logomamaninjashop

Къде да заведа детето на лекар?

  • 08 Ное, 2017

Това е един от най-често задаваните въпроси из майчинските форуми. Когато д-р Таня Андреева ми разказа за приложението, което са разработили с екипа й, веднага го свалих (безплатно е) и го изпробвах - лесно, бързо и удобно. Разбира се, веднага я поканих да го представи и на вас. Надявам се да ви е полезно.

 

Идеята за мобилното приложение за детско здраве HealthyKid Sofia се роди само преди 3 месеца, но е следствие от проблем, който съществува в София повече от 30 години. Още през 1978 година е започнат строежа на Национална педиатрична болница, която да обединява всички детски специалисти. Като студентка, преди повече от 10 години, работих в Клиниката по детска кардиология към Национална кардиологична болница. Там всекидневно транспортираха новородени с тежки сърдечни пороци от родилните отделения. Тогава сестрите ми разказваха, че е имало идея Националната педиатрична болница да има топла връзка с Майчин дом и всички новородени със сърдечни пороци много бързо да се поемат от детските кардиолози, а консултациите с други детски специалисти да стават бързо и лесно. Оттогава е и моята мечта. Миналата зима се създаде Инициативен комитет от пациентски организации и педиатри за построяването на Национална педиатрична болница ,,Детски здравен парк", в който с голямо желание се включих, защото навсякъде по света такива центрове са в основата на добрата педиатрична практика. Самата аз, по време на специализацията си, всекидневно преглеждах деца на родители, обиколили няколко болници, преди да намерят точния за симптома на детето им детски специалист.

След редица интервюта и след една пресконференция в подкрепа на необходимостта от ,,Детски здравен парк", на моя приятелка (и майка на малко дете) й хрумна идеята да обединим детските лечебни заведения поне в приложение, за да може и тя самата да не ми се обажда всеки път, за да ме пита къде да отиде с детето си. По време на специализацията си съм била за период от по няколко месеца, част от екипите на всички университетски детски отделения в София и добре знам деца с какви симптоми се приемат. Разделих спешните състояния, при които трябва веднага да се отиде в болница, от тези, за които трябва да се потърси амбулаторен преглед. Създатели на приложението сме аз и моята приятелка, която е икономист. Консултирахме се с юристи, за да спазим закона, и с колеги педиатри, за да сме сигурни, че информацията е вярна. Намерихме програмисти в лицето на "Спийдфлоу България", които бяха вдъхновени от предложението ни и с радост ни помогнаха в реализирането му. Не сме взаимствали идеи от никое подобно приложение, не знам дали изобщо има такова, защото всяка европейска столица си има Обединена детска болница. Нямаме финансиране, нито помощ от външни компании. Когато споделих за приложението с инициативния комитет, те с радост прегърнаха идеята. Зад проекта, още преди да стартира, вече стояха Асоциация Родители, Национална мрежа за децата, Националната асоциация на децата и младите хора с диабет.

 logo healthykid pic 1

В приложението са отделени спешните състояния при децата, за които незабавно трябва да отидете в болница и оплакванията, които да ви насочат за преглед, когато личният лекар не е на разположение. Много ценно е, че избирайки симптом, приложението подрежда всички болници, в които се преглеждат деца с конкретната симптоматика спрямо разстоянието, като започва от най-близката до потребителя. Така при спешен случай, пациентът има възможност да избере най-близката болница, в която да получи лекарска помощ. Приложението работи с навигация и реално предоставя възможност, да ви отведе до вратата на болницата. Това е особено голямо предимство за хора, които не познават добре столицата, дошли са на гости или живеят отскоро тук. Родителите могат също да следят предстоящите имунизации, профилактични прегледи и изследвания на детето, като след въвеждане на рождената му дата получават нотификация за всеки задължителен преглед и/или ваксина.

Имаме за цел да информираме потребителя къде какъв детски специалист има и да му покажем коя е най-близката болница, в която могат да му помогнат. Не се наемаме да оценяваме никого, нито да гарантираме качеството на лечението. Оценката за лекарите е много субективна. Добър според пациента е лекарят, който е помогнал. За съжаление най-добрите лекари поемат най-тежките пациенти, при които и рискът от усложнения е най-голям и тогава, ако се случи най-лошото, всъщност не е виновен лекарят, а болестта! Това е и още едно доказателство колко е необходима Национална педиатрична болница! Зад всеки тежък случай стои мултидисциплинарен лекарски екип, а в България събирането на консилиуми, на които да се обсъждат тези случаи, практически е невъзможно.

 

Приложението можете да свалите за телефона си ето оттук. И дано никога не се налага да го използваме :).

Препоръчваме ви още:


Как да разпознаем автоимунно заболяване при децата
Препоръките на д-р Масларски
7 "безобидни" симптома при децата през първата година

Последно променена в Сряда, 08 Ноември 2017 09:02

Свързани статии (по етикет)

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам