logomamaninjashop

Тънката нишка, която държи връзките в семейството

Елена Андонова говори за плетенето така, както говори за семейството – с обич, вдъхновение и грижа. Вероятно точно този е начинът от една традиция да създадеш успешен бизнес. Елена е инженер-технолог по образование, дизайнер на прежди Стенли и съосновател в семейната фирма Статекс ООД заедно със съпруга си Ставри Андонов. Майка на две деца, привърженик на християнското възпитание и семейство, българските традиции, история и култура.

Защо според вас плетенето е занимание за съвременни хора? Какви са ползите от него?

Да умее да плете с кука, шишове, на пръсти или с малък уред, отваря пред човека цял един свят на възможности да покаже своята индивидуалност и да се открои. Да сътвори със собствените си ръце красота, топлина за някой друг или уют в дома. Да подкрепи семейния бюджет и дори да изгради свой бизнес. Да сътвори дизайн като от световния моден подиум или артистична инсталация. Да последва съветите на психолози и терапевти, които препоръчват плетенето като сигурен лек срещу депресии и травми, защото укрепва вярата в личните способности, тренира ума и възстановява фината моторика на ръцете. И най-ценното за мен е, че затвърждава семейните и родствени връзки, основани на близост, топлина и грижа. Неслучайно най-харесваните подаръци по света са ръчно изплетените шалове, шапки и ръкавици, бебешки дрешки, защото всяка бримка носи послание за любов и грижа. Плетенето може да бъде символ и на кауза, защото фокусира вниманието и изразява принадлежност. Заниманието с ръчно плетиво е силен контрапункт на индустриализацията. Звучи ли ви съвременно ?

elena

Как се създава успешен семеен бизнес в България? Какъв път извървяхте?

Няма формули, само добра мотивация, постоянство и увереност, че може да се живее нормално и в България, сред близки по род и разбирания хора, в любимия роден град. Това те кара да търсиш възможности, да изпробваш новости, да не спиш от вълнение за утрешния ден. Компанията ни Статекс ООД стартира в далечната 1990 година, когато семейство млади инженери остана без доходи, с отговорности към новородено бебе и възрастни родители. Обърнахме се към корените си, какво е помогнало на нашите деди да оцеляват и изградят достоен живот? Започнахме с дребна търговска дейност и един приспособен миксер за навиване на първите гранки прежда на семейния таван.Така развихме първия цех за производство на ефектни прежди на територията на България, с български суровини по наша технология, постепенно спечелихме доверието на плетачи, малки цехчета за трикотаж и дори най-голямата европейска търговска фирма за прежди. До март 2004 година, когато пожар унищожи основния ни цех, новозакупените машини и цялата продукция за износ. За щастие никой не пострада физически. Само душите ни. Но се съвзехме и събрахме остатъците от знания, опит и с подкрепата на верните служители и клиенти започнахме отново. 14 години по-късно българската марка за прежди СТЕНЛИ е позната на 5 континента и радва любителите на ръчното плетиво с иновативен дизайн, качествени материали и уважение към опазване на природата.elena5

Защо решихте да развивате точно този вид дейност?

Елемент на случайност, подкрепен с инженерно и технологично мислене, интерес към дизайн и мода, предприемаческа находчивост.

elena4

Семейният бизнес предполага и семейна атмосфера за работещите в него. Как я постигате с 30 души персонал?

Както в семейството – цяла палитра от чувства и емоции, ярки индивидуалности, различна мотивация, но обединяваща обща работа, подкрепа в трудни моменти, споделяне на любови, бременности, отглеждане на деца, грижи за болни близки. С нас са още всички първи служители – повече от 25 години. В колектива имаме и няколко семейства съпрузи, родители и деца. Как да не чувстваш отговорност към тези хора ?

elena3

Какви традиции има компанията ви и защо ги създадохте?

Уважаваме българските традиции, стараем се да ги пазим и популяризираме. Използваме основно български суровини и материали, правим модерни и полезни прежди, които да доставят удоволствие.

40027919 2085813901431427 3773038545158012928 o

Как популяризирате плетенето сред днешните българки?

Разчитаме на всички възможни съвременни средства за комуникация – онлайн платформата ПЛЕТА.БГ, която стартирахме като магазин преди 14 години, се разгръща с помощта на Фейсбук в една открита общност за обмен на теми, идеи, модели, прежди и дизайни. Във фирмения ни магазин Стенли в гр. Пловдив на бул. „Васил Априлов“ 11 организираме курсове по плетене на една и две куки 2 пъти седмично. Напълно безплатно за начинаещи. Няколко пъти сме гостували на телевизионни предавания по БНТ да разкажем и демонстрираме нашата работа.

elena6

Как се оказахте сред хората, които „плетат топлина“?

Участието на фирма Статекс във Фестивала Шарена плетеница бе един преломен момент за нас, когато преодоляхме вродената си скромност и християнско разбиране за тайната на дарителството. Да, ние сме дълбоко и отдавна въвлечени в идеята на създаване и даване на топлина, защото преждата е проводник на доброта и любов, която с плетене можем да дадем на нуждаещите. Топлина не само в студените или предпразнични дни, но и човешка топлина от споделяне на грижите и болките на ежедневието.

elena8

Какво предстои?

С голямо удоволствие представям нашата „Сладкарница за прежди“, която се превърна в хит из цяла Европа и дори Австралия. Преждите с приканващи имена – Мъфин, Донът, Тирамису, Суфле, Кенди са изработени от високачествени материи в нашата база в Пловдив. Богатите цветови комбинации плавно преливат една в друга по дължината на "кейка" и дават възможност за полет на въображението на плетачите.

elena7

Може да разгледате канала ни в YouTube , където качваме видео уроци и интересни клипове свързани с нашата дейност като например урок по плетене с ръце на мериносова лента, която за първи път предложихме на нашия пазар.

 

Прочетохте ли

Кой плете за българските деца?

Последно променена в Четвъртък, 04 Октомври 2018 09:42

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам