logomamaninjashop

Историята на Добри Дял

Автор: Надежда Сталянова

Обикновено пиша и издавам специализирана научна литература, но тази година издадох една книга, доста по-различна като тематика, но и много по-интересна от  досегашните – „Добри дял. Културно-исторически бележки“.  С моята сестра, Елена Крейчова, сме университетски преподаватели и тази пролет участвахме в една специализирана научна конференция, посветена на визионерите и напредничавите личности, като решихме да представим нашия прадядо Иван Милев въз основа на спомените му, които като ръкопис имахме у дома. Винаги сме знаели за съществуването им, но едва тази година посегнахме към тях.  Запознавайки се обаче с текста, се убедихме, че той далеч надхвърля рамките на семейна хроника и че той би бил интересен и полезен за много широк кръг от хора.

Прадядо ни Иван Петков Милев е починал 10 години, преди да се родим, така че не сме го познавали приживе. Интересна е историята на ръкописа, който издаваме като книга. Спомените на Иван П. Милев са написани на ръка през 1950 година, когато той живее в София у дъщеря. През 1991 година неговата внучка, наша леля, ги преписва на пишеща машина, като ръкописът остава в семейството и е предназначен само за тесен кръг хора, като никога идеята му не е била текстът да се разпространява. 30 години по-късно, ние, правнучките на Иван П. Милев, решихме да ги публикуваме като книжно тяло, защото книгата представлява ценен източник на информация за историци, фолклористи, етнолози, филолози. Дълбоко сме  убедени, че тя ще има читатели, които с интерес ще се запознаят с историята на село Добри дял и с живота на хората преди около един век. В книгата е запазен оригиналният стил и правопис на автора. Тук е описан битът на обикновените хора, говори се за събития, които не са влезли и може би никога няма да влязат в учебниците по история, но са пречупени през призмата на личните преживявания на човек, който изцяло е посветил живота, силите и уменията си на просперитета на родното си село Добри дял. Предполагаме, че в много семейства има подобни спомени – те представляват богатство и ценност. Книгата е посветена на различни аспекти от съществуването на с. Добри дял. Въз основа на исторически факти е проследена историята на селото, на неговото име (което е съществувало още преди турското робство). По любопитен начин са описани жилищата, облеклото, здравеопазването, начините на забавления  на добридялчани от 19 до началото на 20 век. Могат да се прочетат записани народни песни от този край. Подробно са разгледани народните традиции, свързани с фолклорните и църковните празници. Книгата представлява и ценна хроника за важни институции – църквата, читалището и училището, като авторът е изключително стриктен по отношение на фактологията, но не спестява личната си оценка на събитията и обществените тенденции.

Иван Милев е  дългогодишен учител, основател на читалището в родното си село, създател на идеите за кооперацията в българското село, за които получава орден от цар Борис III, уволняван заради леви убеждения, след 1944 г изпратен без присъда в лагера Куциан, като къщата му е разрушена, а семейството му изселено. 

За съжаление не знаем нито какви източници е ползвал, нито колко време му е отнело, за да обобщи и напише тази книга, а вече няма и кого да попитаме.  От друга страна сме сигурни, че има много хора, които си задават въпроси какъв е бил животът преди 100 години, и отново няма кого да попитат. Тази книга е възможност за получаване на такива отговори. 

Последно променена в Четвъртък, 12 Август 2021 10:12

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам