logomamaninjashop

Какво може и какво не бива да прави детето преди и след хранене

Често в препоръките на специалистите по грижите за детето могат да бъдат чути фразите: „само не правете това преди храненето на детето.“ или „задължително след хранене“. Излиза, че има много неща, които не трябва да се правят преди хранене или непосредствено след него. Трябва ли винаги да се следват тези съвети?

Бебетата имат много интензивно ежедневие – едно важно нещо следва друго, още по-важно. При това новороденото спи едва ли не 20 часа в денонощие и никак не е лесно в оставащите 4 часа бодърстване да се организира всичко – къпане, преобличане, масаж, гимнастика и др. А трябва и да се спазват препоръките по храненето. И преди да разберат какво и кога могат да правят с бебето, родителите преминават суровата школа на пробите и грешките.

Бебето – преди и след хранене

Казват, че е добре къпането да става преди последното хранене и сън. Но много майки от личен опит се убеждават, че с вечерното къпане не всичко е толкова просто. Едни деца се превъзбуждат от него, въртят се, лошо сучат, гълтат много въздух, други така се отпускат, че заспиват с първото засукване. И, разбира се, се събуждат посреднощ гладни. С гимнастиката е още по-сложно. Трудно е да се намери най-подходящото време за нея – ту бебето е гладно, ту скоро е било кърмено, ту не се е разбудило съвсем.

Какво все пак може да се направи?

Лекарите дават препоръки, които са подходящи за повечето деца, но не за всички. Не е изключено точно вашето бебе да е от изключенията.
Има еднозначни правила от типа: „Не раздвижвайте детето веднага сред хранене, защото ще повърне.“ Но има и относителни, които не е задължително да следвате. Доверете се на интуицията си и следете навиците на детето си.

Съвети за кърмене през лятото

d43bc3919908507e9e38413a7691e181 L

Какво успявате да свършите между храненията?

Промеждутъците между отделните хранения са различни. Все пак има разлика дали детето е кърмаче или се храни с млечна смес. В последните години специалисти и родители са единодушни по отношения на кърменето при поискване. Въпреки това все още има хора в обкръжението на младата майка, които биха й препоръчали кърмене по час. Интервалите от 2/3/5 часа водят до понижаване на лактацията, тревожност на детето и слабо наддаване на тегло.

Какво можете да направите?

Кърмачето трябва да бъде хранено при поискване. Можете да го слагате на гърда на всеки 20-30 минути или да издържате пауза от 3-4 часа докато спи. „А кога да прави гимнастика?“- ще попитате вие – „то през цялото време спи.“
Дори при такъв график при желание могат да се намерят няколко свободни минути. Ако не се получава, откажете се от гимнастиката на първо време. Заменете я с лек масаж – поглаждайте бебето по крачетата, ръчичките, гръбчето докато се храни или заспива.

Нужно ли е второ?

Ако детето току-що се е нахранило с кърма или млечна смес е малко вероятно да поиска и зеленчуково пюре. Млякото е достатъчно вкусно и сладко, а зеленчуковото пюре не особено. Затова преди да захранвате е желателно да направите по-голяма пауза след кърменето (даването на шише). Все пак детето трябва да изгладнее.
Не бива и да удължавате паузата прекалено, защото прекалено гладното дете ще е неспокойно и вместо бързо да си изяде пюрето, ще се разплаче и ще нервничи. Желателно е към момента на хранене детето да е поогладняло, но в добро настроение.

Да го изправим след хранене

Честно казано, това с изправянето не е особено добра идея от физиологична гледна точка. Няма да видите животно, което след кърмене да държи малките си в такава позиция. Когато детето не е склонно към често повръщане (рефлукс), дори да е погълнало въздух, спокойно може да бъде оставено на мира без задължителното оригване. Значително по-важно е да бъде правилно позиционирано при кърмене. Ако бебето често повръща, когато го изправите вертикално след хранене ще изпусне не само погълнатия въздух, но и голямо количество от изпитото мляко. Държането в изправено положение е допълнително натоварване за крехкия организъм. Освен това когато мама рязко изправи полузаспалото сито бебе най-вероятно ще то раздразни и ще повърне.

Какво да правите?

Ако детето е склонно към повръщане, би било добре да го кърмите под ъгъл от 45 градуса и да не го безпокоите след като се е нахранило.

Факт

Ако детето е с рефлукс, опитайте да го задържите поне за 15 минути след хранене в покой, още по-добре би било да са 30-40 минути. Дори спокойната разходка за ръка не е уместна. Тя може да стане активизира образуването на киселини. Не е препоръчително да давате плодове непосредствено след хранене. Това нарушава нормалния храносмилателен процес. Плодовете е най-добре да се предлагат час преди хранене или поне два часа след него.

Поставянето по корем

При подобна позиция дори възрастен би могъл да върне изяденото. Затова гимнастиката, масажът, активните игри трябва да се изключат за 30-60 минути след хранене. При кърмачета склонни към рефлукс, не се препоръчват гимнастика и масаж през първите 6 месеца. Изобщо поставянето по корем е още една спорна препоръка, която все още е доста популярна. В известна степен това дори е вредно, защото повишава налягането в стомаха и провокира повръщането.

Какво да правите?

Няма особен смисъл от поставянето по корем, докато детето не се научи да се обръща. А когато усвои този навик, не бива да му пречите да лежи по корем, когато само поиска.

Съвет от специалиста

Ако детето вече е на захранване, не му предлагайте чай по време на ядене. Дори най-слабият чай съдържа киселини, които се свързват с желязото и не му позволяват да бъде усвоено от организма. Подходящото време за предлагане на чай е поне час след хранене.

Хранителни умения при малкото дете

0d012c529b85966704821973c01a8a0f XL

Сън след хранене

Мнението, че веднага след хранене не е добре да се заспива, е поредният мит. Много бебета заспиват докато сучат и се наспиват твърде добре. Не е нужно да бъдат разбуждани, за да се оригват. По друг начин стоят нещата, ако малкото не заспива без да суче. Това няма отношение към храносмилането му, но сънят се нарушава.

Какво да правите

Ако това положение не ви създава дискомфорт не е нужно да предприемате нещо. А ако не ви устройва ще трябва да се постараете да разделите съня от храненето. Можете да въведете нов ред, нов ритуал на заспиване.

Къпане след хранене

За бебето къпането е свързано с физическо натоварване. А ако е склонно към повръщане се нарушава правилото за изключване на физическа активност след хранене.

Какво да правите?

Не се препоръчва къпане непосредствено след хранене. Изчакайте 30-40 минути или хранете малкото след къпане, ако не е много гладно.

Сън на гладно

Има ситуации, в които детето е твърде изморено, а след като е и изкъпано, заспива при първото засукване. Събужда се след 30-40 минути гладно. Суче известно време и отново се унася в сън.

Друга ситуация е когато детето след къпане и твърде превъзбудено не иска да яде, но и не иска да спи. Вместо да го отпусне, водата го тонизира. Това по-често се случва с по-големите деца, които се забавляват по време на къпане и играят във ваната. В този случай е по-добре къпането да става по-рано или по някое време през деня.

Какво да правите?

Къпете детето по-рано, когато все още е бодро и весело, ще има максимална полза от това и достатъчно позитивни емоции. Освен това е добре да следите температурата на водата. Твърде топлата вода има отпускащо действие.

Крадецът на сънища

1f29cfca6f705c0cec1c1e27b0c013dd XL

Да давате ли вода

Със захранването детето започва да пие вода. Какво по-просто от това? Изяжда лъжичка пюре, отпива вода. Някои лекари обаче препоръчват да не се дава вода преди и след хранене. Водата понижавала апетита, защото попадайки в стомаха по-бързо от храната го запълва. Доказано е, че водата макар и да изпреварва храната, не влияе върху скоростта на засищане. Разговорите за това, че водата разрежда стомашния сок, забавя процеса на преработка на храната и перисталтиката също не са сериозни.

Какво да правите?

Нека детето пие вода колкото иска преди, по време и след хранене. От това само ще има полза. Водата подпомага усвояването на храната, ускорявайки процеса й на разпад. В резултат на това организмът по-бързо получава хранителни вещества.

Източник: 2mm


Препоръчваме ви още:

9 мита за съня на бебето

 

 

Последно променена в Сряда, 18 Юли 2018 10:22

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам