logomamaninjashop

Нормално е бебетата да не спят през цялата нощ

  • 24 Ное, 2018

Източник: Mother.ly

Един от най-редовните и най-изнервящи въпроси, които родителите на бебета чуват, е: “Спи ли през нощта?”. Ново проучване на McGill University твърди, че родителитe не трябва да се притесняват, ако децата им не спят през цялата нощ до 6 месеца или дори до годинка.

Проучването, което ще бъде публикувано в декемврийския брой на медицинския журнал Pediatrics, показва, че голям процент от добре развиващите се, здрави деца не спят през цялата нощ до годинка и не са в по-увеличен риск от забавяне в когнитивното, моторното или говорното развитие в резултат от това.

“Ако можех да кажа само едно единствено нещо на родителите, то би било да не се притесняват, ако бебетата им не спрят през цялата нощ, когато станат на 6 месеца”, казва Мари-Елен Пенестри на NBC News.

Спането през цялата нощ, още познато като консолидиращ сън, се определя от проучването като "сън, който продължава между 6 и 8 часа без прекъсване". На 6 месеца 38% от нормално развиващите се бебета не спят 6 непрекъснати часа, а повече от половината - 57% не спят 8 непрекъснати часа. На 12 месеца 28% от бебета не спят 6 часа без прекъсване, а 43% не спят 8.

Така че ако бебето ви не спи през нощта все още, няма от какво да се притеснявате.

Един от най-важните изводи от проучването е оборването на мита, че накъсаният сън през първата година би могъл да доведе до проблеми в развитието. “Не намерихме никакви връзки между непрекъснатият сън през нощта на 6 или 12 месеца и промени в менталното или психомоторно развитие” е заключението на проучването.

9 мита за съня на бебето

photo 1501621812608 efe6f4a3af60

Изследователите събират информация от въпросници, насочени към родители и техните бебета и ги проследяват до тригодишна възраст. 388 деца са проследени до 6-ия месец, а 360 са навестени и на 12-ия.

И докато сънят безспорно играе главна роля в детското развие, то сборът му, включително дремките, е може би по-важен, отколкото това бебетата да спят 8 часа без прекъсване.

Детското развитие обаче не е единствената причина за проучването. Някои родители се притесняват, че липсата на сън увеличава риска от депресия. Въпреки че е вярно, че сънят е изключително важен за психическото здраве, изследователите не намират връзка между това колко често се будят бебетата през нощта и настроението на майките им. Отново общият сбор на съня играе роля обаче.

Майка, която успява да си навакса със съня и дремките през деня, би била по-малко повлияна от честото будене през нощта.

Въпреки че все още не е ясно защо някои бебета спят по-продължително от други, изследователите откриват, че кърмените деца е по-вероятно да се будят поне веднъж през нощта. “Тази асоциация я има и при шестмесечните, и при 12-месечните бебета и по двата критерия - за 6 и за 8 часа непрекъснат сън. Не е ясно защо и са нужни още проучвания”, пишат авторите, като отбелязват и че кърменето има много ползи и за майката, и за бебето.

Спането през цялата нощ между 6 и 12 месеца е смятано от много хора за важна част от развитието, но Пенестри казва, че не всички бебета се придържат към този уж класически график.
И докато все повече бебета започват да спят през нощта с порастването, не всички са така и има големи индивидуални разлики.

“Данните сочат, че би било по-полезно за родителите да знаят повече за цикъла на съня при бебетата - неговите норми и граници, отколкото да се съсредоточават върху методи и интервенции, особено такива, които биха ги стресирали допълнително - например отложената реакция при плач,” казва Пенестри.

Всяко бебе е различно все пак и няма значение дали ще спи през цялата нощ на 4 месеца или на 14 месеца - всички те се развиват със собствено темпо и бързина.

 Препоръчваме ви още:

Помощ! Детето не спи!

Къде спи бебето

 

Последно променена в Събота, 24 Ноември 2018 16:16

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам