logomamaninjashop

Как да възстановим детето след остро респираторно заболяване?

  • 26 Апр, 2020

Автор: д-р Малина Станчева

Острите респираторни заболявания са едни от от най-честите причини за посещение на децата при  педиатъра и причина за отсъствие от детска ясла, градина и училище. Винаги е съществувал риск за поява на нова инфекция, но в днешно време се сблъскваме със сериозна заплаха за здравето на цялото семейство, причинена от коронавируса COVID-19, при която не само децата, но и цялото семейство трябва да остане у дома.

Детето с хрема и кашлица често поставя родителите пред изпитание, особено когато те са млади и без достатъчен опит, но днес цялото ни общество, както и лекарите са изправени пред изпитанието да се срещнем, разпознаем и лекуваме новата болест.

Науката все още проучва новия вирус, който плъзна по света. И познанията за него са непълни. Известно е обаче, че заразените деца, проявяват различни симптоми и боледуват различно от възрастните.

Симптоми на Covid-19 при децата. Прилики и разлики с острите респираторни заболявания

Симптомите, причинени от коронавируса, най-често са кашлица, затруднено дишане, задух, висока температура, хрема. При децата обаче те са различни.

При децата с коронавирус освен обичайните симптоми, проявите на болестта са най-вече свързани с храносмилателната система: гадене, повръщане, болки в корема, диария.

Като цяло до момента се наблюдава, че болестта при децата преминава значително по-леко, отколкото при възрастните. Щo ce oтнacя дo тeмпeрaтурaтa, тя cъщo ce пoвишaвa и e мнoгo пo-виcoкa, oткoлкoтo при грипa, нo нe дocтигa 40 грaдуca, тя ce пoкaчвa дo мaкcимум 38 грaдуca.

Състоянието на болното кърмаче, особено през първите няколко месеца се наблюдава в домашна обстановка, не повече от 4 часа. При застрашаващи състояния не трябва да се отлага консултацията с лекар и своевременното провеждане на лабораторни изследвания, дори когато всички сме в условията на карантина. 

И все пак някои деца успяват да се справят и оздравяват бързо, докато други имат нужда от по-продължителен период на възстановяване или пък  започват да боледуват няколко пъти в месеца. 

Kакво можем да направим в домашна обстановка, за да възстановим  по-бързо здравето на детето, след остро респираторно заболяване?

На първо място в стаята на детето трябва да бъде осигурена тишина. Помещението може да е леко затъмнено и да се създаде атмосфера на уют и спокойствие. 

Най-подходящата температура е 18-19ºС при сън, а когато играе до 22ºС. На мястото, където се къпе, температурата може да бъде повишена до 24-26ºС. Внимавайте обаче да не претоплите стаята, защото това е също толкова опасно, колкото и охлаждането. 

Стаята на детето трябва да бъде и редовно проветрявана, особено сега в извънредната обстановка, в която се намираме е от голямо значение всички стаи в дома да се проветряват често. Недопустимо е да се пуши, но дори и когато родителите избягват да пушат в стаята при децата, димът по дрехите им дразни лигавицата на възпалените дихателни пътища и влошава кашлицата. 

Детското легло не трябва да се поставя до радиатора. Трябва да се внимава въздухът в  помещенията, които се отопляват с централно отопление и климатици да не е прекалено сух, особено когато детето е с бронхит, за да не се изсушават дихателните пътища. 

В такива случаи на радиатора се поставят съдове за овлажняване или се покрива с мокри хавлии. Използват се и специални овлажнители, но ако не можете да се снабдите с тях сложете просто тенджера да ври на котлона.

 

Извеждане на детето навън

Децата, които оздравяват трябва да прекарват много време навън, когато времето и обстановката позволяват, а в случаите когато това не е възможно, както в днешно време, когато е забранена и разходката в парка, да бъдат извеждани на балкона или на двора, а при хубаво време прозорците трябва да бъдат широко отворени. 

Извеждането на децата навън трябва да стане след предварителна адаптация за 3-5 минути, като детето се обуе и облече в по-студения коридор, особено когато вкъщи отоплението е с климатик. Рязката промяна може да доведе до негативни последици за здравето и възпаление на ушите. Децата на възраст от 0 до 3 години  с леко до умерена повишена температура, които се чувстват относително добре, могат да бъдат оставени да играят облечени в кошарата.

След първата си година болното дете може да се остави да спи на открито през деня със съответното облекло и върху удобна топла постелка, която не бива да образува хлътване под гърба. Под дюшека на количката може да постави сгънато одеалце. По време на топлите годишни времена да не се поставя покривало на количката за предпазване от комари, за да не се затруднява циркулацията на въздуха и подсигуряването на кислород, а вместо това могат да бъдат използвани спрейове или лосиони против насекоми.

Сънят и ролята му за възстановяването при болните деца

Много важно е да се спазват часовете за сън когато детето е болно. Понякога майките се обаждат притеснени, че детето според тях спи повече от обикновено. Отговорът е, че по време на сън при инфекция, децата произвеждат цитокини, които им помагат да се преборят с инфекцията, но ги правят по-сънливи. 

Децата в предучилищна или училищна възраст също е добре да поспят или да полежат поне 1 час през деня, в който да си отпочинат физически и психически.

Движение и тренировки в условията на пандемия

В условията на пандемия и забрана да напускаме дома физическата активност, така необходима за възстановяването на детето е ограничена, но можем да практикуваме йога, заедно с децата си или да разходим заедно кучето. 

Децата, които живеят в къща могат да участват в засаждането на дръвчета, цветя и да играят на баскетбол или федербал  или да хвърлят летящи чинии в градината си, да скачат на трамплин и да играят дартс.  Вероятно, когато карантината свърши ще бъдем щастливи да оценим, че можем да играем навън на открито с тях на познатите класически игри, да заведем детето на риба, да се разходим в парка или по еко пътека в планината, да караме колело, летни кънки, да плуваме, да пускаме хвърчило, да пояздим в близката до града конна база. Можете да насърчите по-големите деца редовно да спортуват. 

Спортът, разходките и закаляваното на открито, качествената храна и близостта в семейството ще помогнат за по-бързото възстановяване на здравето на детето.

Screen Shot 2020 04 26 at 10.42.01Д-р Малина Станчева е педиатър и детски невролог в София с15-годишен опит.

Специализирала в университетски детски клиники в Париж, Франция и Льовен, Белгия. Автор e на 27 научни публикации в сборници, български и международни медицински  периодични издания в областта на детски болести на обмяна на веществата, клинична генетика, детска ендокринология и детска неврология. 

 От  2017г.  д-р Станчева е и личен лекар на дечицата от Център за настаняване от семеен тип „Детска къща“ към фондация „За Нашите Деца“.

Последно променена в Неделя, 26 Април 2020 10:55

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам