За цицините и сълзите - 10 съвета за малките ни колоездачи

Автор: Андрей Русев

Откакто съм родител на момиченце, а това са вече 7 години, мога да споделя как някои мои възгледи много се промениха. Почти всички са свързани със здравето. Не, не ходя на фитнес, не съм вегетарианец, но ценя Живота. Моят и на детето ми.

Детството ми премина като на всяко друго момче, родено в края на 70-те години. Продължителни игри навън, неразумни разходки на опасни места, каране на колело, футбол. В моето детство родителите си стояха спокойни вкъщи, а децата от първи клас играеха навън чак до свечеряване. Какво правеха – те си знаеха.

Днес нещата се промениха. Все по-опасно става за децата да играят сами навън. Вече е необходимо много повече внимание къде, с кого и как си играеш. Да оставиш само детето си да кара колело по улиците в квартала, е немислимо. Малките улици се препълниха от втора употреба коли, а възрастните пенсионери смениха жигулитата си с 20-годишни таратайки от по 500 лв. Нищо че не са ходили на очен лекар от поне 10 години. Опасно е дори да пресичаш на пешеходна пътека.

Постоянно виждам неразумни родители – такива, чиито малки деца не ползват столче или бустер седалка за кола, и рискуват да наранят детето си при рязко спиране. Други пък карат колело, а на столчето за велосипед детето им стои без каска, все едно са 100% сигурни, че никога няма да попаднат в непредвидима и опасна ситуация на пътя. За съжаление, никой не може да ти гарантира, че докато се разхождате с детето в парка, няма някой велосипедист да връхлети върху него. В това се убедихме, когато един от тях вкара дете в болницата след като го блъсна с колелото си на алея в софийския Южен парк.

Въпросите, чиито отговори трябва да знае всяко дете

velo

Обградени сме от безумни родители. Казват – естественият подбор ще си свърши работата. Но защо трябва умишлено да позволяваме най-ценното в живота ни да преживява неприятни неща, след като можем да го защитим? В моето детство нямаше каски за колело или тротинетка. Сега вече има много готини каски за колело, които да се харесват на най-малките деца.

Ако дете на възраст 2 и 3 години бъде научено да носи каската си, докато кара баланс колело или тротинетка, бъдете уверени, че ще си направите голяма услуга в бъдеще. Изградените навици у децата в тази ранна възраст са устойчиви на времето. Колкото по-големи и самоуверени стават, толкова по-рисковани каскади ще правят със своя велосипед, скейтборд или ролери. А колко струва една каска за колело за дете? Колкото скромна вечеря за двама в ресторант или месечната вноска за лизинг на мобилен телефон. Все суми, които така или иначе всички ги даваме регулярно, по много пъти в годината.

Всъщност може би предпочитаме децата да си трошат главите, че да се научат веднъж завинаги да чуват как им викаме да карат по-бавно, да се оглеждат и да не правят глупости? Народопсихологията ни е такава, че винаги оставяме всичко за най-накрая и сме убедени, че на нас подобно нещо не може да се случи. Докато дойде денят, в който ножът опира в кокала, и трябва да действаме или да вземем мерки повече да не допускаме подобни неприятни неща да се случват.

Спрете да правите компромиси с безопасността на децата ви и действайте още днес!

Експертите по безопасно колоездене за деца съветват:

1. Винаги носете каска за колоездене. Учете децата да го правят още от съвсем малки, за да им се създаде правилен навик.

2. Каската трябва да е правилният размер, иначе не предпазва.

3. Погрижете се и за правилното облекло. Широките дрехи, които могат да се заплетат във веригата, обувките, които лесно се развързват, тъмните цветове привечер НЕ СА подходящо облекло за малките ни колоездачи. Добре е детето да носи удобни, ярки и видими отдалеч дрехи, а вечер задължително да има светлоотразяваща връхна дреха.

4. Велосипедът трябва да е съобразен с възрастта, способностите и размера на детето. Лоша идея е да му купите колело, което ще може да кара и догодина, ако му е голямо.

5. Преди всяко излизане проверете колелото - гуми, спирачки, верига.

6. Учете детето да следи какво се случва около него и да обръща внимание на останалите участници в движението, включително и пешеходците.

7. Учете детето да спазва правилата на движение, обяснявайте му пътните знаци и му давайте добър пример.

8. За дете под 10 години не се препоръчва да кара по уличното платно дори и с придружител.

9. Ако возите детето на седалка, не забравяйте да му сложите каска.

10. Учете децата да не се разхождат пеш по алеи за велосипедисти и да се оглеждат, когато ги пресичат.

 

Препоръчваме ви още:

Урок по безопасност за най-малките

Lollipopper

Няма страшно 

Снимките са от сайта на kiddimoto.

 

 

Последно променена в Вторник, 15 Май 2018 12:45
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Как уча децата да взимат решения

Как уча децата да взимат решения

19 Юли, 2019 Образование

Вдигнете ги тия глави, бе!

Вдигнете ги тия глави, бе!

22 Юли, 2019 Забавно

Да забременееш по график

Да забременееш по график

08 Авг, 2019 Добра форма

Когато и ако...

Когато и ако...

30 Юли, 2019 Отношения

Една Неда

Една Неда

21 Юли, 2019 Истории

Мама я няма

Мама я няма

25 Юли, 2019 Татко Калоян

Истанбул - столицата на света

Истанбул - столицата на света

17 Авг, 2019 Развлечения

Тиганът, без който не можем

Тиганът, без който не можем

17 Авг, 2019 Забавно

Страшна късметлийка

Страшна късметлийка

15 Авг, 2019 Блог

Милото

Милото

12 Авг, 2019 Дом

Вие как се казвате?

Вие как се казвате?

11 Авг, 2019 Възпитание

Бели малини

Бели малини

10 Авг, 2019 Истории

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам