logomamaninjashop

5 книги за диалог с тийнейджърите

Ако обичате книгите, сто процента сте попадали на ревютата на това момиче. Милена Ташева е книжен блогър в “Аз чета” (най-големия сайт за книги и четене в България) от 2006 и маркетинг мениджър в издателство "Софтпрес" от 2014. Ако я питате кой е предпочитаният й жанр, ще ви отговори, че е разхвърляна във вкусовете си читателка в търсене на перфектната книга, която има суперсилата да открива най-подходящата книга за всекиго. Ето нейните препоръки за тийн книги, които ще ни помогнат да обсъдим някои важни и деликатни теми с децата си.

 

Да намериш верния тон и път към разговора с тийнейджъри невинаги е толкова лесно, но е от решаващо значение, особено когато става дума за сериозни житейски теми и избори.

Джон Грийн, един от най-обичаните автори на тийн романи, по време на речта си на срещата в Давос през 2016 каза: “...искрено вярвам, че ако слушаме младите хора, без да сме снизходителни към тях, посредник в общуването няма да ни е необходим. Няма такова нещо като „език на милениалите“ и всеки, който твърди обратното, се опитва да ни измами”.

 

Вярвам, че подобен разговор може да се случи лесно и безболезнено през книгите. Четенето на young adult (или тийн) литература първо е приятно занимание. Някои от най-популярните съвременни заглавия принадлежат към тази категория. Но освен приятната част, те помагат на тийнейджърите да открият път към изразяване на емоциите си, а на родителите - възможност да надникнат през очите на децата си към съвременния свят, да осъзнаят разликата в поколенията и новите решения и проблеми, с които един съвременен тийн трябва да се справя всеки ден.

Подбрала съм пет тийн книги, за които сме писали в “Аз чета” и които ще ви помогнат да започнете разговор за нещата от живота със своя тийнейджър. Пък и възможността да обсъждате книги на масата за вечеря е доста по-добра от обсъждането на контролни или телевизионни риалити шоута.

 

1. “Бухтичка” от Джули Мърфи

Много читатели първосигнално отхвърлят книгата, защото героинята е с наднормено тегло и невинаги е мила и симпатична. Ехо, никой в реалния живот не е винаги мил и симаптичен! Джули Мърфи облича в думи страховете на всеки тийн - не само по-пълничките, но и на тези с фино телосложение, криви зъби или различен цвят на кожата. Неслучайно на корицата пише “Тази книга е за всеки, който някога се е чувствал не на място в кожата си.” Не е лесно да си различен, но с добри приятели и малко самоувереност можеш да постигнеш много. И най-важното - да се научиш да се приемаш, за да започнеш и да се обичаш един ден.

 

2. “Отровни думи” от Майте Каранса

Темите тук отразяват една страна в човешките отношения, която бива потулвана поради сериозността си - насилието над децата. Книгата е полезна и заради способността й да покаже на тийнейджърите, които се бунтуват силно срещу всеки родителски съвет, как да търсят правата си, за да не изпадат в критични ситуации без възможност за изход.

 

3. “13 причини защо” от Джей Ашър

“13 прични защо” е многократно обсъждана книга, а откакто Netflix направи сериал по нея, дискусиите избухнаха с нова сила. Някои читатели я намират за тревожно предупреждение, други искат да я забранят, защото “дава лош пример” и подстрекава към самоубийство. Джей Ашър пише за проблеми като тормоз в училище, депресия, отхвърляне, самота. Целта на романа е да накара читателите да се замислят за действията си и последиците от тях върху околните. Ако сте родител и сте на ръба да отхвърлите книгите, разнищващи нещата от живота, като напълно неподходящи за вашия тийнейджър, помислете пак! Ролята на детско-юношеската литература е да дава отговори и да обяснява света, не да казва онова, което вие смятате за подходящо.

 

4. “Вината в нашите звезди” от Джон Грийн

“Вината в нашите звезди” е книгата, която за днешните деца е това, което “Хари Потър” беше за моето поколение - различна, важна, значима. Абсолютно задължителна. Джон Грийн пише за смъртта, но и за жаждата за живот. Пише за загубата на любими приятели, но и за създаването на спомени и пълноценното изживяване на мига. За справянето с мъката и продължаването напред. Знам, че като родители ви се иска да пощадите и предпазите децата си. Но повече ще им помогнете, ако им дадете инструментите за справяне със страшните моменти в живота. Много от тях ще намерите в книгите.

 

5. “Спасяването на Франческа” - Мелина Маркета

Депресията е заболяване, което белязва не само страдащия от нея, но и близките му. „Спасяването на Франческа“ е роман, който печели читателя със своята откровеност и смелост да говори за безсилието на човека, за проблемите, които възрастните не знаят как да разрешат, и за мъката, която е многолика, и затова ни е трудно да я разпознаем, щом я видим у другия.

 

Още няколко полезни четива за родители: 

7 хубави тийн книги за лятната ваканция

Какво трябва да знаем за young adult книгите

Смъртта и книгите – прекалено мрачна ли е тийн литературата?

 

А препоръки за по-малките можете да прочетете тук:

10-те права на малкия читател

Книгите, които децата ни ще обикнат

 

Последно променена в Събота, 13 Юни 2020 16:04
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Еньовден е

Еньовден е

24 Юни, 2020 Истории

Законите на семейство Явашеви

Законите на семейство Явашеви

12 Юни, 2020 Татко Калоян

Писмото на една майка

Писмото на една майка

21 Юни, 2020 Отношения

Мъж на диета

Мъж на диета

16 Юни, 2020 Забавно

Филми и книги за наркотиците

Филми и книги за наркотиците

13 Юни, 2020 Възпитание

От къде си?

От къде си?

17 Юни, 2020 Истории

Невидимите хора

Невидимите хора

19 Юни, 2020 Истории

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам