logomamaninjashop

"Не ви ли е студено? Или вие се топлите двечките?"

Това е съвсем прясна случка, която Лора Райчева сподели в майчинската ни група. 

Искам да ви разкажа нещо.
В петък следобед, в градинката пред НДК един мъж на около 35-40 години заговори две момичета (според мен на около 13 години). Аз бях далече, но този ми привлече вниманието с вида си. Беше един мръсен и мазен. И държеше отворена бира в ръка. Приближавайки се, започнах да дочувам какво им говори:
“Не ви ли е студено? Или вие се топлите двечките?”
“Какво ще правите сега, имате ли планове”.
 
На момичетата видимо им беше неприятно да им задава въпроси и видимо бяха притеснени, че не знаят как да реагират. Лутаха се между това да са любезни с непознат (който усмихнато им говори) и неудобството от самите въпроси. Свеждаха глави и измънкваха по някоя думичка.
 
Хора минаваха много. Никой не обърна внимание. Само една жена пред мен намали крачка. Но нито поглеждаше натам, нито смени посоката. Просто много забави ход.
 
Аз отидох при тях и на много висок глас ги попитах “момичета, всичко наред ли е?”. Те ме погледнаха с благодарност, но не знаеха какво да отговорят и само впериха едни умолителни погледи в мен. Този ми отговори “Наред е. Говорим си само”. Аз му казах “Айде да не заговаряш малолетни по парковете”. Жената, която беше забавила крачка, се върна и застана до мен. И той каза “добре”. Имаше уплаха в погледа му в този момент.
 
На момичетата казах “хайде, ще вървя с вас” и те веднага дойдоха до мен. Благодариха ми хиляди пъти, миличките.
 
После им обяснихме с жената да не се страхуват да кажат, че не желаят да разговарят. И да си тръгват бързо в такива ситуации. Те пак благодариха. Красиви, нежни, прекрасни деца. Живеещи в свят, пълен с психопати.
 
Разказвам го, за да не спирате да говорите с децата си. И най-вече да ги научите да си тръгват, да отказват разговор, да слагат граници.
 
П.с. Миналата година дечица от класа на сина ми имаха ситуация с педофил в същия район. Полицията каза “познаваме го този, той тук си обикаля”. Тъй че щом дори в центъра на града, посред бял ден такива се навъртат около децата, представям си какво е по тъмно и на по-скрити и безлюдни места.
 
********
 
След като прочетох тази история, веднага отидох при тийнейджъра си да го попитам как би реагирал в подобна ситуация, случвало ли им се е, когато са навън с тайфата му, да ги заговори непознат. Оказва се, че децата, особено добре възпитаните деца, които години наред сме учили да поздравяват и да са любезни с възрастните, се чувстват объркани в такава ситуация. Затова напомних на порасналото си, но все още толкова крехко и наивно дете най-важното:
 
 
- Ако някой, бил той непознат или познат, те кара да се чувстваш застрашен, ако те кара да се чувстваш неудобно, отказваш комуникация с него. Може да потърсиш и помощ - за предпочитане от служебно лице или полицай, от учител, родител или ако наблизо няма такъв - дори от случайни минувачи - за предпочитане майки с деца или жени.
 
- Ако непознат възрастен търси контакт с теб, просто за да сте си "приятели", това е червена лампичка за опасност.
 
- Не се срещаш със случайни хора, дори да са ти връстници, от интернет, колкото и забавни да изглеждат.
 
- Никъде не отиваш с непознат, дори и да ти е връстник, колкото и интересни неща да обещава.
 
- Родителите ти винаги трябва да имат връзка с теб и да знаят къде си и с кого си.
 
- Родителите ти няма да ти се скарат или да те обвинят, ако попаднеш в подобна ситуация.
 
- Ако някой възрастен човек те посъветва да не казваш нещо на родителите си, защото ще ти се скарат, това е червена лампичка за опасност.
 
- Можеш да споделиш с родителите си всичко, което те притеснява.
 
- Никой (дори и възрастен, дори и авторитет) няма право да те кара да правиш нещо, което те притеснява и плаши.
 
- Никой възрастен няма право да докосва тялото ти по сексуален или насилствен начин.
 
- Ако твоя приятелка/приятел е в подобна ситуация, потърси помощ веднага.
 
И последно - нещо за нас, възрастните. Мили хора, много е важно да не подминаваме деца в нужда. Може да изглеждат като отворени хлапачки, които чудесно ще се справят, но те си остават деца. Наши деца. Браво на Лори, че така е реагирала, а също и че ни напомни да поговорим с децата отново по тази тема.
 
Препоръчвам ви и тази важна статия: Въпросите, чиито отговор трябва да знае всяко дете 
 
Screenshot 2022 03 15 093232
Последно променена в Вторник, 15 Март 2022 09:46

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам