logomamaninjashop

Ковид 19 - София пред локдаун?

  • 16 Мар, 2021

Предстои затваряне на София и София-област, съобщава Offnews.  Ето и цялата новина: 

Почти пълно затваряне на София - София-област заради растящия брой заболели от Ковид-19 и запълващите се места в болниците предлагат здравните власти. Това стана ясно след съвещание, проведено тази сутрин. Много вероятно, но все още непотвърдено със заповед, е затваряне на търговски центрове, заведения, учебни заведения - училища и детски градини, фитнес зали, културни институции, заявиха директорът на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев и директорът на Александровска болница проф. Богов.

Той мотивира нуждата от строги мерки и с нарастващия брой настанени в болница деца с Ковид в столицата - към момента те са около 30. Те са в леко до среднотежко състояние, с пневмонии.

По-строгите ограничения ще бъдат предложени на софийския щаб след среща в МЗ. Те няма да бъдат наложени "от днес за утре", а ще се даде "светъл период" от няколко дни. Много е възможно да влязат в сила към края на седмицата, стана ясно от изказванията след срещата.

Около 75% от капацитета на Ковид леглата в болниците е запълнен, като в този процент влизат и леглата в интензивните отделения. А в големите болници като Александровска, ВМА, Пирогов почти няма свободни места, бе отчетено на брифинга.

В болница "Света Анна" (Окръжна) запълняемостта е 102%. Там има настанени и деца, които са постъпили заедно със заразените си майки.

Какво ще стане с нашите ученици междувременно?

Според Асен Александров, директор на 51 СОУ и председател на Сдружението на директорите в средното образование, обучението от разстояние безспорно е по-трудно, но предвид ситуацията оптимален вариант е учениците да се редуват през две седмици. Мнението си той изказа тази сутрин в "Здравей, България" в дискусия с родители, които заплашват с бойкот, ако не се премине към присъствено обучение. Не виждам обаче вариант, в който София да е затворена, а учениците да ходят на училище, макар и с редуване.

Не звучат добре и новините, които професор Балтов от Пирогов сподели в ефир. 

„Почти сме на предела на възможностите и трябва да се мисли за по-сериозни мерки. Може би трябва да се вземе вече отношение и за по-малките деца. За съжаление може би ще трябва и те временно да спрат присъственото си обучението, както и детските градини. Продължава да се увеличава броят на новозаразените малки пациенти“. Това каза пред БНР директорът на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. Асен Балтов. Капацитетът на болницата е почти запълнен, допълни той.

В „Пирогов“ има настанени 11 деца с коронавирусна инфекция, съобщи Балтов. Децата са в добро състояние, лекуват се с венозно поставяни антибиотици. Днес на среща при здравния министър директорът на „Пирогов“ ще предложи да се разкрият още 20 легла за малки пациенти, т. нар. спешни педиатрични случаи, както и допълнителни 10 реанимационни легла заради недостига на този тип легла в цяла София.  

В момента в „Пирогов“ са отделени 400 легла за тежки и средно тежки случаи на пациенти с Covid-19 и 48 за реанимационни дейности.

Проф. Балтов смята, че поне за две седмици заведенията трябва да спрат да работят, защото „колкото и да казват, че това няма никакво значение, всичко има значение“.

„Запазването на плановия прием точно в следващите две седмици едва ли е най-важното. По-скоро важното е да премине пикът, за да може след това да бъдем по-спокойни“, коментира Асен Балтов по повод възраженията и критиките на Българската болнична асоциация срещу спирането на плановите дейности в лечебните заведения. Според математическия модел пикът се очаква до две-три седмици и колко ще бъде плавен или висок зависи от нас, подчерта проф. Балтов. 

Препаратите на Pfizer и Moderna продължават да се поставят по списъци – първа, втора и трета фаза. Все още има много желаещи за ваксинация по тези три фази, допълни медикът. Появили са се допълнително още желаещи да се ваксинират лекари, за „Пирогов“ те са 180. Според болничния директор скептицизмът относно ваксините и сред учителите отдавна е преминал и „трендът е над 50% да имат желание да се ваксинират“.

Проблемната партида на AstraZeneca е преминала през „Пирогов“ в края на февруари и няма информация за проблеми и оплаквания извън нормалните локални реакции в първите 24 часа. „Аз мисля, че съмненията и безпокойствата ще бъдат бързо разсеяни“, коментира проф. Балтов.

„Южноафриканският вариант на коронавируса е най-възможно да достигне до България. Там трябва да сме много подготвени и много сериозно да се прави карантиниране на всички, които идват от този континент. Както е британският за Европа, така е южноафриканският за Африка – той буквално се е „настанил“, над 95% от случаите вече са с този щам“, отбеляза още проф. Балтов.

В България и в няколко други държави ваксинирането с AstraZeneka беше преустановено, докато се проверяват доклади за фатален изход скоро след поставяне на ваксината. Световната здравна организация междувременно заяви, че няма причина ваксинации с препарата на компанията да не се извършват. От британско-шведската компания-производител на ваксината обявиха, че анализът на повече от 10 милиона ваксинирани не е показал „никакви съмнения за повишен риск на белодробна емболия или тромбоза“. А шефът на Oxford Vaccine Group Андрю Полард, който е участвал в разработването на ваксината, дори съобщи за успокоителни доказателства, че във Великобритания, където дотук са поставени най-много дози от ваксината, не се наблюдава увеличение на случаите с емболия и тромбоза. Въпреки това поставянето на препарата на компанията се отлага, което на свой ред забавя и целия процес на масова имунизация в страната, а и не само у нас.

Това са новините засега, за жалост, не много добри.

Източници: Offnews, Nova, DW, BNR.

 

Последно променена в Вторник, 16 Март 2021 13:35

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам