logomamaninjashop

Нова опасна игра?

Автор: Мария Пеева

В групата ни майки споделиха за нова притеснителна игра.

Деца изскачат на улицата пред коли, правят смешни физиономии и бягат. Най-лошото е, че не е единичен случай. Ето какво разказаха три майки. Обърнете внимание - случките са от различни градове!

"Прибирах се с колата и в една от кварталните ни улички, между колите видях, че нещо шава. Намалих, почти спрях и точно тогава две хлапета около 7-8 г. изскочиха съвсем преднамерено и притичаха пред колата... набих спирачки, но блокирах. Така се изплаших, че не отбих да потърся родител или поне да им кажа колко е опасно. А те се смееха и избягаха, докато аз се блещех. Само това повтарям на моите деца. Да не тичат, да се оглеждат, а сега онемях като мумия. Определено бяха доволни, че ме изплашиха, а и така бяха застанали - като в засада и изчакаха максимално да приближа, за да изскочат."

"В понеделник вечерта отивам за нощна смяна. Чакам тролея. На спирката ученици от две близки училища. Един хлапак (6-7 клас) с развързани връзки на обувките се правеше на интересен като причакваше колите и скачаше на платното да мине пред тях. И така на няколко пъти. Вярно, че спирката е до училище точно, има пътека и легнал полицай, колите са със заострено внимание, но все пак е опасно. Правя забележка, а той ми се репчи нагло и се смее идиотски."

"И на мен ми се случи. Две момичета на около 13-14 год. На два пъти преднамерено изскочиха пред колата на "Нишава" преди пресечката с "П.Ю. Тодоров". Добре че карах мноого бавно. Държаха се странно и неадекватно, на второто изскачане не издържах и си отворих прозореца и се развиках, но каква полза - все едно на стената говоря, просто се затичаха?!? Това поведение ме изуми!"

Знаят ли децата ни как да се държат на улицата?

9cb8dfd774cee31c9ec136ef59796c21 XL

Не знам дали това е нова опасна игра, която излиза на мода сред децата, но реших да споделя тези истории с вас. Нека всички изрично да поговорим с децата си - лятната ваканция наближава и те ще прекарват все повече време навън сами. Ясно ми е, че повечето от нас дори не могат да си представят, че децата им биха се държали толкова глупаво и безразсъдно, но ако се върнете в собственото си детство, вероятно ще си спомните всички опасни лудории, които сте правили самите вие. Аз лично ще говоря с моите, съветвам и вас да го направите.

Освен това смятам да им напомня, че се пресича САМО на зелен светофар, не защото не го знаят и не го учат в училище, а защото са деца и се мислят за безсмъртни. Никакво пресичане на червен светофар, никакво бягане по улицата. Това трябва да е закон за тях, не просто поредното досадно правило за нарушаване. Миналата седмица в София загина дете на 15 години. Едно семейство е почернено завинаги, един млад живот прекършен... заради неправилно пресичане! Можеше да е моето дете или вашето. Говорете с тях отново и отново. И нека не забравяме, че най-важен е личният пример. Всеки път, когато ние, родителите, пресичаме улицата на червен светофар или на неправилното място, показваме на децата си, че правилата МОГАТ да се нарушават. Това ли искаме да научат от нас?

За столчетата в колата да напомням ли? За предпазните колани? Може би ще пиша отделно за това, сега темата са пешеходците.

Има и друго, което ме притеснява. Забелязвам все повече деца, които вървят по тротоара и си гледат в телефоните.

114915836 m

 Питам се дали децата ни осъзнават, че това може да завърши така!

114496654 m

И възрастните го правим. А така човек е абсолютно неадекватен и разсеян, не осъзнава какво се случва около него и не може да реагира правилно. Не се отнася само до децата. За шофирането с телефон в ръка по-добре изобщо да не коментирам. Четох данни за САЩ, че 64 процента от катастрофите се дължат на употребата на телефон по време на шофиране. Надали у нас е различно.  

Ето едно полезно видео, което може да покажете на децата си - инциденти с пешеходци, които са се разсеяли с телефона си.

Проверете и дали детето ви знае отговорите на тези въпроси. Те спасяват живот.

Весела и безопасна ваканция на всичките ни хлапета!


Препоръчваме ви още:

За цицините и сълзите - 10 съвета за малките ни колоездачи

Урок по безопасност за най-малките

Златните правила за безопасност - 10 полезни съвета

Последно променена в Петък, 07 Юни 2019 11:03

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам