logomamaninjashop

Ако не те чуват – извикай пет пъти

Петият национален протест на хората с увреждания вече е история. Какво ще се случва оттук-нататък? Каквото всеки път. Социалният министър и екипът му ще се запознаят с исканията на протестиращите. Ще се излъчи работна група. В най-скоро време (идната седмица) организаторите на протеста ще се срещнат с представителите на социалното министерство, за да обсъдят добре формулираните им искания. Всъщност има ли някой, който още не е разбрал защо протестираха отново тези хора? Да преговорим.

Създаване на закон за личната помощ – това би дало възможност на лицата да разполагат с бюджет, който да изразходват, според потребностите; месечната помощ да е не по-малко от две минимални работни заплати и да се осигурява от републиканския бюджет. Унизително е всяка година родителите да бъдат назначавани по програми, според които „работният ден“ на личния асистент е четиричасов, а полагащото се заплащане между 200 и 400 лева.

Електронен регистър на хората с увреждания, защото никой в държавната администрация не знае колко са те, какви са диагнозите им, а това е доказателство за липса на цялостна държавна политика по проблема. Ускореното въвеждане на електронната здравна карта би спестило много усилия на родителите, които при всяко кандидатстване по програма за лични асистенти са принудени да подготвят куп документи, доказващи състоянието на детето или лицето, за което се грижат.

Индивидуална оценка на състоянието на всеки - това би осигурило адекватна помощ, според конкретните потребности на детето или лицето с увреждане.
Сред протестиращите имаше и много хора с увреждания навършили 18 с придружителите си. Те бяха пренебрегнати при промените, които предприе последното редовно избрано правителство и оставени да оцеляват с мизерна социална пенсия. Децата с увреждания не порастват – това е тъжната истина, която от години управляващите се опитват да заобиколят.
Затова и слоганът на този протест беше „Моята суперсила е мама“.

Дали този път протестиращите ще бъдат чути, ще покаже времето. То обаче не работи в полза на хората с увреждания и семействата им.  

Последно променена в Сряда, 17 Май 2017 15:22

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам