logomamaninjashop

Най-доброто от два свята: как да приложим джобните и платените домакински задължения у дома

Автор: Рени Миткова

„Докторе, синът ми е четвърти ден с температура и има нужда от антибиотик“, говореше развълнувано по телефона моята фризьорка, докато подреждаше сръчно косата ми. Докторът, който заместваше техния личен лекар, запита от другата страна: „На колко години е детето?“; „На 27“, отговори Силвето. И двамата с доктора избухнахме едновременно в смях. Такива сме мъжките майки и сигурно не само мъжките, и на 50 да стане детето, пак ще искаме да се обадим на доктора, за да сме сигурни, че то е добре. Дали така се грижим и за финансовото му здраве? Някои да. Често съм свидетел как родители плащат дълга на детето си, което е на 32 години, или пък купуват кола на дъщеричката си, която е на 40, защото нейната вече била стара. Чудя се кога тези деца ще станат самостоятелни и ще могат да взимат добри финансови решения, а и да носят сами последствията от неразумните?

Да научим децата си от рано да управляват парите не е просто урок по математика; това е урок по живот, едно от най-важните умения, които можем да им предадем. Затова нека разгърнем картата на финансовото образование и заедно да потърсим скритите съкровища, които ще помогнат на децата ни да пораснат като уверени и успешни възрастни.

От къде все пак да започнем? Вече говорихме за джобните пари и платените домакински задължения, и това са първите инструменти, с които бих предложила да започнете финансовите уроци. Много от вас запитаха можем ли да ги съчетаем или едното изключва другото. За да отговоря през призмата на моя опит, нека първо отново си припомним кои са основните предимства на двата инструмента.

Защо джобни?

Джобните пари са първият бюджет на децата – пари с определена цел, във фиксиран размер и за фиксиран период. Три са предимствата, заради които ги използваме у дома:

  • Отговорност: научават децата да бъдат отговорни към собствените си разходи и да правят избори в рамките на определен бюджет;
  • Планиране и поставяне на приоритети: децата развиват умения да планират и приоритизират различни желания и нужди;
  • Подготовка за самостоятелен живот: усвояват се практични уроци, които ще им бъдат полезни, когато излязат извън семейството.

Фиксирана заплата или бонус?

И ако джобните приличат много повече на фиксирана заплата, то платените домакински задължения са като бонус за допълнително свършена работа. Стига да бъдат правилно приложени, за мен те са най-добрият начин да научим децата си на стойността на парите. Всички знаем, че пари, изкарани с труд, се харчат по-трудно,  нали? Ако трябва да откроя 3-те предимства, които ни спечелиха със съпруга ми за този инструмент въпреки първоначалните ни притеснения, то те са:

  1. Пари срещу труд: децата научават, че парите не са даром и започват да ги ценят, когато открият, че да ги спечелиш не е толкова лесно;
  2. Разумно харчене: те харчат спечелените със собствен труд пари много по-внимателно и отговорно, което с времето се превръща в навик;
  3. Възпитава предприемчивост: когато самостоятелно спечелените пари се усладят, децата търсят възможности да изкарат пари и извън дома.

И сигурно си мислите вече, от къде пари и за джобни, че и за платени домакински задължения, когато семейният бюджет е непрекъснато изяждан от уж по-кротката вече инфлация? В нашето семейство планираме в месечния бюджет и двете пера, за да сме спокойни, че ако децата са по-предприемчиво настроени, ще можем да посрещнем желанието им да помогнат в домакинството, без да трябва да отрежем някой друг разход. Въпреки че да ползваме и двата инструмента може да изглежда на пръв поглед сложно, то според мен комбинацията балансира плюсовете и минусите им поотделно. Какво имам предвид? Тъмната страна на джобните пари е децата да научат, че получават парите даром и без усилия, което не е така с фиксираната работна заплата, на която приличат. Платените домакински задължения пък възпитават, че няма нищо даром, но крият опасността детето да развие свръхпредприемчивост и да иска за всяка помощ в домакинството заплащане; нещо, което никой родител не желае и може да си позволи. Няма твърдо правило дали и как да съчетаем двата инструмента, колкото и да ми се иска да ви дам готова рецепта. Всяко семейство има своите ценности и разбирания за парите, а и децата са различни. Но ще ви споделя нашата семейна рецепта, която работи за трите ни колкото еднакви, то толкова и различни деца на 19, 13 и 7 години.

Нашата семейна рецепта

Момичетата и Боги получават джобни пари всеки месец. Йоана, за да живее относително удобно в Рим, където е студентка, Мария – за да излиза с приятели, Боги – за да си купува игри. Разговаряме и с тримата за какво харчат парите си, дали са достатъчни, стимулираме ги да си поставят финансови цели, както и да спестяват. И въпреки поскъпването на живота през последните две години, не сме актуализирали месечните им джобни, което нашата 13-годишна тийнейджърка определи като СКАНДАЛНО! Защо? Именно през последните две години въведохме правилото, че могат да печелят у дома, вършейки определени домакински задължения, извън кръга на тези, които всеки прави, защото е част от семейството, като например да си поддържа стаята чиста и подредена. И да, зная, че макиатото в Старбъкс е много скъпо, но затова пък човек може да направи допълнителни усилия и да спечели парите, които не му стигат.

„За излизане с приятели ми трябват 30 лв.“, ни каза Мария миналия месец. „Добре, а колко пъти месечно излизаш с приятели?“, запитахме я с баща й. „Ами, поне всяка седмица, затова 80 лв. не ми стигат вече“, оплака се тя. „Нека да сметнем бюджета ти”, предложихме ние, „Колко пари са ти необходими на месец тогава?“ „120 лв.“, заяви веднага тя. „Значи”, пресметна баща й, „80 лв. джобни и да измиеш само веднъж месечно колите, прави 80+40, точно толкова, колкото ти трябват, нали?“

Признавам, не винаги тези разговори протичат лесно, но си заслужават усилията и от двете страни. Това лято Мария ми каза, че иска да се занимава с бизнес. И ако това й желание остана и за следващите няколко години, ще съм по-спокойна, защото за разлика от артистичната пътека, която е избрала по-голямата  й сестра, за бизнес зная как да я подготви. А как да водиш преговори и да печелиш сам парите си, като търсиш възможности навсякъде около теб, са според мен сред основните бизнес умения. Ако започнеш да ги практикуваш от 13-годишен, че и от по-рано, то на годините, когато много деца започват кариерата си, ще си вече професионалист. Защото финансите са умение като всяко друго, а казват, че за да станеш майстор ти трябват 10 000 часа практика или 10 години.

Подходът, който прилагаме в семейството ни, учи и нас, и децата да различаваме нуждите и желанията си. Със съпруга ми осигуряваме всичко необходимо – уютен дом, здравословна храна, добро образование, дрехи, обувки, дори преживявания. А за всички желания извън това децата имат свободата да платят сами. Как – като спестяват или са креативни да намерят начин да спечелят пари.

За мен комбинацията между джобните пари и платените домакински задължения създава среда, която подготвя децата за финансовата реалност на самостоятелния живот. А ако трябва да обобщя предимствата на този подход, то те са точно 5:

  1. Развитие на отговорност и работна етика: децата учат, че допълнителните усилия се възнаграждават, което стимулира развитието на силна работна етика и отговорност към поетите задачи;
  2. Финансова грамотност и бюджетиране: комбинираният подход насърчава децата да планират и управляват своите финанси, учейки ги на важни умения за бюджетиране и спестяване, които са критични за тяхното бъдеще;
  3. Разбиране на стойността на парите: получаването на джобни за основни разходи и печеленето на допълнителни средства чрез задължения помага на децата да разберат, че парите са ресурс, който изисква усилия да ги изкарат;
  4. Умения за вземане на решения: изправени пред избора как да харчат или да спестяват своите джобни пари и печалби от домакински задължения, децата развиват важни умения за вземане на решения;
  5. Подготовка за реалния живот: практиката да се балансират редовни доходи (джобни) и доходи от работа (платени задължения) подготвя децата за бъдещи финансови ситуации в живота, когато такъв баланс ще е често срещан.

 

Който и метод да изберете, то започнете сега! Ученето чрез проба и грешка е ефективно и е най-добро, докато децата ни са още малки – грешките са уроци, не пропуски. И помнете: умението идва с практика. Ако не сте усвоили личните финанси като малки, сега е моментът да наваксате и да растете заедно с вашите деца.

Представете си децата си като създатели на собственото им финансово бъдеще, не като пътници на кораба на живота. Бъдете капитанът, който ги учи да навигират през бурите на потреблението към финансова независимост. Ето това е суперсилата на умението да управляваме парите си!

Ако тази статия ви е била полезна, то споделете я с други родители. И не забравяйте да се върнете тук след две седмици за нашата следваща дискусия за спестяванията при децата. До тогава, експериментирайте и споделяйте вашите истории – както неуспехите, така и победите!

 

Рени Миткова е управител на водещата компания за управление на вземания у нас „ЕОС Матрикс”, част от немската EOS Group. Председател е на Асоциацията за управление на вземания. Има магистърска степен по международен туризъм от УНСС и Executive MBA от Cotrugli Business School, Загреб. През 2010 г. печели приза „Млад мениджър” на фондация „Еврика”, а през 2009 и 2021 г. е сред 10-те финалисти в конкурса „Мениджър на годината”. Ранното обучение за финансова грамотност е кауза, с която е лично и професионално ангажирана от много години и участва в редица инициативи и пилотни програми.

Заедно стартираме тематична поредица за една от безспорно много важните теми за всеки родител – как да възпитаме у децата си финансова грамотност и отговорност. 

Още статии по темата:

Как да направим децата си финансово успешни

Джобиите пари: Пътеводител за родители 1 и 2 част 

Финансовата грамотност като игра 

Платени домакински задължения за децата: лудост или първа стъпка към финансова независимост

 

Последно променена в Петък, 24 Ноември 2023 15:03

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам