logomamaninjashop

За момичетата и момчетата

Баща на седем деца разсъждава за разликите между момчетата и момичетата. 

Момчетата и момичетата са много различни, но трябва да познаваш характера на тази различност. Неправилно е момичетата да се свързват с кексчета, възглавнички и ножички, а момчетата с винтчета и гайки, ножове и химически опити. Често на читателски срещи при мен идват момичета с ножове, скрити в калъф на крака под дънките, с мечове и арбалети, момичета, които четат фентъзи романи. Идват и тихи момчета, които правят фигурки от пластилин. Какво, ще кажете, че не е нормално? Нормално е, разбира се. Различията между тях са в съвсем други неща.

Момчетата

Знам, че мнението ми не съвпада с общоприетата система на възпитание на силни момчета, но я си спомнете филмите за супер герои. Когато бруталният отрицателен герой започва да се изповядва, се оказва, че в детството не са му купили бейзболната топка, за която е мечтаел или че баща му не му е казвал думите, които е очаквал от него. И така той става лош, взривява всичко наред и обира банки и т.н. В това има истина.

Момчетата са по-раними от момичетата. Имат по-крехка психика. Момчето изпитва по-голяма потребност да бъде прегърнато, похвалено. По-лесно пада духом.

Момчетата по-остро преживяват предателството. Дори да не е право, момчето трябва да бъде подкрепено. Заместник-директорът на училището, в което учи единият ми син, се беше заял с него по повод ситуация, в която моят наследник по-скоро не беше прав. Или вината на двете страни беше еднаква. Аз подкрепих зам. директора, мислейки, че така е по-мъдро. Синът ми се обиди. Не ми прости няколко години. Каза ми: „Ти ме предаде. Трябваше да ме подкрепиш.“

Момчетата са по-упорити от момичетата. Момичето може да ти повярва, че не трябва да навира пръстчето си в контакта и да не доближава до него, но момчето ще те изслуша, а после ще провери наистина ли там има ток. Дори след получения урок няма да се успокои. Може да реши, че ръката му е била мокра предишния път, но сега си струва да опита със суха. А ако сложи ръкавици? А ако бръкне с жица? А с тръбичка от фолио? Въображението на момчетата е безгранично…

Момчето създава повече проблеми. Доста повече. То всъщност не подозира, че създава проблеми. Има съвсем друга гледна точка за нещата. Нямате друг полезен ход освен да изтърпите трудната му възраст или тежкия му период. Не знам да има друг начин. Напомняйте си, че всичко ще бъде наред и ужасното дете, което се кълчи с надянат на главата чорапогащник (който е взело от майка си и нарязало) един ден ще стане ваш защитник, помощник, директор на компания, свещеник или каквото друго се сетите.

Има още един тънък и важен момент. Не бъдете злопаметни. Не се хващайте за думата. Често децата имат нещо съвсем друго предвид, те все още не познават добре значението на думите. Не зацикляйте върху негативните емоции. Не ги запомняйте. Хората подсъзнателно прощават такива неща на собствените си деца значително по-лесно. Не бъдете придирчиви родители – прощавайте!

Момчетата много добре и бързо разбират кое е важно за семейството.

Деветгодишния ми син неотдавна каза за един наш познат:

- Не трябва да се кара с жена си. Тогава тя ще му роди още деца и той ще има голяма популация.

Една от сестрите му го пита:

- А ако жена му не поиска?

- Тогава трябва сериозно да я попита: „Ти искаш ли популация, или не искаш? Какво се бяхме разбрали с тебе?“

Всички наши синове

758a3389efb46e106c29158d84a48457 XL

Момичетата

Момичетата са по-послушни. По-интересно им е да учат. По-малко се противопоставят. Записват си всичко в клас, правят си домашните. Като цяло с тях има значително по-малко проблеми.

Момичетата обичат да четат. Количеството прочетени от тях книги значително превъзхожда това на момчетата. Едната ми дъщеря е в състояние да изчете 300 страници на ден и още 5 часа да слуша аудиокниги. Това е обичайната ѝ норма. За момчетата това е белег за гениалност. А за момичетата – средни показатели.

Момичетата по-рядко падат духом. По-леко понасят болка. Някой е припаднал, докато дава кръв в поликлиниката или се е скрил под масата, за да не му направят инжекция? Това според вас момче ли е, или момиче? Познайте от първия път.

Момчетата трябва непрекъснато да бъдат подкрепяни, да им внушаваме – ти можеш, ти си силен, ти искаш, ти ще успееш. За момичетата е достатъчно просто да са сигурни, че ги обичаш.

Какво с момичетата е по-сложно? Финансовите въпроси. Невинаги можеш да им обясниш защо „не може“. Защото си татко. Иска ти се да бъдеш супер, да си успешен в очите им. Но момичетата не разбират, че има неща, които просто не си струват парите. Понякога при съвършено еднакви вещи, едната струва пет пъти по-скъпо само защото е "маркова". Маркови обувки, маркови дрехи, нов модел телефони. Момичетата са много податливи на рекламите. Момчетата са по-практични.

Вбесяват ме фрази от типа: „Само някакви си 30 лв.!", "Само някакви си 40 лв.!", "Само някакви си 70 лв.!“ Това чувам ежедневно от един куп момичета. Започваш да обясняваш с примери, с аргументи, не те разбират, макар че по математика имат петици и шестици. Сигурно затова рекламите за бързи кредити винаги са с млади, усмихнати и… безотговорни жени.

Мъжкият характер е значително по-проста картинка. Момчетата лесно се карат и лесно се сдобряват. Момичетата продължават да се надъхват. Неотдавна чух как в кухнята две от сестрите обсъждат трета:

- Няма да говоря с нея.

- А аз ще я попитам очи в очи: „Кога изми чиниите за последен път?“

Момичетата не плачат

1faac66da558b39ce1b69794e4285496 XL

Момчетата и момичетата в училище

Училищният живот на момичетата протича значително по-леко. Със седмици не им поглеждам бележниците. Когато се подписвам виждам приятни оценки – петици, шестици, значи всичко е наред. На момчетата всеки ден им преглеждам бележниците – забележки, забележки, забележки…

Когато ходя на родителска среща на някое от момичетата съм спокоен. Отивам в последните 15 минути, за да дам пари. Когато трябва да ходя на родителска на някое от момчетата, предварително се напрягам. Знам, че ще ми обясняват кой е счупил лампата, кой се е сбил, кой е спал в час, кой не е писал… 

Радвам се, когато в някое от момчетата се появи увлечение – слуша аудио книги нощем, рисува, пише. Старая се да подхранвам талантите им, за да насоча енергията им в позитивно русло. Ако детето чете, осигурявам му достатъчно книги; ако рисува – записвам го в школа и му купувам всичко необходимо. Така човекът насочва енергията си към нещо съзидателно.

С момчетата никога не е скучно. Вчера например единият се качи на рафта, за да скрие някаква гумена буболечка от брат си. Чукът, който беше на този рафт падна и събори кутията с акрилна боя. Бялата боя се разпръсна и изцапа панталоните за училище на две от момчетата. Отидоха на училище с някакъв сборен екип, защото акрилната боя бързо засъхна и не можахме да я изчистим. Такива ситуации са десетки. Просто в един момент спираш да правиш от това трагедия.

Едно от момчетата много обича да готви. Как изглежда това - аз заспивам в 10 вечерта, а той готви до два през нощта нещо в кухнята. Ставам сутрин и виждам последствията от неговото готвене – черупки от яйца, мръсни чинии, купи на масата. Естествено, не си е отспал и в бележника му се появява забележка: „Спи в час.“. Но затова пък човекът се е научил да готви нещо интересно от книгата с рецепти. 

Дмитрий Емец е автор на фентъзи романи и разкази за деца и тийнейджъри. Той е баща на 7 деца – три момчета и четири момичета. Синовете му са на 18, 9 и 7 години, а дъщерите на 16, 14, 12 и 5. Дали можем да му се доверим, когато разказва в какво се различават момчетата от момичетата? Може би очакванията ни към децата ги правят различни? Може би несъзнателно им налагаме стереотипи на поведение, които те следват? Не знам. Вие ще кажете.


Препоръчваме ви още:

За стереотипите във възпитанието

Щастието да имаш дете с характер

Кукла за момчето, кола за момичето

 

Последно променена в Понеделник, 22 Април 2019 09:50

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам