Д-р Велев - откровено за лекарите

Д-р Валери Велев е завършил медицина в МУ-София. Има признати специалности по медицинска биология (2008 г.) и медицинска паразитология (2015 г.), специализант е по инфекциозни болести от 2016 г. От 2013 г. e докторант по докторска програма "инфекциозни болести" към МУ-София. Клиничните му интереси са детски инфекциозни болести, паразитози, чревни инфекции. От 2004 до 2011 г.  е асистент и главен асистент в Катедра по биология на МУ – София. От 2011 г. - асистент в Катедра по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина на МУ-София и лекар в Детска клиника на СБАЛИПБ "Проф. Ив. Киров". Вече ни е гостувал с експертното си мнение за морбили. Този път го поканихме да ни разкаже откровено за живота на лекарите извън работата, доколкото изобщо имат такъв при тяхната свръхнатоварена програма.

 

 

велевКак боледуват лекарите?

Кихат, кашлят… имат цялата гама от симптоматика, характерна за дадено заболяване. Когато са по-сериозно болни, не четат в интернет за заболяването си, а четат художествена литература за отдих. Принципно избягваме да се фиксираме в заболяването, а се оставяме в ръцете на добър колега.

Как лекуват децата си?

Забелязал съм, че детските лекари се отнасят към болестта на децата си спокойно, но процентът подплашени и несигурни родители сред лекарите от другите специалности е точно толкова, колкото и сред родителите – нелекари. Просто да работиш с деца е друга Вселена.

Какви са вредните навици на медиците?

Избройте вредните навици на хората, които не са медици. А сега ги умножете по три.

Как избират лекар, при когото да се лекуват при проблем?

По различни начини. Зависи за какво заболяване се касае. Но в повечето случаи постъпват като всички останали – лекуват се при човек на когото имат доверие. В медицината може би повече от всяка друга сфера доверието между хората е водещ фактор, за да се случат нещата.

Най-смешният лекарски виц?

Ако е наистина смешен, не е виц. Повечето сме ги слушали толкова често, че ги приемаме за клишета. Сега се сещам за един – два, но са цинични и ще си ги спестя, защото имам респект към аудиторията на блога. Иначе не бих.

Кои са най-безумните легенди за лекарското съсловие?

Първо искам да напомня, че обобщават само глупаците. Мит номер едно, че сме масово корумпирани. Истината е, че има корумпирани лекари, но в нашето съсловие този грях се среща с много по-ниска честота отколкото другаде. Просто естеството на работата ни е такова, че хората са изключително чувствителни и една лъжица с катран съсипва меда в цялата каца. Другата безумна легенда е, че сме некадърни – огромното мнозинство от българските лекари бие по теория и практически умения колегите от богатите страни. Проблемът обаче е, че за да правиш качествена медицина имаш нужда от пари – за апаратура, изследвания, наука. Това ни връзва ръцете.

Вярно ли е, че лекарите се обвързват с лекари?

Всеки от вас има познати лекари. Според вас вярно ли е? Да, масово е така. Кой ще те търпи да липсваш от къщи на всеки втори празник или минимум по 7-8 нощи месечно? Само колега. А и противоположностите в любовта се привличат само в началото. За тръпка. За неангажираща връзка през годините на младостта. Когато търсиш партньор за семейство ти трябва някой с който ще гледате в една посока.

Каква жена може да впечатли един лекар?

Поредният мит – че лекарите се впечатляват от жени с някакви по-особени качества. Ако трябва да кажа за себе си - жената трябва да е умна, красива, забавна и чувствена. Случвало се е и друг път да го казвам, но оная работа с мусаката е силно надценявана. А и повечето мъже-лекари готвят добре и с удоволствие. Тоест, кухнята не е нужно да е силната й страна. Спалнята също е важна. А най-добре е когато излезе с мъжа си, да предизвиква възхищението на околните - ако той е истински мъж, ще се гордее с това.

Какви хора са приятелите ви?

Аз познавам страшно много хора. Но приятелите ми изобщо не са много. Най-общо, хора на които мога да разчитам наистина за всичко. И пред които дори мога да се разплача (не мислете, че го правя редовно). Повечето ми приятели са хора от областта на медицината, но далеч не всички.

Как релаксирате, имате ли хоби?

Обожавам да чета художествена литература, да ходя на театър, обичам новите заведения с хубава кухня. Откакто станах болничен лекар имам само едно сериозно хоби – съня. Все не ми стига.

Информират или дезинформират социалните мрежи?

И двете. Зависи от интелекта и критичността на потребителя.

Какво бихте променили веднага в здравеопазването?

Ще премахна клиничните пътеки и ще поставя здравната каса в условията на пазарна конкуренция.

 

Последно променена в Петък, 07 Април 2017 10:25
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам