logomamaninjashop

Какво да правим "старите дрехи"

Автор: Мария Пеева

Пролетта наближава, а с нея идва и ГОЛЯМОТО ПРОЛЕТНО РАЗЧИСТВАНЕ НА ГАРДЕРОБА. Някога е имало професия „вехтошар“. Търговецът-вехтошар обикалял с каруцата и събирал непотребните вещи на едни, за да ги препродаде на други. В онези времена много малко вещи се изхвърляли. Дрешките на големите деца се кърпели грижливо и се износвали от малките, а оттам отивали при внуците, после ставали на черги и парцали. Нашите баби и прабаби са живеели според модерната днес концепция на някои от свръхбогатите хора за скромност и минимално разхищение. Днес живеем в консуматорско общество и пазар, свръхпреситен със стоки, които ти излиза по-изгодно да хвърлиш, отколкото да закърпиш. И в един момент се оказваме буквално затрупани от „вехтории“, някои от които са доста запазени, а други дори необличани. А вехтошари вече няма. Какво да правим с тези купчини „стари“ дрехи? Ето как процедираме у дома. 

Най-лесно е, ако имаме по-малко дете, или приятелка/съседка/колежка с по-малко дете. Този вариант спестява средства и време и е най-приятният за даряващия, защото му е мило, че близко детенце ще износи дрешките. Тук слагам една скоба – когато предлагате да подарите дрехите на приятелка, уверете се, че наистина ги иска, а не ги приема от неудобство.

Интернет групи за подаряване на дрешки – такива има десетки, а системата е проста. Обявявате в групата, която сте избрали, че подарявате еди каква си дрешка за момченце или момиченце на съответната възраст, качвате и снимка, размер, доколко е запазена дрешката и други забележки, както и за чия сметка ще е пратката и дали ще е с куриер или по поща. Има и благотворителни търгове, на които можете да предложите за малки суми дрехи и вещи, а средствата от тях се превеждат директно на нуждаещия се. Минусът на този вариант е, че изисква да отделим време – за снимки, отговор на коментари, пращане.

 

Един добър вариант, който аз приложих е, да си намерите някоя симпатична майка от такава група, на която просто да пращате всяка следващата партида дрешки за години занапред. Добре е детенцето да е поне година и половина – две по-малко от вашето, защото при бебе на 6 месеца и дете на годинка има голяма разлика в размера, но след втората година размерите се доближават и е възможно дрешките, които пращате, да са му малки.

Кампаниите за помощи са още един вариант да се освободим от дрехите, които няма да носим по отговорен начин. Те са два вида – едните при бедствени ситуации, другите за конкретно дете/семейство. Ако нямате проблем с мястото за съхранение на дрехите, може да ги събирате и да чакате кампания, в която ще можете да се включите и да помогнете на нуждаещ се. Дрехите за подобни кампании съхраняваме във вакуумни чували, така се запазват по-добре за дълго и не заемат много място. Има и постоянно течащи кампании – ето две от тях:

Червеният кръст има инициатива за събиране на дрехи в контейнери в Пловдив, Варна, Перник и София.

Тук можете да намерите карта с контейнерите. 

В някои големи вериги също тече целогодишна кампания за рециклиране на текстил и можете да занесете старите си дрехи в магазините им, независимо каква марка са. Ще получите и ваучер за отстъпка. 

  1. Домове за сираци и възрастни хора. Не всички домове приемат помощи във вид на носени дрешки. Можете да видите списъци с домове ето тук за големи деца и тук за малки,  и да прозвъните на този, който ви е удобен и има деца на съответната възраст. За домовете за големи деца – ако имате официални рокли, костюми, ризи, обувки, които вече няма да носите – те определено имат нужда от такива дрехи. Възпитаниците им навършват 18 години и всичко, което можете да отделите като дрехи и обувки за възрастни е добре дошло. Тези деца наистина имат нужда от помощ. В София закриха и последния дом за деца, всички са настанени в приемни семейства и центрове от семеен тип, като ето тук можете да видите карта и координати. Домовете за възрастни хора също приемат дрехи – напомням, че трябва да са здрави и чисти. За тях са нужни топли и удобни дрехи, анцузи, пуловери, якета.
  1. Дрехи често събират и църквите, католически, православни и протестантски, предполагам, че се отнася и за всички религиозни храмове. Можете да попитате в тази, която посещавате или ви е наблизо, дали имат подобна практика.
  1. Преди ми се е случвало да оставя дрехи в чувал до кофата, за да ги прибере някой беден човек. След като видях чувалите разпокъсани и разхвърляни, се отказах от тази практика.
  1. Скъпите дрехи, които биха притеснили ненужно получателя и които няма да са му от полза, е по-добре да пуснете за продажба,а парите от тях да дарите за кауза, която харесвате. Когато дарявате за кауза, винаги проверявайте дали е легитимна, защото за жалост има и доста измамници.
  2. Ненужните прибори, посуда, сервизи, чаршафи, техника и други домакински вещи може да дарите в интернет група или за кампания.Препоръчвам ви някои организации, които може да потърсите в този случай, като ще добавям към списъка и други.

Групи за помощ на бежанци, която можете да следите и да проверявате за актуални нужди:

Помощ за бежанците от Украйна

Тайм Хироус - Героите на времето 

Хуманитарна помощ за бежанците

Червеният кръст

  1. В момента има голяма кампания за помощ на бежанците от Украйна. Ето адреси, на които може да се помогне с вещи и дрехи за тях. Във фейсбук страниците им и по телефона може да проверите актуалните потребности и работното време на центровете.

Гр. Варна: "Украински Културен Център" , кв. Чайка, ул. "Търговска" 118. Тел. 0878/887255

Гр. София: Ситуационен център «Отворени врати за Украйна». Адресът е булевард „Александър Малинов“ 78 1000 Sofia, Bulgaria.  087 615 7406, имат и страница във фейсбук.

Гр. Стара Загора. Готовност за отваряне на пункт: Янко Янков, Тел: 0887/364444

Гр. Бургас: ул. "Васил Левски" 7, Тел: 0877/477616, Артём и Александра Долгих

Пункт предаване вещи за семейства с малки деца и бебета: - Гр. София, магазин "Слинготека", ул. "Проф. Милко Бичев" 5. Тел: 0899/191842

 

При всички случаи преди да пращате или носите дрехи и вещи на организация, трябва да се свържете, за да попитате дали в момента приемат дарения и какви са изискванията им – Червеният кръст например изисква сертификат, че спалното бельо е изпрано. И да не забравяме - скъсаните или износени дрехи са подходящи за рециклиране. Ако даряваме дрехи, нека те са във вид, в който бихме ги носили и ние.

Във всички тези дела се старая да включвам и децата. Те сортират дрешките си, обяснявам им кое ще се дари, кое ще се рециклира. Убедена съм, че това са важни навици, които ще ни помогнат да изградим един по-добър свят.

******

 

С тази кауза се включих в общността на vedri.bg. Там може да се включите и в други каузи за природосъобразен начин на живот, заповядайте, намерете съмишленици и споделете своите идеи.

Последно променена в Сряда, 09 Март 2022 11:57

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам