Ти не можеш

Автор: Йоана Боянова

Имам чудно момченце с още „по-чуден“ характер. Има свое мнение за всичко и в повечето време го отстоява с тръшкане и отрицание. За да свършим ежедневните неща от сорта на миене на ръце, зъби, къпане, хранене, трябва да бъда много много изобретателна, просто защото иначе той ми отказва. Зъбите са една от най-трудните задачи за деня. Едно от нещата, които направих, е да купя електрическа четка, пастата е наситено синя (защото е голям мъж), правим състезание кой ще ги мие по-дълго. Естествено, той винаги печели. Понякога вземаме любима играчка и на нея мием „зъбите“. Ръцете също са в групата на така мразените задължения - затова му купих течен сапун, който като го натиснеш - пее. Невинаги помага, но е една идея по-лесно. Правим подобно състезание и за ръцете - „Кой ще стигне пръв до банята“. Не знам как става, но пак винаги той печели.

Относно храненето забелязах, че когато участва в приготвянето на храната, повече му харесва ястието. Включвам го и в пазаруването - търси в магазина даден продукт. Реално става като игра, по пътя си говорим какво трябва да открие. Всичко това отнема малко повече време, но не се тръшка в магазина и му е интересно.

30 съвета за злоядото дете

d9ce752361d454057c245a6d830e76f3 XL

 

Да се върнем пак на храненето. Ако не иска да хапне от нещо, взимам храната и излизам от стаята. Обикновено до 10 минути сам е дошъл да си го вземе. Ако каже, че нещо не му харесва, пак така излизам от стаята, после се връщам със същото ядене и о, чудо - много е вкусно вече.

За да не ми е лесно, не обича и да се къпе, но ако предварително му измисля игра за в банята, се съгласява - примерно пресипване на вода от едно шише в друго. Има и специални играчки за баня, но не съм ползвала - играе с подръчни материали. Играем и на автомивка, взима някоя количка и я къпем с нас.

За да нямам празно, преди не обичаше и да се вози в кола. Сега му е любимо, но и там водих битки. Обяснявах през цялото време: „Виж отдясно има блок, какъв цвят е?“ или дърво; наляво или дясно завиваме (аз самата бъркам посоките, но детето ги знае отлично); светофарът какъв цвят е. Има много плюсове в тази игра, сега той ми казва какво следва и кое какъв цвят е.

Имам си набор стикери от книжки, когато свърши нещо давам стикер. Примерно след пазаруване той да извади нещата от плика и да ми ги подава да ги разпределим. Носи дрехите от пералнята и, разбира се, винаги получава стикер.

Домакински задължения по възраст

c82e68ecc91a6115905b52a4dab0ec5b XL

 

Забелязах, че когато му разкажа къде ще ходим и какво точно ще правим, той не се тръшка. Примерно, че имам работа в банката, че ще чакаме на опашка, но после ще има награда да се полюлеем на люлките. Забелязах, че когато имам да свърша няколко неща в един ден, е хубаво да ги редувам с дейности за него. Така знае, че после ще има забавление. Когато се тръшка за нещо и не ме чува, го оставям да се наплаче и търпеливо го изчаквам повече, така ситуацията не се повтаря. Децата много добре осъзнават как и чрез какво да постигнат целите си.

Най-основното е зверско търпение. Аз си повтарям едно нещо и ми помага (може да ми се смеете), та казвам си: "Аз съм възглавница, а те нямат уши.“ Повтарям си го няколко пъти.

Най-успешна от всичко е фразата: „Ти не можеш“, показва ми как всичко може на мига.


Препоръчваме ви още:

Три фрази, които не работят

Защо децата не слушат

Как да научим детето на търпение

 

Последно променена в Вторник, 11 Юни 2019 10:38
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Не е "все тая"

Не е "все тая"

23 Фев, 2020 Образование

Писмо от зоната

Писмо от зоната

24 Фев, 2020 Истории

Йоанка Калпазанка

Йоанка Калпазанка

10 Фев, 2020 Забавно

Внукът на човекоядката

Внукът на човекоядката

13 Фев, 2020 Истории

52 седмици готвене: Ориз

52 седмици готвене: Ориз

04 Фев, 2020 Кулинарно

Мама пак не стана скиор

Мама пак не стана скиор

31 Ян, 2020 Забавно

Замислете се, момчета

Замислете се, момчета

10 Фев, 2020 Отношения

Писмо от зоната

Писмо от зоната

24 Фев, 2020 Истории

Не е "все тая"

Не е "все тая"

23 Фев, 2020 Образование

52 седмици готвене: Задушаване

52 седмици готвене: Задушаване

17 Фев, 2020 Кулинарно

На море в Гърция

На море в Гърция

17 Фев, 2020 Развлечения

Внукът на човекоядката

Внукът на човекоядката

13 Фев, 2020 Истории

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам