Препоръките на д-р Масларски

  • 20 Юли, 2017

Д-р Масларски и неговата съпруга д-р Масларска са любими лекари на всички малки пациенти и родители, които някога са имали контакт с тях. Не само защото са изключителни специалисти, но и защото са човечни, усмихнати, лъчезарни. Без да преувеличавам ни най-малко, и двамата са от лекарите, които освен тялото, лекуват и душата. Случвало се е да отида на преглед с отпаднало, разстроено дете, самата аз ужасно притеснена и на ръба на отчаянието, и да си излезем от кабинета усмихнати и двамата. Как го постигат, не знам, но е факт, и съм сигурна, че всички, които са се лекували при тях, ще го потвърдят. Д-р Масларски беше така добър да сподели с нас някои добри съвети за летния сезон.


Кои вируси са най-чести през пролетния и летния сезон?

През лятото наблюдаваме така наречения летен грип, причинен от Coxsackie вирусите А и B, който протича с повишена темперaтура, отпадналост и болки в крайниците. Лятото също така е пиков сезон за чревни инфекции, причинявани при децата често от рота-, норо-, аденовируси протичащи често с гадене, повръщане, разстройство. По-обичайните за зимния сезон фарингит, ларингит и обструктивен бронхит също могат да бъдат наблюдавани, но с по-ниска честота.


Как да направим разлика между ентеровирус и бактериална инфекция? Какви изследвания препоръчвате?

В началото повечето гастроентерити независимо от причинителя протичат със сходни симптоми като повръщане, отпадналост и диария както и повишена температура. При вирусните инфекции симптомите отшумяват в рамките на няколко дни като основната цел е приемът на достатъчно течности и изравняване на електролитите в тялото. Ако симптомите продължат по-дълго, ако детето има постоянно температура над 39 градуса и в изпражненията се наблюдават кръв или слуз, тогава може да се мисли за бактериална инфекция. В такъв случай е необходимо микробиологичното изследване на изпражненията, както и кръвна картина с електролити и c-реактивен протеин.

 20205860 10212248832709731 1782905758 oМного родители се притесняват, че децата им боледуват често, когато тръгнат на ясла или градинка. Кой сезон според вас е по-подходящ от медицинска гледна точка - кога организмът на детето би се адаптирал най-лесно?

Нормално е децата да боледуват по-често, когато тръгнат на ясла или детска градина, тъй като се намират в среда, където постоянно циркулират вируси и инфекциите се предават много бързо. През зимните месеци се наблюдава силна честота на грипните вируси, както и на всички останали причинители на инфекции на горните дихателни пътища и родителите имат усещането, че децата боледуват през 2-3 седмици. В такъв случай е по-разумно да се изпрати детето на ясла или детска градина през пролетта,за да може организмът да се адаптира до началото на грипния сезон. Важно е също така децата да се ваксинират, за да се предотврати разпространяването на така-наречените детски болести като морбили, рубеола и варицела.


Много ли боледуват децата в наше време? Вие наблюдавате ли промяна през годините или децата винаги са боледували, просто сега се вторачваме повече?

И двете. Днес медицината предполага повече профилактични изследвания и контрол над заболяванията, но и понякога децата боледуват по-често особено като се вземат предвид хроничните заболявания като астма и алергии. Не бива да забравяме, че детската имунна система се развива и засилва с растежа на самото дете. Статистиката показва, че за нормално се счита децата от 1 до 4 години да боледуват по 8-9 пъти на година, а тези на възраст между 5 и 7 години по 6 до 8 пъти.Много родители са против антибиотиците. Една от причините да сте толкова търсен лекар е, че не предписвате антибиотично лечение с лека ръка. Кога не може без антибиотик?

Антибиотиците са необходими при бактериални инфекции или когато от една вирусна инфекция, се получи вторична бактериална. Обикновено се наблюдава висока температура около 39-40 градуса, силна отпадналост. При най-малките пациенти започваме обикновено по-бързо с антибиотичната терапия при първи прояви на висока температура, нежелание за хранене, повишена сънливост или раздразнителност. Детската имунна система в първите месеци на живота не може да се справи сама с инфекциите и затова се налага бърза намеса, за да не се стигне до системна инфекция.

 20269972 10212248831909711 715929859 n


Накрая ще си позволя и няколко лични въпроса. Вие винаги успявате да ни усмихнете и да ни вдъхнете увереност, когато дойда при вас с болно дете. Двамата с д-р Масларска сте невероятна двойка. Как се намерихте?

Запознахме се на един изпит по време на специализацията ни по педиатрия.


Трудно ли е, когато и двамата в семейството са лекари?

Понякога е по-лесно, защото има разбиране от страна на другия за трудностите в професията.

20269996 10212248827949612 2049362654 n


А когато в семейството станат трима лекари?

Това е нашата мечта.


Разкажете ни за дъщеря си. Сигурно сте много щастливи, че избра медицината за професия?

Радваме се, че тя е щастлива с това, което учи и прави. Тя учи в Германия и е много доволна от следването там.

 20216723 10212248828429624 882063182 o


Специалисти като вас могат да заминат за чужбина във всеки един момент от кариерата си. Обмисляли ли сте такъв вариант? Защо избрахте да останете в България?

Когато един лекар замине за чужбина, се налага отново да започне от начало, за да изгради кариера и име. Нещата не се случват автоматично.  В България в момента има добри възможности за развитие на медицинските специалисти. Аз се чувствам тук щастлив със семейството, приятелите и професията си.


Вие сте винаги усмихнати, и двамата с д-р Масларска, винаги ведри, позитивни, вдъхващи увереност на пациента. Понякога само след като дойдем на преглед, още преди да сме започнали лечението, и детето се подобрява. Малцина лекари успяват да запазят ентусиазма си като вас. Какво да е си лекар в България?

Да си лекар означава да си готов за компромиси и да се отказваш от някои неща в името на професията. Да си лекар в България е предизвикателство, защото самата професия го предразполага, а не държавата, в която се работи. Много ме обиждат случаите с насилие над колеги, които биват тормозени, докато вършат своята работа и спасяват животи. Подобни неща не бива да се случват в 21-ви век.


Разкажете любимата си забавна история.

Началото за всяка професия е трудно. Същото важи и за медицината, когато изведнъж човек носи отговорността. Спомням си как в първия си работен ден като специализант по педиатрия моите колеги с повече опит бяха прегледали до обяд 10-15 пациента, а аз още довършвах едва първия си пациент. Но човек развива опита с времето.


Благодарим на д-р Масларски и му пожелаваме, здраве и щастие, а скоро в семейството да са трима лекари.


Д-р Пламен Масларски, педиатър в "Аджибадем Сити Клиник", кабинет "Детски болести", специалист с 24-годишен стаж в болнично и амбулаторно заведение, специалност Детски болести, Детска ендокринология и болести на обмяната.

 


Интервюто взе Мария Пеева.

Снимките са от личния архив на д-р Масларски.

 
Препоръчваме ви: 

7 "безобидни" симптома при децата през първата година 
Първа помощ при алергична реакция 
Това, което няма да ви кажат...

Последно променена в Четвъртък, 20 Юли 2017 09:45
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Губя го, мамо!

Губя го, мамо!

28 Юни, 2019 Хранене

Татко Калоян отново на плаж

Татко Калоян отново на плаж

27 Юни, 2019 Татко Калоян

Смелостта да си нормална

Смелостта да си нормална

03 Юли, 2019 Добра форма

Децата с трудна съдба

Децата с трудна съдба

02 Юли, 2019 Истории

Мъж в магазин

Мъж в магазин

28 Юни, 2019 Забавно

Летни тела

Летни тела

10 Юли, 2019 Общество

Пътеки, пещери и огромни лъжици

Пътеки, пещери и огромни лъжици

23 Юли, 2019 Развлечения

Нека да е лято

Нека да е лято

23 Юли, 2019 Добра форма

Вдигнете ги тия глави, бе!

Вдигнете ги тия глави, бе!

22 Юли, 2019 Забавно

Една Неда

Една Неда

21 Юли, 2019 Истории

Как уча децата да взимат решения

Как уча децата да взимат решения

19 Юли, 2019 Образование

Обречени

Обречени

18 Юли, 2019 Здраве

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам