logomamaninjashop

На какво учат шамарите

Децата умеят да ни изкарват от кожата. Дребосъкът изпада в истерия в магазина или в парка, плюе храната, която сме му приготвили специално. Тийнейджърът нехае за уроците си, държи се арогантно, будува по цяла нощ; ежедневно провокира конфликти в училище и вкъщи.
Някои родители не издържат и започват да възпитават с шамари. Какъв обаче е ефектът от физическите наказания? 

Шамарите са социално приемлив метод на възпитание в много култури. Изследване, проведено още през 2009 година показва, че физическите наказания водят до намаляване на сивото вещество в мозъка на детето и влияят отрицателно върху развитието му като цяло. Ето на какво учим децата, когато вдигаме ръка срещу тях.

Силният винаги е прав

Ние прибягваме към физическо наказание, за да покажем на детето, че не е право. Така му даваме да разбере, че по-силният решава кое е правилно и кое не. Какво ще стане, когато то порасне и бъде по-силно от нас?

Големите винаги бият малките

С действията си внушаваме точно тази идея. Особено странно е, когато родителите наказват с шамари детето, което е ударило друго дете.

Крещите ли на детето?

697b315ac0f25223659a0195d65f6405 XL

Жестокостта решава проблемите

Шамарите учат, че всеки проблем може да бъде решен със сила - „Не ми харесва това, което правиш, затова те удрям.“ Така даваме да се разбере, че с употребата на сила бързо може да се постигне желания резултат.

"Ако мама и татко ме бият, значи нещо с мен не е наред."

Когато детето е удряно от този, който би трябвало да го защитава, в съзнанието му изниква въпросът: „Какво не ми е наред?“ Наказанията разрушават самооценката, а в бъдеще ще му попречат да постигне успех в каквото и да било.

Шамарът е с "добри намерения"

Според изследвания, проведени в канадска детска болница, телесните наказания провокират нарушения в интелектуалната дейност и дългосрочни проблеми с развитието. Това е факт, дори да удряме детето с "най-добри намерения".

Не бива да се доверяваш на родителите си

Някога били ли сме благодарни на родителите си за това, че ни бият? Не, разбира се! По-скоро сме крещели наум: „Мразя те!“ Шамарите, дори ако са редки и не особено болезнени, подронват доверието между родители и деца. Детето няма да повярва, че винаги сме на негова страна, дори да го заявяваме непрекъснато.

7 признака, че възпитавате децата си правилно

4f20cc27dbc4009a013876fb307718c5 L

Бий или бягай

Изследвания на генетика Брус Липтън показват, че логичното мислене е невъзможно, когато човек се страхува. Шамарите влияят негативно върху успеха на детето в училище. Страхът отключва реакцията „бий или бягай“ и провокира освобождаването на адреналин и кортизол. Мисловните процеси, в подобно състояние, се изключват. Искаме детето ни да се учи добре? Тогава не бива да го плашим. Напротив – трябва да се стараем да не провокираме страх.

Родителите не заслужават уважение

Всички ние търсим съвет от хората, които ни подкрепят, вдъхновяват, а не унижават. Ако искаме да сме такива хора в очите на детето си, трябва да престанем да удряме.

За да избегнеш физическо наказание, трябва да лъжеш

Боят принуждава детето да избягва общуването с родителите си, да лъже и увърта в тяхно присъствие. Има по-ефективни начини да му обясним кое е добро и кое лошо. Защо да не използваме хуманни методи на възпитание? Децата ще ни бъдат благодарни, а и техните деца също.

Автор: Ким Оливър, клиничен психолог, колумнист на Рsychology Тoday.


Препоръчваме ви още:

Кога наказанието е ефективно?

Няма да бъда такава майка

Дзен възпитание

Последно променена в Събота, 02 Юни 2018 15:30

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам