На какво учат шамарите

Децата умеят да ни изкарват от кожата. Дребосъкът изпада в истерия в магазина или в парка, плюе храната, която сме му приготвили специално. Тийнейджърът нехае за уроците си, държи се арогантно, будува по цяла нощ; ежедневно провокира конфликти в училище и вкъщи.
Някои родители не издържат и започват да възпитават с шамари. Какъв обаче е ефектът от физическите наказания? 

Шамарите са социално приемлив метод на възпитание в много култури. Изследване, проведено още през 2009 година показва, че физическите наказания водят до намаляване на сивото вещество в мозъка на детето и влияят отрицателно върху развитието му като цяло. Ето на какво учим децата, когато вдигаме ръка срещу тях.

Силният винаги е прав

Ние прибягваме към физическо наказание, за да покажем на детето, че не е право. Така му даваме да разбере, че по-силният решава кое е правилно и кое не. Какво ще стане, когато то порасне и бъде по-силно от нас?

Големите винаги бият малките

С действията си внушаваме точно тази идея. Особено странно е, когато родителите наказват с шамари детето, което е ударило друго дете.

Крещите ли на детето?

697b315ac0f25223659a0195d65f6405 XL

Жестокостта решава проблемите

Шамарите учат, че всеки проблем може да бъде решен със сила - „Не ми харесва това, което правиш, затова те удрям.“ Така даваме да се разбере, че с употребата на сила бързо може да се постигне желания резултат.

"Ако мама и татко ме бият, значи нещо с мен не е наред."

Когато детето е удряно от този, който би трябвало да го защитава, в съзнанието му изниква въпросът: „Какво не ми е наред?“ Наказанията разрушават самооценката, а в бъдеще ще му попречат да постигне успех в каквото и да било.

Шамарът е с "добри намерения"

Според изследвания, проведени в канадска детска болница, телесните наказания провокират нарушения в интелектуалната дейност и дългосрочни проблеми с развитието. Това е факт, дори да удряме детето с "най-добри намерения".

Не бива да се доверяваш на родителите си

Някога били ли сме благодарни на родителите си за това, че ни бият? Не, разбира се! По-скоро сме крещели наум: „Мразя те!“ Шамарите, дори ако са редки и не особено болезнени, подронват доверието между родители и деца. Детето няма да повярва, че винаги сме на негова страна, дори да го заявяваме непрекъснато.

7 признака, че възпитавате децата си правилно

4f20cc27dbc4009a013876fb307718c5 L

Бий или бягай

Изследвания на генетика Брус Липтън показват, че логичното мислене е невъзможно, когато човек се страхува. Шамарите влияят негативно върху успеха на детето в училище. Страхът отключва реакцията „бий или бягай“ и провокира освобождаването на адреналин и кортизол. Мисловните процеси, в подобно състояние, се изключват. Искаме детето ни да се учи добре? Тогава не бива да го плашим. Напротив – трябва да се стараем да не провокираме страх.

Родителите не заслужават уважение

Всички ние търсим съвет от хората, които ни подкрепят, вдъхновяват, а не унижават. Ако искаме да сме такива хора в очите на детето си, трябва да престанем да удряме.

За да избегнеш физическо наказание, трябва да лъжеш

Боят принуждава детето да избягва общуването с родителите си, да лъже и увърта в тяхно присъствие. Има по-ефективни начини да му обясним кое е добро и кое лошо. Защо да не използваме хуманни методи на възпитание? Децата ще ни бъдат благодарни, а и техните деца също.

Автор: Ким Оливър, клиничен психолог, колумнист на Рsychology Тoday.


Препоръчваме ви още:

Кога наказанието е ефективно?

Няма да бъда такава майка

Дзен възпитание

Последно променена в Събота, 02 Юни 2018 15:30
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Губя го, мамо!

Губя го, мамо!

28 Юни, 2019 Хранене

Татко Калоян отново на плаж

Татко Калоян отново на плаж

27 Юни, 2019 Татко Калоян

Смелостта да си нормална

Смелостта да си нормална

03 Юли, 2019 Добра форма

Децата с трудна съдба

Децата с трудна съдба

02 Юли, 2019 Истории

Мъж в магазин

Мъж в магазин

28 Юни, 2019 Забавно

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам