logomamaninjashop

За цицините и сълзите - 10 съвета за малките ни колоездачи

Автор: Андрей Русев

Откакто съм родител на момиченце, а това са вече 7 години, мога да споделя как някои мои възгледи много се промениха. Почти всички са свързани със здравето. Не, не ходя на фитнес, не съм вегетарианец, но ценя Живота. Моят и на детето ми.

Детството ми премина като на всяко друго момче, родено в края на 70-те години. Продължителни игри навън, неразумни разходки на опасни места, каране на колело, футбол. В моето детство родителите си стояха спокойни вкъщи, а децата от първи клас играеха навън чак до свечеряване. Какво правеха – те си знаеха.

Днес нещата се промениха. Все по-опасно става за децата да играят сами навън. Вече е необходимо много повече внимание къде, с кого и как си играеш. Да оставиш само детето си да кара колело по улиците в квартала, е немислимо. Малките улици се препълниха от втора употреба коли, а възрастните пенсионери смениха жигулитата си с 20-годишни таратайки от по 500 лв. Нищо че не са ходили на очен лекар от поне 10 години. Опасно е дори да пресичаш на пешеходна пътека.

Постоянно виждам неразумни родители – такива, чиито малки деца не ползват столче или бустер седалка за кола, и рискуват да наранят детето си при рязко спиране. Други пък карат колело, а на столчето за велосипед детето им стои без каска, все едно са 100% сигурни, че никога няма да попаднат в непредвидима и опасна ситуация на пътя. За съжаление, никой не може да ти гарантира, че докато се разхождате с детето в парка, няма някой велосипедист да връхлети върху него. В това се убедихме, когато един от тях вкара дете в болницата след като го блъсна с колелото си на алея в софийския Южен парк.

Въпросите, чиито отговори трябва да знае всяко дете

velo

Обградени сме от безумни родители. Казват – естественият подбор ще си свърши работата. Но защо трябва умишлено да позволяваме най-ценното в живота ни да преживява неприятни неща, след като можем да го защитим? В моето детство нямаше каски за колело или тротинетка. Сега вече има много готини каски за колело, които да се харесват на най-малките деца.

Ако дете на възраст 2 и 3 години бъде научено да носи каската си, докато кара баланс колело или тротинетка, бъдете уверени, че ще си направите голяма услуга в бъдеще. Изградените навици у децата в тази ранна възраст са устойчиви на времето. Колкото по-големи и самоуверени стават, толкова по-рисковани каскади ще правят със своя велосипед, скейтборд или ролери. А колко струва една каска за колело за дете? Колкото скромна вечеря за двама в ресторант или месечната вноска за лизинг на мобилен телефон. Все суми, които така или иначе всички ги даваме регулярно, по много пъти в годината.

Всъщност може би предпочитаме децата да си трошат главите, че да се научат веднъж завинаги да чуват как им викаме да карат по-бавно, да се оглеждат и да не правят глупости? Народопсихологията ни е такава, че винаги оставяме всичко за най-накрая и сме убедени, че на нас подобно нещо не може да се случи. Докато дойде денят, в който ножът опира в кокала, и трябва да действаме или да вземем мерки повече да не допускаме подобни неприятни неща да се случват.

Спрете да правите компромиси с безопасността на децата ви и действайте още днес!

Експертите по безопасно колоездене за деца съветват:

1. Винаги носете каска за колоездене. Учете децата да го правят още от съвсем малки, за да им се създаде правилен навик.

2. Каската трябва да е правилният размер, иначе не предпазва.

3. Погрижете се и за правилното облекло. Широките дрехи, които могат да се заплетат във веригата, обувките, които лесно се развързват, тъмните цветове привечер НЕ СА подходящо облекло за малките ни колоездачи. Добре е детето да носи удобни, ярки и видими отдалеч дрехи, а вечер задължително да има светлоотразяваща връхна дреха.

4. Велосипедът трябва да е съобразен с възрастта, способностите и размера на детето. Лоша идея е да му купите колело, което ще може да кара и догодина, ако му е голямо.

5. Преди всяко излизане проверете колелото - гуми, спирачки, верига.

6. Учете детето да следи какво се случва около него и да обръща внимание на останалите участници в движението, включително и пешеходците.

7. Учете детето да спазва правилата на движение, обяснявайте му пътните знаци и му давайте добър пример.

8. За дете под 10 години не се препоръчва да кара по уличното платно дори и с придружител.

9. Ако возите детето на седалка, не забравяйте да му сложите каска.

10. Учете децата да не се разхождат пеш по алеи за велосипедисти и да се оглеждат, когато ги пресичат.

 

Препоръчваме ви още:

Урок по безопасност за най-малките

Lollipopper

Няма страшно 

Снимките са от сайта на kiddimoto.

 

 

Последно променена в Вторник, 15 Май 2018 12:45

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам