logomamaninjashop

Коледата на една въртокъщница

Сестра ми, освен че е голяма въртокъщница (готвене, чистене и други неща много й се удават), е от полицията на коледния дух. В тази институция заема някакъв висш чин, полковник примерно, и си защитава пагоните със зъби и нокти.
 
Значи, дойде ли август, започва да пита какви подаръци ще купуваме на децата и на родителите ни. Аз само при мисълта, че ми задава въпрос за нещо след половин година, изтръпвам и я отрязвам като кисела краставичка и то не заради вроден фатализъм, а защото мозъкът ми обикновено е толкова задръстен, че не мога да мисля за повече от 2 седмици напред. Но на нея не й пречи тя да си пита и да дава предложения.
 
Дойде ли септември, започва да ми праща скрийншоти на идеи за коледна украса. Обикновено получавам известия в най-натоварените моменти. В екшъна на някой тегав ден, "между шамарите" си поглеждам телефона и от там започват да светят коледни елхи и да помръдват джуджета. Туй понякога ми действа изнервящо, но държа да отбележа, че понякога даже се усмихвам.
 
През октомври започва да се обмисля менюто за Бъдни вечер и Коледа. Комуникацията тече по същия начин - за да съм в течение с програмата за тропащите на вратата празници, получавам брифинг в началото на всяка седмица - брой ястия, традиционни такива плюс нови идеи, на коя покривка ще бъдат сложени, в кои чинии (коледни, разбира се) и какви пръстени за салфетки ще бъдат закупени. Междувременно подаръците за децата вече са поръчани, а на въпроса "Ти какво ще купуваш?", аз още нямам идея.
 
Ноември е. Щурмуват се магазини за украса и домът започва да се пристяга във вид за коледна фиеста. Тук е мястото да отбележа, че всяка година концепцията на кака за украса се мени и нивото на постигнатия резултат надхвърля двукратно, а понякога и трикратно предишните изпълнения. Освен това полковникът на коледния дух зорко следи от разстояние всички други кога и как са си украсили домовете, какво са намислили за трапезата, в колко часа очакват да мине у тях Добрият старец и т.н. Всеки разговор включва 100 въпроса по темата и всеки път си скубя косите защо е краят на ноември, а аз още нямам и един закупен подарък.
 
В началото на декември тя и още две-три нейни приятелки се събират и в рамките на един уикенд правят между 1000 и 2000 броя коледни сладки (цифрите могат да бъдат подкрепени със снимков материал), след което ги слагат в метални кутии и разпращат на целия свят.
 
Но тази година, мили приятели, сестра ми надмина себе си в коледната украса и като ви казвам това, поемам отговорността за всяка дума. Разбира се, нищо от това нямаше да се случи без помощта на мъжа й, който мъкна дъски, кова, лепи, шкури и боядисва до откат. Направи две чудни дървени елхи с човешки бой, които представляват равнобедрени остроъгълни триъгълници, чиято украса се простира от вътрешната страна на бедрата им - изглеждат стилно и много празнично. После човекът скова двуметров снежен човек с "палчета" по цялата дължина, на които кака сложи коледни чорапчета, пълни с лакомства за децата (говорим за над 20 чорапчета). Сетне в продължение на цял ден двамата правиха завеса от топки за прозореца в хола - топките различни по цвят и форми, висящи на корда, така че да изглеждат като падащи хаотично едри капки коледна прелест. Пуснеш ли светлините над тях, всяка топка придобива ореол и ако легнеш на дивана и се вгледаш, имаш чувството, че си в матрицата на Дядо Коледа - всичко е изчислено!
 
Междувременно кака изкупи всички кръгли буркани тип аквариум и всички джунджурии от Jumbo (там вече я познават по име и като я видят на касата, знаят че ще вземат солиден коледен бонус), за да направи от всеки буркан малка коледна картинка. Как, мислите, става това? Ами изсипва се сол на дъното на тоз ми ти буркан (тъй се създава илюзия за сняг) и вътре се редят малки фигурки - еленчета, джуджета, мечета, дядо коледовци, малки дървени влакчета и т.н. Само ще ви кажа, че като тръгнала да прави това, три пъти се връщала до магазина за сол, накрая се оказало че изкупила цялата:
- Ама пък я хванах на промоция по 60 стотинки пакета - весело ми изчуруликва, докато ми обяснява.
 
От всяко кьоше на дома й изскача по нещо коледно, поставено там неслучайно и без мисъл, а баш премерено и с точно предназначение. Сигурна съм, че още няколко дни докато сме тук, все по нещо ново ще откривам. Ето, трябваха ми няколко влизания в тоалетната, за да видя най-сетне, че на лавицата под огледалото е сложено руло тоалетна хартия, на което са му нарисувани очи и оранжев нос и е пристегнато с червена панделка. П*шкаш си и Снежният човек те гледа - малко е сконфузно, нооо е коледно! Диспенсърите за течен сапун също са с коледни картинки. Та от целият този коледен дух децата вече три дни не могат да си легнат навреме, защото така се превъзбуждат, че в малките им мозъчета какви ли не магически сюжети се въртят и не искат да спят.
 
И всичко това, приятели, се случва, защото срещу блока на сестра ми в къща с голяма тераса над гаража живее една жена, която всяка година украсява парапета и прозорците си с лампи и има едно коледно дръвче, което ярко огрява квартала, та моята сестра, полковник от полицията на коледния дух, все се състезава с нея. Според версията на зет ми въпросната съседка тази година гледа завистливо към какината украса и до края на празниците очакваме на терасата й да изгрее надпис с коледни лампи:
 
Е В А Л А
 
Но, истината е, че нямаше да ви разказвам всичко това, ако не беше онзи конкурс. Значи, хората от  си нямали друга работа, взели че пуснали конкурс на тема коледна магия у дома. Участва се със снимка на украсата вкъщи и няколко изречения какво е Коледа за мен. Сестра ми се състезава ожесточено с още някакви хора от полицията на коледния дух. Та се обръщам към вас с молба да ударите по един лайк на снимката на Ива Анестиева на страница 4-а в линка по-долу - не за друго, а за да помогнете на мъжа й. Защото ако сега не спечели, догодина той ще трябва да докара живи елени и шейна у тях и да направи украса на фасадата на блока, така че да светне като мол! 
Благодаря предварително за вниманието ❤
/Междувременно кака вече се е договорила с професионален дърводелец за елхата догодина, а мъжът й я заплашва, че ще й спре достъпа до Pinterest ? /
 
 
2112334990
 
Последно променена в Сряда, 23 Декември 2020 12:14

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам