logomamaninjashop

Печена агнешка плешка в листа от лапад

Кремена от Cook with a smile си спечели заслужена слава на майстор на агнешкото със страхотната си рецепта за бавно печено агнешко. Затова ви предлагаме още една нейна пролетна, празнична и много вкусна рецепта.

Агнешкото печено традиционно присъства на трапезата ни Гергьовден, но рецептата може да приготвите не само на празници. Хубавото е, че на практика подготовката е почти нулева и цялата работа се върши от фурната.

Аз добавям малко ориз, който да поеме всички аромати от месото и зеленчуците, а и да попие течността в тавата. Вие може да пропуснете тази стъпка, особено ако сте приготвили дроб сарма, която да сервирате с агнешкото печено и да ползвате соса като допълнителна заливка.

Тъй като листата от лапад трябва да се бланшират, аз ги подготвям от предния ден. Вярно е, че самото бланширане отнема 10-ина минути, но ако искате да си помогнете, направете го предварително.

Продуктите:

агнешка плешка

листа от лапад, достатъчно да застелите съда, в който ще печете и да обвият месото (около 30 по-големи)

3 връзки зелен лук

4-5 стръка пресен чесън

5-6 стръка пресен джоджен

сол, червен пипер, черен пипер

100 мл бира

100 мл вода

100 г ориз

40 г масло

3-4 с. л. олио

agne1

Начин на приготвяне:

Почистете листата на лапада от дръжките. На по-едрите листа изрежете дебелата част на дръжката, но внимавайте листото да остане цяло. Измийте ги и ги топнете за 10-20 секунди във вряща вода, по 5-6 листа наведнъж. Не е нужно да сменят цвета си, а само да станат гъвкави. Извадете ги и оставете да се отцедят и да поизстинат. Както вече казах, това може да го направите предния ден. Изстиналите листа приберете в плик и оставете в хладилника.

Подредете листата от лапад в тава, като оставяте краищата им да висят извън нея. Запълнете и дъното.

Нарежете лука, чесъна и листата на джоджена на ситно и разпределете в тавата. Овкусете със сол, червен и черен пипер.

Овкусете плешката със сол, черен и червен пипер и я поставете в центъра на тавата. Разпределете маслото на парченца върху агнешкото. Покрийте месото с останалите листа и загърнете висящите краища към центъра докато цялото месо е „опаковано“.

Налейте бирата и водата, поръсете с олио, завийте с фолио и сложете в предварително загрята фурна. Количеството течност е сравнително малко, но всички зелении ще отделят вода по време на готвенето, така че не прекалявайте с течностите.

Печенето – 40 минути на 200 градуса (без вентилатор). Намалете температурата на 170 и печете още 1,5 часа. Извадете тавата, махнете фолиото и добавете ориза отстрани. Завийте отново с фолио и върнете във фурната за още 1,5 часа. Преценете големината на плешката и, ако е нужно, увеличете времето за печене.

Това е всичко! Месото се е сготвило до съвършенство, сочно е, крехко е, пада от костите, а оризът е поел течността и всички аромати от зелениите. Отварям скоба за да кажа, че ако искате запечена коричка на месото, може внимателно да махнете листата лапад и да запечете по ваш вкус.

Сервирайте с пресен чесън, домашен хляб или питка и ви обещавам, че ще си оближете пръстите!

agne3

Източник: cookwithasmile.com


Препоръчваме ви още:

Печено агнешко бутче, приготвено с усмивка

Месечната сбирка на шестте етърви

Коко в кухнята на шеф Манчев или най-вкусният домашен бургер

Последно променена в Вторник, 08 Май 2018 21:04

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам