час броят на жизнените стволови клетки намалява. Съкращаването на процедурата (например премахването на дългия транспорт) логично елиминира множество рискове. В нашата тъканна банка „Селена Целс“ например извършваме цялата процедура по взимане, обработка, замразяване и съхранение в рамките на 6 часа. Така гарантираме, че съхраняваме до 99% живи стволови клетки. Винаги сме на линия за въпроси, лични срещи и дискусии по всичко, което интересува нашите пациенти по темата. Това, че сме изцяло базирани в България, също улеснява много нещата. Затова и споменах доверието – винаги правете информиран избор, след проучване и разговори, особено щом става въпрос за вашето здраве или това на вашите деца.

Тоест стволовите клетки са един вид здравна застраховка. Само детето ли може да използва клетките? Какво се случва, ако ни потрябват? Родителят плаща ли нещо, за да ги получи? Банката носи ли отговорност, ако се окаже, че са негодни за употреба?

Банкирането на стволови клетки е една потенциална животоспасяваща възможност не само за детето, но и за неговите роднини в семейството. Кръвта от пъпна връв е 100% съвместима с бебето, на което са съхранени клетки, и от 25% до 100% с други членове на семейството. Процедурата по взимане, обработка и съхранение се извършва по световно утвърдени протоколи. Ако в бъдеще се наложи употреба, се правят тестове за виталност на клетките и след това се използват. При такава нужда, естествено, не се изисква допълнително заплащане от страна на родителите.

Взетата проба се разделя на микропроби, част от които се използват за целите на качествения контрол, в рамките на който се определят преживяемостта и виталността след размразяването на пробата. Тоест родителите имат право, когато пожелаят по време на този период от 20 (или повече) години, да получат достъп до съхранените клетки и да проверят тяхната виталност и годност. Договорът, който се подписва при избор на тъканна банка, също, разбира се, е важен – в него са включени определени точки и членове, които покриват и изясняват тези толкова съществени въпроси.

Може ли да разкажете за случай в България, при който стволовите клетки са спасили живот?

Всъщност има много такива. Никоя от нашите проби със стволови клетки не е използвана засега, защото нямаме случай на разболял се пациент, но в хематологичните отделения, където се правят трансплантации, случаите са много.


За д-р Янков:

yankov
Д-р Янко Янков е завършил медицина в Медицински университет, гр. Пловдив през 1998 година. 10 години по-късно придобива специалност „Трансфузионна хематология“, а през 2010 година завършва и магистратура „Здравен мениджмънт“. Към момента е ръководител на най-новата тъканна банка за съхранение на стволови клетки „Селена Целс“.


Препоръчваме ви още:

Как се лекуват неродени бебета?

Д-р Велев - откровено за лекарите

Как се казва вашата акушерка?

Последно променена в Четвъртък, 20 Декември 2018 09:22

Свързани статии (по етикет)

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам