logomamaninjashop

Знаят ли децата ни как да се държат на улицата?

Автор: Мария Пеева

Днес в пощата ни пристигна това писмо от Иванка Тодорова:

По принцип съм много миролюбив и кротък човек, който винаги навежда глава и замълчава, когато нещо не ме засяга пряко, но този път не искам да е така. Вчера, докато чаках на червен светофар за пешеходци, две момчета на възраст около 8, 9 години ''прелетяха'' с тротинетки пред много коли, които щяха всеки момент да тръгнат на зелено. Децата не просто минаха на сантиметри пред колите, но и карайки бързо, гледаха към шофьорите, показаха им среден пръст и се плезеха. Винаги съм мислела, че при една автомобилна злополука по-голям процент от вината е на шофьора, но какво се предполага да направи той в една подобна ситуация? Не знам къде трябва да се търси причина за поведението им - дали в родителите, които не са ги научили или децата са ''усвоили'' това поведение далеч от дома, където няма кой да им прави забележки, но е факт, че може да стане голяма беля. Много ми се иска родителите да ''обновяват '' постоянно съветите и препоръките към децата си да са много внимателни навън. Прекалено много деца загинаха, прекалено…

Темата, която Иванка повдига, е много важна и неведнъж сме я обсъждали. Но нека отново да поговорим с децата си, особено сега, когато учебната година започна и много от тях ходят сами на училище. Да им припомним правилата за поведение на пътя. Да им напомним още, че улицата е място със строги закони, чието неспазване може да ни струва скъпо. Може би е добра идея да извървим отново с тях маршрута, по който преминават редовно, като им посочим особено опасните зони. (Например пешеходна пътека, в близост до която паркират неправилно коли и отнемат видимостта на шофьорите на платното). И да не забравяме личния пример. Ако майката пресича на червено, ако бащата не си прави труда да измине двайсетте метра до близката пешеходната пътека, най-вероятно и детето ще постъпва така.

За цицините и сълзите - 10 съвета за малките ни колоездачи

veopravila

Основни правила на пътя, на които уча моите деца:

1. Пресичай само на зелен светофар.

2. Пресичай на пешеходна пътека.

3. Винаги спирай и се оглеждай и в двете посоки, преди да пресечеш.

4. Не тичай по улицата.

 5. Когато пресичаш пътното платно, се движи бързо, но спокойно.

 6. Не върви по велоалеята.

7. Когато се движите в група, не се закачайте и бутайте един в друг.

8. Не стъпвай по пътното платно, придвижвай се по тротоара.

9. Децата до 12 години не карат колело по пътното платно.

10. Когато ползваш градски транспорт, стой на безопасно разстояние от улицата или релсите, докато трамваят/влакът спре.

11. Ослушвай се за клаксон.

12. Не пресичай на завои, защото колите няма да те видят.

13. Задължително носи колан в кола, автобус.

14. Не си гледай в телефона, докато вървиш.

15. Ако има паркирала кола там, където трябва да пресечеш, имай предвид, че колите по улицата не те виждат зад нея. Изчакай да преминат, огледай се и чак тогава можеш да пресечеш.

Всяка сутрин изпращам три деца - две на училище, едно на градинка. И най-голямото ми притеснение не е за двамата по-малки, които все още не се придвижват сами, а за големия, който ходи с велосипед до училище. Миналата година го карах да ми пуска съобщение, когато пристигне. Обръщам се със специална молба и към шофьорите. Пазете децата! Всички бързаме за някъде, всички имаме важни задачи, но няма по-важна задача от това да стигнем закъдето сме тръгнали живи и здрави. И ние, и децата ни.


Прочетохте ли

Въпросите, чиито отговори трябва да знае всяко дете 

 

Последно променена в Сряда, 19 Септември 2018 21:47

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам