logomamaninjashop

5 книги за диалог с тийнейджърите

Ако обичате книгите, сто процента сте попадали на ревютата на това момиче. Милена Ташева е книжен блогър в “Аз чета” (най-големия сайт за книги и четене в България) от 2006 и маркетинг мениджър в издателство "Софтпрес" от 2014. Ако я питате кой е предпочитаният й жанр, ще ви отговори, че е разхвърляна във вкусовете си читателка в търсене на перфектната книга, която има суперсилата да открива най-подходящата книга за всекиго. Ето нейните препоръки за тийн книги, които ще ни помогнат да обсъдим някои важни и деликатни теми с децата си.

 

Да намериш верния тон и път към разговора с тийнейджъри невинаги е толкова лесно, но е от решаващо значение, особено когато става дума за сериозни житейски теми и избори.

Джон Грийн, един от най-обичаните автори на тийн романи, по време на речта си на срещата в Давос през 2016 каза: “...искрено вярвам, че ако слушаме младите хора, без да сме снизходителни към тях, посредник в общуването няма да ни е необходим. Няма такова нещо като „език на милениалите“ и всеки, който твърди обратното, се опитва да ни измами”.

 

Вярвам, че подобен разговор може да се случи лесно и безболезнено през книгите. Четенето на young adult (или тийн) литература първо е приятно занимание. Някои от най-популярните съвременни заглавия принадлежат към тази категория. Но освен приятната част, те помагат на тийнейджърите да открият път към изразяване на емоциите си, а на родителите - възможност да надникнат през очите на децата си към съвременния свят, да осъзнаят разликата в поколенията и новите решения и проблеми, с които един съвременен тийн трябва да се справя всеки ден.

Подбрала съм пет тийн книги, за които сме писали в “Аз чета” и които ще ви помогнат да започнете разговор за нещата от живота със своя тийнейджър. Пък и възможността да обсъждате книги на масата за вечеря е доста по-добра от обсъждането на контролни или телевизионни риалити шоута.

 

1. “Бухтичка” от Джули Мърфи

Много читатели първосигнално отхвърлят книгата, защото героинята е с наднормено тегло и невинаги е мила и симпатична. Ехо, никой в реалния живот не е винаги мил и симаптичен! Джули Мърфи облича в думи страховете на всеки тийн - не само по-пълничките, но и на тези с фино телосложение, криви зъби или различен цвят на кожата. Неслучайно на корицата пише “Тази книга е за всеки, който някога се е чувствал не на място в кожата си.” Не е лесно да си различен, но с добри приятели и малко самоувереност можеш да постигнеш много. И най-важното - да се научиш да се приемаш, за да започнеш и да се обичаш един ден.

 

2. “Отровни думи” от Майте Каранса

Темите тук отразяват една страна в човешките отношения, която бива потулвана поради сериозността си - насилието над децата. Книгата е полезна и заради способността й да покаже на тийнейджърите, които се бунтуват силно срещу всеки родителски съвет, как да търсят правата си, за да не изпадат в критични ситуации без възможност за изход.

 

3. “13 причини защо” от Джей Ашър

“13 прични защо” е многократно обсъждана книга, а откакто Netflix направи сериал по нея, дискусиите избухнаха с нова сила. Някои читатели я намират за тревожно предупреждение, други искат да я забранят, защото “дава лош пример” и подстрекава към самоубийство. Джей Ашър пише за проблеми като тормоз в училище, депресия, отхвърляне, самота. Целта на романа е да накара читателите да се замислят за действията си и последиците от тях върху околните. Ако сте родител и сте на ръба да отхвърлите книгите, разнищващи нещата от живота, като напълно неподходящи за вашия тийнейджър, помислете пак! Ролята на детско-юношеската литература е да дава отговори и да обяснява света, не да казва онова, което вие смятате за подходящо.

 

4. “Вината в нашите звезди” от Джон Грийн

“Вината в нашите звезди” е книгата, която за днешните деца е това, което “Хари Потър” беше за моето поколение - различна, важна, значима. Абсолютно задължителна. Джон Грийн пише за смъртта, но и за жаждата за живот. Пише за загубата на любими приятели, но и за създаването на спомени и пълноценното изживяване на мига. За справянето с мъката и продължаването напред. Знам, че като родители ви се иска да пощадите и предпазите децата си. Но повече ще им помогнете, ако им дадете инструментите за справяне със страшните моменти в живота. Много от тях ще намерите в книгите.

 

5. “Спасяването на Франческа” - Мелина Маркета

Депресията е заболяване, което белязва не само страдащия от нея, но и близките му. „Спасяването на Франческа“ е роман, който печели читателя със своята откровеност и смелост да говори за безсилието на човека, за проблемите, които възрастните не знаят как да разрешат, и за мъката, която е многолика, и затова ни е трудно да я разпознаем, щом я видим у другия.

 

Още няколко полезни четива за родители: 

7 хубави тийн книги за лятната ваканция

Какво трябва да знаем за young adult книгите

Смъртта и книгите – прекалено мрачна ли е тийн литературата?

 

А препоръки за по-малките можете да прочетете тук:

10-те права на малкия читател

Книгите, които децата ни ще обикнат

 

Последно променена в Събота, 13 Юни 2020 16:04

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам