logomamaninjashop

От съвместен сън към собствено легло

Автор: Ангелина Ангелова

Родителството е нещо, за което се подготвяме цял живот – мечтаем, плануваме, заричаме се да не правим сто неща. Накрая малкият човек идва в дома ни и в голяма част от случаите изпраща всичките ни планове по дяволите.

Моето дете нямаше да спи в нашето легло, нямаше да яде солети, нямаше да е виждало телевизор, а аз щях да съм спокойна, уравновесена и усмихната 24/7.

Да, ама не.

Роди се и се намести в нашето легло толкова тактично и нежно, че сякаш дори не забелязахме. Докато не се започнаха безсънните нощи, ритането и моите притеснения относно безопасността ѝ.

Независимо по каква причина детето се е озовало във Вашето легло, идва момент, в който решавате, че вече искате да промените това. Дали детето е пораснало, дали очаквате бебе, дали просто Ви е омръзнало да не разполагате с леглото си.

В тази публикация ще Ви дам няколко насоки как да отделите детето си в собствено легло в зависимост от възрастта му.

Първото и най-важно нещо, което трябва да направите, е да решите, че сте готови и това е точният момент за този преход. Не бива да го правите под натиска на други хора, трябва да сте сигурни, че решението е изцяло Ваше.

Следващата стъпка е да бъдете последователни. Започнете ли да отделяте детето, е време то изцяло да спре да спи във Вашето легло. Ако на обяд го оставите в кошара, а за вечерния сън решите да го вземете при вас, детето ще се обърка. За децата е много трудно да разбират изключенията, затова е и много важно да действаме по един и същ начин за всяко спане.

Следващото важно нещо е да въведете подходящ ритуал, което ще има за цел да успокои детето, да му даде повече време с вас и да го подготви за лягане. Всяка вечер правете този ритуал по един и същ начин – нека се превърне в рутина, с която детето да свикне.

След това идва моментът да изберете подходящо легло за детето.

15208 10200607838732157 1737757744 n

Новородени до двегодишни

Най-важното нещо е да осигурите безопасна среда независимо дали ще изберете легълце тип next to me, или кошара. В леглото на бебето не трябва да има нищо друго освен бебето. Без играчки и обиколници.

Следващата стъпка е започване на прехода. Хубаво е винаги да започвате от вечерния сън, а не от дневния, защото през деня детето може да изпусне дрямката си и да е преуморено за вечерния сън, което ще направи задачата Ви по-трудна.

След като сте избрали подходящо легълце, идва и моментът да започнете с опитите. Няколко дни преди самото преместване можете да вземете във Вашето легло чаршафчето, което ще сложите в бебешкото легло. Това ще помогне, защото миризмата Ви ще успокои бебето, когато го сложите в кошарата, и обстановката няма да бъде толкова непозната за него.

След това имате два варианта.

Вариант 1

Приспивате бебето във Вашето легло с помощ и го местите в кошарата, когато е вече заспало. Ако се събуди през нощта, го успокоявате и го връщате в леглото отново заспало.

При този метод вероятността детето да се събужда през нощта е по-голяма, но е по-плавен и можете да започнете с него като първа стъпка.

Вариант 2

Започвате директно да приспивате бебето в новото му легълце. Можете да седнете на стол до кошарата и да му пеете или да го галите. Можете да останете при него, докато не заспи. При нощните събуждания отново сядайте до кошарата и се опитвайте да го успокоите по същия начин. С времето намалявайте помощта, която му осигурявате, докато накрая вече няма нужда от никаква и то заспива самостоятелно.

По-директен подход е да оставите бебето будно в кошарата, да излезете от стаята за няколко минути и да се върнете отново, ако бебето плаче. Можете да излизате за по 5–10 минути и да се връщате да го успокоите за 1–2 минути. Това се повтаря, докато бебето не заспи.

За дневния сън се постарайте максимално да затъмните стаята и да пуснете бял шум, ако има коли, или други шумове, които могат да събудят детето.

Силно препоръчвам децата под две години да спят в кошара. Най-доброто време за преход към легло е между две и половина и три години. На тази възраст вече децата започват да се учат да спазват правила, а това е много важно, защото цяла стая на разположение е голяма отговорност за малко дете. Разбира се, ако сигурността е нарушена (детето е започнало да прескача и да излиза от кошарата), преходът се прави по-рано.

1983 10200607838172143 1681190334 n

От двегодишни нагоре

След навършването на две години е много важно да започнете с комуникацията, преди да предприемете прехода към собствено легло. Децата вече разбират и имат нужда да знаят защо се налага да направите промяна. Важно е да изберете подходящ момент, в който детето е спокойно и не предстоят някакви промени, като започване на градина или раждане на друго дете в следващите един-два месеца.

Започнете да говорите с детето и да му обяснявате, че вече е голямо и ще има собствено легло. Можете да му позволите да избере спалното си бельо – това ще направи процеса по-интересен и вълнуващ за детето. Прекарвайте време в стаята, в която ще спи – нека детето свикне с новото си легло, преди да го сложите там за първи път.

Преди прехода въведете играчка за гушкане. Тя ще помогне на детето да има нещо познато и да заспива по-лесно вечер.

Създайте вечерна рутина, подходяща за възрастта. В нея не бива да присъстват стимулиращи занимания, екрани и неприятни за детето задачи (като рязане на ноктите).

Чудесна последна стъпка на ритуала за заспиване е четенето на книжки. Това успокоява децата и развива въображението им.

Когато дойде моментът за първата вечер, говорете за това през деня и бъдете развълнувани и ентусиазирани. След като приключите с вечерната рутина, сложете детето в новото му легло, изгасете лампите и пожелайте лека нощ. Седнете на стол непосредствено до леглото и стойте там, докато детето заспи. При нощни събуждания се връщайте на стола и отново оставайте, докато детето заспи. На всеки няколко дни се местете все по-далече от леглото, докато накрая не излезете от стаята и вече не се налага да стоите при детето, докато заспи.  

Подгответе се, че нещата няма да се случат за няколко дни. Местенето в самостоятелно легло е голяма промяна за децата и като всяка промяна изисква време, за да може детето да свикне.

Имайте предвид, че отделянето на детето изобщо не е задължително. Ако Вие и детето Ви имате спокоен сън, чувствате се добре заедно и искате да продължавате – не е нужно да променяте нищо. Не е необходимо да се сравнявате с други семейства, които правят нещата по различен начин. Всяко семейство е различно и има различни нужди. Единственото, което е наистина важно, е да осигурите безопасна среда за детето си независимо къде ще спи.   

Ангелина Ангелова е сертифициран консултант по детски сън. Може да я откриете на страницата й Сънотворка, където ще намерите и други полезни статии по темата.

Снимките са от личния ми архив. Ивето Чолакова, любимата ми фотографка ги направи, когато Алекс беше само на 40 дни.

922907 10200607841212219 470554365 n

Последно променена в Понеделник, 23 Май 2022 11:42

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам