logomamaninjashop

За инсектите и хората. И инсектния дерматит...

  • 30 Май, 2018

Пролетта и лятото са сезоните за разходки в парка и гората, пикник на тревата, почивка на палатка или бунгало. Затопля се и в главата ви се появява картина, включваща всевъзможни летни забавления на открито. Планирате няколко свободни дни със семейството, като предвидливо сте начертали план на всички горски пътечки, които ще изминете с децата през уикенда. Събрали сте смелост да тръгнете с децата към място, пълно с препятствия по пътя – кал, в която да нагазят, цветя, които ще искат да опитват, камъчета, с които вероятно ще замерват вас или кучето. Сега е време да съберете и багажа.

Планината, освен във вижданията ви за прекрасен уикенд, е и в хола. Купчини от детски дрехи, шапчици за слънце, лосиони за детската кожа, поне 5 вида обувчици, с които наследниците да ходят удобно по време на разходката, меко одеяло, за да има на какво да поседнете в тревата или пък децата да завият кучето като бурито, около 30 вида хапчета против висока температура, разстройство или други хубавини, които могат да ви се случат и да развалят приключението. След цялата процедура по приготвянето и тръгването, майка ви грижовно ви напомня да вземете и репелент, че там където отивате е пълно с кръвожадни насекоми, тигрови комари, тибетски бълхи и въобще всякакви екзотични гадинки.

Бебешка аптечка

apt

На сутринта натоварвате половината покъщнина и домашната аптека в колата, успявате да накарате децата да поискат да се качат, докато се опитват да сложат колана на кучето и да го обличат в непромокаемото яке на баща им, за да не настине от климатика. Репелента взехте ли? Май да! Сложихте го при антихистамините и цинковия крем.

След няколко часа повтаряне на една и съща песен в колата, средно осем пъти спиране за тоалетна, около 43 пъти "Мамо, виж!", стигате до мястото, където ще спите със семейството. Оставяте всички 13 чанти, сакове и торбички и отивате да хапнете набързо, за да може след това децата да поспят поне час и да ги екипирате за разходка.

Процесът по екипиране е също толкова сложен, както и този по събирането на багаж. Това за никой родител не е тайна. След като около 30 минути сте се молили на голямата си дъщеря да си обуе удобните обувки за разходката, а не розовите за танци, успявате да тръгнете. Като неписан закон познавате правилото за памучните материи, светлите цветове за дрехите, защитната козметика без миризми, за да не привличате насекомите. Вместо парфюм, пръскате репелента и даже ви харесва, тъй като допреди малко повече от година миришехте основно на повръщано.

Тръгвате всички дружно, по равни пътечки с повече цветя, защото децата все още не могат да правят големи походи, а кучето е по-скоро паркетен лъв, отколкото любител-авантюрист. По пътя показвате цветя и пеперуди на децата, правите почивки и си мислите каква невероятна идея е било това бягство от града. След около 30 минути радост и веселие обаче, забелязвате как малкото ви отроче се чеше настървено. Въпреки че гневната ви бръчка става силно изразена, се опитвате да запазите самообладание. Едно от онези насекоми е успяло да се вмъкне между чорапа и голата кожа на детето и резултатът е налице. Сега ви се иска да звъннете на майка си и да й заявите: "Аз казах ли ти, че тоя репелент нищо не върши!", но имате по-важна задача. Знаете, че не бива да оставяте и миг повече детето да се чеше, понеже разранената кожа става „врата“ за по-сложни инфекции. Добре че в раницата сте взели по-важната част от аптеката и прилагате цинковия крем, след което всички набързо се прибирате в хотела.

Първа помощ при алергична реакция

7080 ok

Най-честата реакция от ухапвания от насекоми протича с подуване, зачервяване, сърбеж, а може да има болка и парене. Но в тези случаи, колкото и неприятни да са, много рядко се изисква някакво лечение. Все пак решавате да звъннете на вашия личен дерматолог. Той ви казва, че сте постъпили правилно, като сте намазали детето с цинков крем, и че може да приложите студен компрес, антихистаминово хапче и цинков спрей. Трябва да следите общото състояние на детето, дали вдига температура, дали обривът се влошава. При обостряне на симптомите незабавно трябва да отидете на лекар, за да се избегне инфекция или инсектен дерматит. Добре е, ако можете да определите от какво е ухапването. Може да се развие алергична реакция към ухапване от комар, ужилване от пчела, ухапването от бълхи също може да причини неприятни последствия. Ако сте се сдобили с кърлеж, не е добре да използвате старите методи на баба и да го мажете с олио, понеже така го задушавате и той започва да секретира заразни вещества, което е възможно да доведе до лаймска болест. Той трябва да бъде изваден с пинсета, без въртеливи движения, най-добре от лекар. Добре е след това да занесете кърлежа в Националния център по заразни болести и в някои определени лаборатории, за да се изследва дали е преносител на някакви инфекции, като преди това обясните на отрочето, че няма как да си го запази като домашен любимец. Препоръчително е в края на първия месец да направите изследване за лаймска болест.

В крайна сметка приключението ви завършва успешно, тъй като ухапаното място се повлиява добре от цинковия крем и антихистамина, макар и бавно.

Пожелаваме ви безинсектно лято. А ако случайно имате среща с кръвожадно насекомо, което оставя непоносими последствия по кожата ви, не се колебайте да се свържете с д-р Наталия Боянова, за да се погрижи за вас!

Автор: д-р Наталия Боянова

boyanova
Д-р Боянова е завършила Медицинска академия – София със специалност „Кожни и венерически заболявания“. Има множество научни публикации и презентации на международни дерматологични форуми. Завършила е курсове по дерматоскопия, лазертерапия, фототерапия, филъри и ботулинов токсин към EADV и WCD. През 2011 г. печели първо място в годишната класация на Българската асоциация за закрила на пациентите за най-предпочитан лекар във ВМА, посочена е от своите колеги за един от най-добрите дерматолози в класацията Best Doctors. Извършва консултации в областта на общата и детската дерматология и естетична медицина. Личната й страница може да следите тук.


Препоръчваме ви още:

Майка на алергично дете

Как да се отървем от насекомите

В сезона на алергиите

Последно променена в Четвъртък, 23 Май 2019 07:50

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам