logomamaninjashop

COVID-19: Седмичен обзор - последствия и превенция

  • 14 Окт, 2020

Автор: Мария Пеева

От няколко месеца насам актуалната новина е КОВИД и хората вече се уморяват да слушат за това. Добре, поне аз лично се изморявам. Лятото някак успявахме да се изолираме, но сега новините отвсякъде са едни и същи. Колко души са заболели, колко са си отишли - ама ОТ ковид ли, или С ковид (сякаш има значение, щом човекът го няма). После и другата тема - колко паралелки са карантинирани, колко деца са заразени, колко са важни/вредни/излишни/животоспасяващи маските. А по света какво се случва, кои страни са затворени, кои не, къде мерките са по-ефикасни, къде не са. Толкова сме предъвквали вече тези теми, че ни се иска да изтрием, да изличим този ковид от медийното пространство веднъж завинаги. Проблемът е само един, че и да спрем новините, да престанем да ги следим, каквото има да се случва, то ще се случва, независимо от нашето внимание.

Ще споделя как процедирам аз, за да съм информирана, без да се вманиачавам. Отдавна не следя ежедневно колко случаи има - нито за страната, нито за света. Не следя и смъртността. Периодично получавам обзор (абонирала съм се за разни издания) на това как се развива ситуацията по света, докъде са стигнали с ваксини, къде какви мерки има.  Веднъж седмично ми стига. Нямам необходимост да си лягам и ставам с новините за заболелите. Ако затворят паралелката на някое от децата, училището ще ме уведоми. Ако някой от нас се разболее, ще търсим квалифицирана помощ. Толкова. На всичкото отгоре КОВИД статиите изобилстват с фалшиви новини, а ако не са фалшиви, то много често са предпоследни и информацията постоянно се променя. Така че каквото съществено има да се научи, за една седмица поне има шанс важното да бъде отсято от кликбейта.

Реално има само едно, което мога да направя и то е да спазвам елементарните мерки - маски, дистанция, хигиена. Това е всичко и ако хората го спазват масово, у нас, по света, навсякъде, няма да се стига до по-тежки мерки. Общо взето зависи от нас. Ако искаме що-годе нормален живот, докато това приключи, ще трябва да се пазим. Колкото повече не спазваме мерките, дали демонстративно, дали от чиста безотговорност, толкова повече увеличаваме шанса за по-строги мерки. Фактически "най-свободолюбивите" най-много допринасят за ограничаването на свободите на всички ни. Така излиза.

Веднъж седмично ще споделям и с вас какво ме е впечатлило от седмичните обзори. Предполагам, че и други хора като мен са се изморили да четат всеки ден, но все пак искат да са наясно със ситуацията.  

По света:

Много държави в Европа наложиха строги мерки тази седмица. Мерките са локални и временни, за да се избегне срив на икономиката. Чехия и Словакия затвориха училищата, Холандия наложи локална карантина за 4 седмици, в Италия са забранени събирания на повече от 6 души. В България мерките са най-меки и нямаме основание да се оплакваме. 

Това, което ме притесни в новините от последната седмица.

Все повече се говори за последиците при преболедувалите. Досега сме чували за намалена белодробна функция, задух, сърдечносъдови заболявания и неврологични проблеми. Но малко е известно, че голям процент преболедували дори в лека форма се оплакват от т.нар. "мозъчна мъгла": обезпокоителни симптоми, наподобяващи деменция - загуба на памет, объркване, затруднено фокусиране, замаяност. Честно казано, това ме тревожи повече от самия вирус. Надолу цитирам статията от Ню Йорк Таймс:

"В изследване на 3930 преболедували Ковид, над половината съобщават за проблеми с концентрацията, каза професор Натали Ламбърт от Indiana University School of Medicine, която ръководи изследването. Това е четвъртият най-разпространен симптом, съобщен от оцелелите. За проблеми с паметта, объркване и замаяност докладва всеки трети."

COVID-19: Тест за съвременния човек

face mask 4986596 1280Факт-чек:

Тази седмица попаднах и на фалшива новина за три случая на деца на 6 години, починали в Германия, където маските са задължителни за всички. Проверих информацията, не е вярна. Споделям линк с факт-чек от "Ройтерс".

По въпроса, който постоянно се обсъжда - вредни ли са маските - няколко становища на лекари и специалисти:

  • Проф. Радостина Александрова, вирусолог, БАН: Ако маските бяха вредни, нямаше да има живи лекари и медицински сестри.
  • Проф. Тодор Кантарджиев: Няма нито едно научно доказателство, че маските са вредни
  • Проф. Робърт Редфийлд, директор на най-големия център по контрол на заболяванията в САЩ пред Сената: Защитата на маските е почти равна на защитата, която осигуряват ваксините. 
  • Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов: Заради противоепидемичните мерки покрай коронавируса в България са регистрирани 10 пъти по-малко случаи на остри заразни болести в сравнение със същия период на миналата година.
  • Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов смята, че покриването на носа и устата трябва да е задължително навсякъде на закрито, включително в офисите и че ако хората в България продължават да се държат безотговорно, скоро страната ще влезе в т.нар. червена зона, което ще доведе до ограничения при пътуване:

"Ние сме прекалено свободолюбиви и когато нещо не ни харесва, решаваме, че то ни пречи. Ако носим маска на закрито, цифрите в момента щяха да са наполовина по-малко. Има огромна съпротива, над 50% от хората нямат никакво желание да спазват мерките и смятат, че ние говорим на вятъра, а коронавирусът е конспиративна теория“.

Според СЗО продължителното носене на маски не води до дефицит на кислород, нито до натравяне с въглероден двуокис. Децата до 5 години не следва да носят маски, заради наличието на ластици и опасност от инциденти. За тези между 6 и 11, решенията да носят или не маски, следва да бъдат вземани на базата на няколко фактора като разпространението на болестта в района около детето, възможностите му да използва правилно маска, достъпа до предпазни средства и възможността за надзираване.

Децата над 11 години трябва да бъдат третирани като възрастното население и да носят маски в съответствие с предприетите на местно ниво мерки.

Американската белодробна асоциация, Центровете за превенция и контрол на заболяванията в САЩ и Европа съобщават, че няма доказателства за това, че маските могат да доведат и до отслабване на имунната система и задействането на други вируси и инфекции, които вече са налични в организма.

И накрая, но не на последно място, добрата новина тази седмица.

Туберкулозната ваксина, която на всички ни е поставена като бебета, вероятно все пак има положителен ефект в борбата на организма с коронавирус - хипотеза, която се чу още в началото на пандемията, после заглъхна, но сега отново е обект на внимание. Медиите във Великобритания съобщиха, че се набират 10 000 доброволци за изпитания на БЦЖ ваксината в борбата с коронавируса, докато бъде създадена по-ефективна.

Ако тази информация, обобщена в подобен вид, ви е била полезна, ще се радвам да ми пишете в коментар.

Източници: Nytimes, OFFNews

Още по темата:

Действия спрямо контактни лица

 

Последно променена в Сряда, 14 Октомври 2020 12:39

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам