logomamaninjashop

Умирай бавно, скъпа

Когато жената е в токсични отношения с партньора си, невинаги може да забележи, че ежедневно е подложена на психически тормоз. Ако той я бие или обижда, насилието отчетливо се откроява в отношенията им. НО може да бъде и скрито. Точно такъв вид насилие е неглектът (neglect - пренебрегвам, занемарявам, изоставям, не обръщам внимание, не се грижа, нехая).

Скритото насилие е като отрова, към която организмът ни постепенно привиква. С времето може да се адаптираш към разрушаващото й действие. Макар да има последствия за организма, той си изработва толерантност към нея. Външните проявления при жената подложена на неглект могат да бъдат различни – прекъсване на менструалния цикъл, наддаване или загуба на тегло, анорексия или булимия.

Според психолозите на фона на тази „адаптация“ тя може да развие различни заболявания – рак (когато партньорът постоянно ти натрапва чувство за вина); астма (когато се задъхваш в отношенията си, но не можеш да излезеш от тях, защото нямаш сили да го направиш); грип и вирусни инфекции (психологическото насилие поразява имунитета); паник атаки (кръвното налягане се повишава при контакта с мъжа-неглектор, а когато го няма ти се вие свят до припадък); обострят се обсесивно-компулсивните разстройва; появява се депресията; обострят се хроничните заболявания.

Психическият насилник

085648ceec5136f96a922e7f5da3f7b0 XL

Мъжът-неглектор има нужда точно от това. Той изпитва наслада от страданията и болестите на партньорката си. Дори повече. Манипулира я, с цел придобиване на пълна власт над нея и тотален контрол над мислите ѝ. За да придобие този контрол, неглекторът се стреми да направи жертвата си абсолютно безпомощна, безсилна, болна в прекия смисъл.

Неглектът е вид психологическо насилие, в което жертвата бива тормозена бавно, до смърт. Скритият мъчител не смята партньора си за човек, а за същество с определен набор от функции – битови, сексуални, емоционални, материални.

Как действа мъжът-неглектор

- целенасочено търси у партньорката си някакви болести и се опитва да ги „лекува“. Последствията може да бъдат необратими.

- лишава я от медицинска помощ, смятайки я за нещо излишно;

- лишава жената от храна, без да ѝ я отнема пряко, а като я принуди сама да се откаже или не ѝ оставя избор: „Как можеш да я ядеш тази гадост?“; „Не знаех, че си толкова гладна.“; „Това е скъпо.“ (дори когато става дума за съвсем тривиални продукти).

- прехранва жертвата си;

- убеждава я, че иска деца от нея, но след сексуален контакт я принуждава да пие таблетки, които вредят на организма ѝ;

- може да ѝ причини простуда, като я остави да го чака в студена кола с часове или я изнудва да носи къси поли в студено време, знаейки, че това може да я разболее;

- принуждава я да си прави пластични операции;

- равнодушен е към здравословните ѝ проблеми; избягва я, когато е болна, не ѝ помага и се присмива на състоянието ѝ;

- лишава я от нормален сън;

- подлага я на социална изолация, настоява да се премести в друг град или държава; не ѝ дава възможност да общува с приятели и близки;

- манипулира я от позицията на по-силен – „Трябват ти пари за изследвания? Ако се държиш добре, ще си помисля.“

- игнорира временните забрани за секс – когато има противопоказания за сексуална близост след операция или раждане;

- заплашва здравето и живота на партньорката си.

Как да разпознаем токсичните връзки и да се предпазим от тях

8d047b09516955b0b5949fbe060277c1 XL

Под силното влияние на своя потисник жертвата невинаги може да прецени това като морално или физическо насилие. Тя няма сили да види обективно реалността и да разбере какво се случва с нея. Изгубила се е в отношенията, разтворила се е в партньора си, превърнала се е в негово нарцистично продължение, вече не е автономна личност.

Въпреки тежките последствия, изход има. Професионалната намеса може да помогне на жертвата да открие пътят към себе си, към възстановяване на самооценката си, с внимателно отношение към собствените потребности и ценности и съзнателен избор на партньор в бъдеще.

Източник: b17 


Препоръчваме ви още:

"Истината трябва да се знае."

Имаш ли нужда от помощ?

Аз, жертвата

 

 

Последно променена в Сряда, 20 Март 2019 13:33

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам