logomamaninjashop

Искате да имате добри и умни деца – четете им на глас

Кели е майка на четири деца и автор на Happy You, Happy Family. Съветите, които дава в блога си, са изпитани в практиката ѝ като родител.

За да отгледаме умно и добро дете са нужни активни, но елементарни способи. Единият от тях е абсолютно безплатен и отнема не повече от 10-15 минути дневно, а най-важното – достъпен е за всички.

Родителите мечтаем за щастливо бъдеще на децата си. Ние искаме те да са умни, за да имат по-големи шансове да постигнат това, което желаят. Ние искаме да са добри, за да са загрижени за обществото, в което живеят. Би било прекрасно, разбира се, децата ни да бъдат от хората, които не забравят да включат мигач, преди да завият.

Задачата не е от лесните. Особено в моя случай - за мен успешен ден е този, в който всичките ми деца са си измили зъбите сутринта и вечерта.

И все пак точно сега е времето, когато можем да подготвим децата си за бъдещите им успехи. Само че първо трябва да укротим вътрешния глас, който всяка свободна минута крещи, хваща се за кубчетата за ранно развитие или се усмихва насила. Иначе за никакви добри и умни деца не можем да говорим.

Как се отглеждат умни деца

Оказва се, че вече има един вълшебен родителски навик, който ни помага да отгледаме умни и добри деца. Това е навик, който създава верига от реакции, като влияе върху няколко сфери на живота. С други думи, можете да се съсредоточите върху един ключов навик и веднага ще почувствате поредица от промени към по-добро. А най-важното е, че за да практикувате този навик, ви трябват само 10-15 минути дневно и е по силите на абсолютно всички.

„Благодарение на ключовите си навици, Майкъл Фелпс стана олимпийски шампион; благодарение на такива навици някои студенти значително превъзхождат със знания колегите си. Заради тези навици някои хора, след години неуспешни опити, изведнъж отслабват с 20 килограма, работят по-добре и при това успяват да се справят с домакинството и да вечерят с децата си.“ Чарлс Дюиг „Силата на навиците“

За да е умно и добро детето ви, не е нужно да се разорявате със скъпи частни учители или два пъти дневно да гледате интелектуални предавания. Нужно е само едно – да четете на детето. Дори да може да чете само.

Четенето от раждането е най-добрата инвестиция

61ec57108b98fbb4310ac587ccc7f17e XL

Какво ви пречи?

На родителите никога не им стига времето.

Трябва да се смени спалното бельо, да се разреши спор между децата, да се приготви здравословна вечеря. После да помогнем на децата с домашните, да закараме колата да ѝ сменят маслото, да запишем час за лекаря; да проверим състоянието на банковата си сметка и да зашием разпорения шев на любимите си дънки.

И още, и още, и още…. Затова когато стане дума да четем на глас на децата си, ние избутваме това занимание в края на списъка с ангажименти. През 2018 година е било проведено изследване, което показва, че само 30 % от родителите в САЩ четат на глас на децата си не по-малко от 15 минути на ден.

Аз се старая да чета на своите редовно, но когато в продължение на две седмици засякох колко книжки с картинки сме прочели бях поразена. Чела съм на децата само в 6 дни от общо 14, а това дори не е 50 % от времето.

За да успокоя разтревожената си душа, започнах да проучвам какво дава на децата ни четенето. Вълнуваше ме въпросът – ако казваме, че трябва да се отглеждат умни деца, нима четенето на глас ще ни помогне?

Когато четем на детето на глас се случва следното:

„Децата ви се запознават с безкрайното разнообразие от думи. Това е важно, защото има един навик на детето в доучилищна възраст, който е по-важен от много други. Той е индикатор за успеха или провала в училище - това е колко богат е речниковият запас при постъпване в училище. Разбира се, детето отива на училище, за да научава нови думи, но речниковият му запас определя доколко добре ще разбере това, което казва учителят. А тъй като преподаването в началния курс е основно устно, детето, което има богат речник, ще разбира всичко, а детето, което няма, ще разбира значително по-малко.“ Учебник по четене на глас

Когато четете, вие буквално развивате мозъка на детето си – колкото повече четем, толкова повече стават невроните в мозъка им и се изграждат невронните връзки.

„Вие с детето излизате на особена пътека: вървейки по нея, то ще стане истински читател – за цял живот. Четенето е нужно за ученето и детето, на което не му се отдава четенето, ще се справя по-трудно с натоварването в училище. Вие имате възможност да дадете на детето си този ключ към успеха в училище и в живота, защото най-важното и единствено занимание, което ще му помогне да получи знания, необходими за бъдещия му житейски успех, е да четете на глас.“ „Как да станем нация от читатели“

Ще се подобри поведението на детето ви. Когато четете на глас, детето ви се учи да се съсредоточава и да обръща внимание на това, което е важно – тези навици непременно ще му помогнат в училище. Четенето на глас може дори да снижи агресивното напрежение у детето.

Изграждате тясна връзка с детето си. Децата обичат да им четете на глас, защото сте до тях физически, възниква тесен емоционален контакт: „Когато се разделяме с децата си, най-ценното, което помнят, е времето, което сме прекарали заедно в четене на глас.“ Когато се замислиш над това, разбираш защо е вярно. Колко често отлагаме всичките си ангажименти, изключваме телефоните си и просто прекарваме време с децата си? Ако изграждаме близка връзка с тях, ще имаме и емоционална близост, а това е нещото, към което се стремят всички родители.

Развивате способността на детето си към емпатия. Когато четете на детето художествена литература, мозъкът му буквално преживява всичко, което се случва с героите, на невробиологично ниво. С други думи, вие запознавате детето с различни хора и му давате възможност да се постави на тяхно място. Развиването на емпатия ще научи детето да бъде приятел, който умее да съпреживява, партньор, който ще разбира другия до себе си, дори да не се съгласява с него, и човек, който ще помогне на друг в труден момент.

Какви са моралните основания за моето малко изследване? Все пак това е само един навик – четене на глас. Той обаче стартира верижна реакция, която води до редица промени. Ако сте се чудили каква е тайната за отглеждането на умно и добро дете – четете му на глас.

Читателят живее хиляда животи

fdcdab7b883db46c6461d37dc1d99b74 XL

Защо не четях на моите деца, дори за половината от възможното време?

8 причини поради които не четем на глас – как да поправим това

Да знаем, че да четем на глас е важно за децата, и наистина да четем на глас всеки ден, са две големи разлики.

За да разбера защо има такова несъответствие в родителските ми навици, проведох малко изследване и поговорих с други родители. После, тъй като намирах все нови доказателства колко е важно да четем на децата си на глас ежедневно, реших за всяка причина за „нечетене“ да намеря няколко възможни решения, които могат да бъдат от полза и на други родители.

1. Зает съм. Когато всеки ден си зает с някакви задължения, четенето на глас невинаги е приоритет. Това е моята лична ахилесова пета. В дните, които преминават в по-спокоен ритъм, нямам проблем да намеря време за това. Но когато е напрегнато, денят е изпълнен със задачи, срещи, ангажименти, четенето на глас минава на заден план.

Как да промените това

Като прикрепите един навик към друг. Помислете какво правите задължително всеки ден и прикрепете четенето на глас към този навик. Например децата ви задължително мият зъбите си вечерта. Създайте правило да се мият зъбите само след четене. Можете да им четете докато се плицикат във ваната, а ако ядат вечерята си бавно, четете им докато приключат с яденето.

Измислете си визуален знак, който да ви напомня. Ако четете на детето преди сън, оставете книжката на нощното шкафче, така няма да я забравите на следващата вечер. Или може да вземете прозрачна торбичка, да сложите няколко книжки в нея и да я поставите на видно място – в кухнята или в детската стая.

Започнете да отбелязвате своите наблюдения. Може да окачите специално листче на хладилника или да използвате маркер и да пишете върху огледалото в банята, за да следите как осъществявате целта си. Поставяйте зелена точка в дните, когато сте успели да четете и червена в дните, в които не сте го правили. Целта ви е да направите веригата с отметки за четенето максимално дълга.

2. Моите деца вече могат да четат сами. Когато децата ни порастват и могат да четат сами, ние спираме да им четем на глас. Точно това се случи с мен, когато голямата ми дъщеря започна да чете самостоятелно. Но когато спрем да четем на децата си, ние не им даваме възможност да преминат на ново читателско ниво.

„Навиците за четене и слушане започват да се изравняват някъде към 8 клас. До това време децата обикновено по-добре слушат, отколкото четат. Затова детето може да слуша и разбира по-сложните и интересни истории, когато му ги чете родителят, а не то самото. Освен емоционалната връзка, която се появява помежду ви, вие натрупвате разширен речников запас; думите достигат мозъка, а детето може да ги види в книгата, ако следи четенето.“ Учебник по четене на глас

С други думи четвъртокласникът може да слуша и разбира историята, предназначена за по-горен клас, още преди да я прочете самостоятелно. Така у детето се развива речников запас и в един прекрасен ден синът или дъщеря ви ще могат да прочетат сложна книга самостоятелно.

Как да промените това

По-късно забелязах, че когато започна да чета на малките деца, голямата ми дъщеря идва при нас, сяда и слуша. Помнете, че на големите деца им харесва, когато им четат, дори да не го признават. Ако възникне пауза между времето когато големите са се научили да четат и вече не им четете на глас, ще ви се струва странно да се връщате към този навик. Ето няколко идеи как можете да го възстановите.

Накарайте ги да ви разкажат какво четат. После кажете: „О, звучи интересно! Може ли да почета малко на глас, за удоволствие и на двама ни?“ Предложете на голямото дете само да избере книга за семейното четене на глас и се редувайте с него да четете на вечеря.

Ако ви е попаднала интересна статия попитайте детето: „Може ли да ти я прочета? Струва ми се, че ще ти е интересна.“

Слушайте аудио книги по време на пътуване или когато вършите заедно нещо вкъщи.

Открийте нещо забавно – стихче или кратък разказ - и предложете да го прочетете. Децата обичат смешните истории във всяка възраст.

Ако са препоръчали книга за четене от училище, предложете на детето да я почете на глас.

5 книги за диалог с тийнейджърите

dcb1882b5d2da82c4f1ecb54d9b9de6d XL

3. Не обичам да чета на глас. Обикновено причините са две – не ви харесва книгата или не ви харесва самият процес. Какво да правите и в двата случая?

Ще стане дума за интересните книги, но как да решим втория проблем. Ситуацията е по-сложна. Когато аз започнах да чета на глас на голямото си дете, сравнявах своя монотонен стил с четенията, на които ходехме в библиотеката. Библиотекарката четеше толкова интересно, беше пълна с енергия и на децата много им харесваше. Как мога да се сравнявам с нея?! По-късно разбрах, че четенето на глас няма нищо общо с актьорското майсторство. То създава връзка с детето. Вие сте близо един до друг, изпитвате идентични емоции, създавате прекрасен спомен на детето си.

Как да промените това

Лесно е да се справите с първия проблем, защото на света има хиляди детски книги и винаги може нещо да се избере. Но ако ви затруднява самият процес на четене на глас, мислено поставете акцента върху факта, че прекарвате време с детето си и това е прекрасно. Може да измислите специално име на това време „час за прегръдки и книги“.

Ако това не помогне, опитайте с книга от друг жанр. Ако не ви харесват книгите с картинки, опитайте със стихове. Не харесвате поезия? Опитайте с научно-популярна литература. Ако и това не ви допадне, четете пиеси, променяйки гласа си според персонажите. Продължавайте да търсите, докато откриете това, което ви доставя удоволствие.

4. Детето ми не стои на едно място. Ако всеки път когато четете, детето предпочита да се занимава с още нещо, може да ви се стори, че не му е интересно. Обикновено това се отнася за активните деца, но слушането е навик, който се придобива. Ако четете всеки ден, децата ще започнат да слушат. Помнете, че когато четете на глас вие развивате способността на детето да съсредоточава вниманието си върху нещо, да се концентрира. Тези качества ще са му нужни и в училище, и в живота.

Как да промените това

Третото ми дете е много активно, затова когато беше по-малко често ми се налагаше да използвам цялото си въображение при четене. Ето няколко идеи.

Помогнете на детето си да слуша – изберете книги, които са специално създадени за активни деца – интерактивни книги, с отварящи се прозорчета, с тактилни усещания и дайте на детето възможност да открие, докосне и види всичко.

Четете, когато детето вече е в креватчето си и започне да се успокоява преди сън.

Четете, когато можете да привлечете вниманието към себе си, например когато детето се храни или къпе.

Идете в парка, сложете го в люлка и започнете да му четете, докато го люлеете.

Проверете харесва ли му книгата. Ако го интересуват динозаврите, а вие му четете за камиончета, проблемът може да е точно в това.

5. Уморен съм. Често отлагаме четенето за момента, когато слагаме детето да спи. Но ако лягането е трудоемък процес, ще се почувствате опустошени ( с мен се случва точно това). Не искам никой да ме докосва, да ме пита за нещо, а да добавя още 20 минути към дългия и напрегнат момент на приспиване ми се струва опустошително.

Когато съм напълно разбита, пропускам страници. Знам, че трикът работи и не съм единствената, която го ползва.

Как да промените това

Опитайте да изтеглите четенето по-рано. Може да четете, когато детето закусва или е в банята.

Друга стратегия: на вас също трябва да ви харесва книгата, която четете. Ако сте се уморили да четете едно и също всяка вечер, започнете книга, която сте обичали в детството си или нещо ново, за което сте чули добри отзиви. Или, ако е подходящо, прочете му нещо от книгата, която вие самите четете в този период. Местата, които са неподходящи за възрастта му, може да пропуснете. Резултатите от четенето на глас, за които споменах, ще се появят, независимо от това какво четете.

6. Децата ми са на различна възраст. Това е проблем. Моите деца са на 10, 5, 3 години, а четвъртото няма годинка. Мога да чета книжки с картинки на тригодишното, но така ще загубя големите. Или мога да чета детска повест на най-голямото, но така ще загубя малките.

Как да промените това

Разбрах, че голямата ми дъщеря все още обича детските книжки с картинки. Чувала съм от родителите си, че тийнейджърите харесват книги за най-малките.

Но ако на голямото дете не му е интересно, опитайте да му четете някаква увлекателна статия, когато яде или се приготвя за някъде. Може да кажете: „Я чуй, това може би ще ти хареса… “ И започнете да четете.

Още една идея – можете да четете на голямото, когато малките вече спят или по време на дневния им сън.

10-те права на малкия читател

38bf6e198d6986054cbf57dc3edbd491 XL

7. Детето ме прекъсва на всяка страница

Никой не обича да го прекъсват, но все пак въпросите по време на четене са най-важното част от слушането.

„Ако гледате филм за втори път, вие разбирате колко много нюанси са ви се изплъзнали при първото гледане. До голяма степен същото е с децата и книгите. Дори в по-голяма степен. Те учат сложния език, слушат темпа на речта на големите и в много моменти възниква недоразбиране.“ Учебник по четене на глас

Как да промените това

Ако детето задава въпроси по сюжета, отговаряйте веднага, защото вероятно не е разбрало какво се случва и затова пита.

Ако въпросът е косвено свързан с историята или с нещо друго, кажете: „Какъв интересен въпрос! Като довършим можем да го обсъдим.“

8. Да четеш 100 пъти едно и също е скучно. Това е истина. Чистата истина.

За съжаление именно многократното четене на една и съща книга е точно това, от което имат нужда децата ни. Те чуват думите отново и отново и така ги запомнят. Освен това повторното четене помага на откриеш кое не е станало ясно и да ти го обяснят.

Как да промените това

Ако вече мразите тази книга, опитайте да се отървете от нея или поне я скрийте за известно време. Да четете през зъби книга, която ви е омръзнала е безплодно. По-добре да прочетете за 15 минути нещо, от което получавате удоволствие, отколкото да не четете нищо, защото мразите конкретното произведение.

Намерете нещо, което ви харесва, оставете списъка с препоръчителна литература за малко. Ако книгата ви харесва, но не искате да я четете 72 пъти, измислете правило. Например ако два пъти дневно четете една и съща книга, децата трябва да знаят, че няма да я отварите повече. Няма нищо страшно в това да се създадат някакви граници, ако така четенето на глас ще бъде удоволствие за всички.

Постарайте се да запазите ентусиазма си, когато четете една книга отново и отново. Четете я с неочаквана интонация. Четете и марширувайте; четете легнали на дивана с крака на стената. Ако се съмнявате, че главата ви ще запази ясна мисълта, включвайте творчески елемент.

Ходете в библиотеката по-често. Ако имате постоянен приток от нови книги, сред които можете да избирате, децата по-рядко ще искат да им четете едно и също.

Превърнете процеса в игра. Аз измислих задачи за цялото семейство, които могат да се разпечатат и да се изпълняват още сега. Това ще се хареса и на вас, и на децата ви.

На глас за цялото семейство – задачи за всеки ден

Четем с вдигнати на стената крака – четем на нощна лампа – четем по време на хранене - слушаме аудио книги в колата – четем по пижами

Отиваме на мероприятие с книги – четем със смешен глас – четем на улицата - четем по време на къпане – четем в снежната крепост

Четем, когато готвим вечерята – специално лягаме по-късно, за да почетем когато искаме – четем в библиотеката – четем когато ни е добре – четем книгата веднъж

Четем в удобното кресло – четем в парка – четем по телефона – четем седнали на пода – четем докато сглобяваме лего

Слушаме аудио книга, докато подреждаме стаята – четем, когато ни е тъжно – четем преди сън – четем на пикника – четем в леглото на мама и тате

Четем под дървото – четем в стаята, в която никога не сме чели – четем, докато чакаме някого – четем преди да включим телевизора – искаме да ни прочетат нещо ново

Разпечатайте си тази таблица и я окачете на видно място – на хладилника или на стената, за да ви подсеща. Опитайте всеки ден да изпълнявате нова задача. Ако не ви се получи да направите всичко за 30 дни, не се разстройвайте. Всеки ден, в който сте намерили време да почетете на глас, е малка победа.


Препоръчваме ви още:

Те четат

Стихчета и песнички за най-малките

Мисли от къщурката на детската писателка

 

Последно променена в Събота, 30 Март 2019 08:56

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам