logomamaninjashop

Ти не можеш

Автор: Йоана Боянова

Имам чудно момченце с още „по-чуден“ характер. Има свое мнение за всичко и в повечето време го отстоява с тръшкане и отрицание. За да свършим ежедневните неща от сорта на миене на ръце, зъби, къпане, хранене, трябва да бъда много много изобретателна, просто защото иначе той ми отказва. Зъбите са една от най-трудните задачи за деня. Едно от нещата, които направих, е да купя електрическа четка, пастата е наситено синя (защото е голям мъж), правим състезание кой ще ги мие по-дълго. Естествено, той винаги печели. Понякога вземаме любима играчка и на нея мием „зъбите“. Ръцете също са в групата на така мразените задължения - затова му купих течен сапун, който като го натиснеш - пее. Невинаги помага, но е една идея по-лесно. Правим подобно състезание и за ръцете - „Кой ще стигне пръв до банята“. Не знам как става, но пак винаги той печели.

Относно храненето забелязах, че когато участва в приготвянето на храната, повече му харесва ястието. Включвам го и в пазаруването - търси в магазина даден продукт. Реално става като игра, по пътя си говорим какво трябва да открие. Всичко това отнема малко повече време, но не се тръшка в магазина и му е интересно.

30 съвета за злоядото дете

d9ce752361d454057c245a6d830e76f3 XL

 

Да се върнем пак на храненето. Ако не иска да хапне от нещо, взимам храната и излизам от стаята. Обикновено до 10 минути сам е дошъл да си го вземе. Ако каже, че нещо не му харесва, пак така излизам от стаята, после се връщам със същото ядене и о, чудо - много е вкусно вече.

За да не ми е лесно, не обича и да се къпе, но ако предварително му измисля игра за в банята, се съгласява - примерно пресипване на вода от едно шише в друго. Има и специални играчки за баня, но не съм ползвала - играе с подръчни материали. Играем и на автомивка, взима някоя количка и я къпем с нас.

За да нямам празно, преди не обичаше и да се вози в кола. Сега му е любимо, но и там водих битки. Обяснявах през цялото време: „Виж отдясно има блок, какъв цвят е?“ или дърво; наляво или дясно завиваме (аз самата бъркам посоките, но детето ги знае отлично); светофарът какъв цвят е. Има много плюсове в тази игра, сега той ми казва какво следва и кое какъв цвят е.

Имам си набор стикери от книжки, когато свърши нещо давам стикер. Примерно след пазаруване той да извади нещата от плика и да ми ги подава да ги разпределим. Носи дрехите от пералнята и, разбира се, винаги получава стикер.

Домакински задължения по възраст

c82e68ecc91a6115905b52a4dab0ec5b XL

 

Забелязах, че когато му разкажа къде ще ходим и какво точно ще правим, той не се тръшка. Примерно, че имам работа в банката, че ще чакаме на опашка, но после ще има награда да се полюлеем на люлките. Забелязах, че когато имам да свърша няколко неща в един ден, е хубаво да ги редувам с дейности за него. Така знае, че после ще има забавление. Когато се тръшка за нещо и не ме чува, го оставям да се наплаче и търпеливо го изчаквам повече, така ситуацията не се повтаря. Децата много добре осъзнават как и чрез какво да постигнат целите си.

Най-основното е зверско търпение. Аз си повтарям едно нещо и ми помага (може да ми се смеете), та казвам си: "Аз съм възглавница, а те нямат уши.“ Повтарям си го няколко пъти.

Най-успешна от всичко е фразата: „Ти не можеш“, показва ми как всичко може на мига.


Препоръчваме ви още:

Три фрази, които не работят

Защо децата не слушат

Как да научим детето на търпение

 

Последно променена в Вторник, 11 Юни 2019 10:38

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам