logomamaninjashop

Въпросите, които всяка бъдеща майка си задава

От всички прекрасни емоции, които съм преживяла, нито една не може да се сравни с майчинството, с това неповторимо усещане да прегърнеш едно малко човече, безпомощно и жадно за обич, ласка, топлина, жадно за мама. Пожелавам на всяка жена да го изпита поне веднъж в живота си. Струва си всички усилия, грижи и тревоги. Но така или иначе решението да стане майка всяка от нас има право да вземе за себе си, без да е обременена от натиска на обществото. Пиша това, не за да убеждавам момичетата да създават деца, нито да ги заблуждавам колко лесно, романтично и красиво е да си майка.

Защото всъщност не е. Майките далеч не са онези идеални същества от рекламите - с перфектен маникюр и прическа, докарани в елегантни рокли, които подхвърлят безгрижно някое чистичко, пухкаво, бузесто, усмихнато детенце на фона на безкрайни зелени поляни и безоблачно синьо небе. Сигурно има и такива моменти от време на време, но лично на мен с никое от четирите ми деца не ми се е случвало да се озова на зелена поляна под синьо небе и да запазя роклята си чиста (ако изобщо съм с рокля, а не с някой раздърпан анцуг), нито пък помня да сме били навън и моето собствено пухкаво, бузесто хлапе да не е цялото омазано в кал и клечки от тревата. Иначе да, подхвърлянето във въздуха се случва, както и смехът, както и игрите, но майчинството преди всичко е много труд, безсънни нощи, безкрайно отдаване на внимание, грижи и подкрепа, независимо колко изтощена може да се чувстваш. Хубавата новина е, че ресурсите на майката сякаш са безкрайни и в повечето случаи тя е един отличен саморемонтиращ се и самопочистващ се организъм, който успява да изхвърли вредните и токсични емоции от себе си без особени усилия, само с една усмивка или прегръдка, понякога с добър сън или някое малко житейско удоволствие – парченце шоколад или чаша вино. Но тъй като целта ми все пак не е да наплаша още повече бъдещите майки, приключвам с уводите и минавам по същество.

Страховете на бъдещите майки.

През голяма част от тях съм преминала и аз. И имам за вас една добра новина. Повечето от тях са напълно неоснователни, а за други има решение. Всъщност самият факт, че вие изпитвате тези или подобни страхове, вече е предпоставка да се справите добре, защото показва, че приемате сериозно отговорността, която скоро ще поемете. Така че прегърнете страховете си, те са първата проява на майчинския ви инстинкт. Нищо чудно природата да ги е заложила в нас като гаранция, че ще вземем всички необходими мерки да опазим собствения си живот и живота на малкия човек, който ни е поверен. Ето и някои от тях:

1. Животът ми ще се промени изцяло.

Така е. Но имате цели 9 месеца да се настройвате за това. Представяте ли си какво би било, ако забременявахме на единия ден и раждахме на другия? Това, което през втория месец ви шокира, на четвъртия ще ви радва, през шестия ще ви изпълва с желание да подредите и почистите целия си дом, за да създадете уютно гнезденце за новия човек, а през деветия вече ще броите дните до най-важната среща в живота си.

2. Ако не обичам детето си?

Изключително редки са случаите, когато майчиният инстинкт не сработва. Причината за това обикновено се корени в тежки травми в детството. Ако все пак този проблем се появи при вас, най-важното е да го признаете и да потърсите професионална помощ.

3. Дали ще се справям добре?

Вие може да не сте идеална майка, но със сигурност сте най-добрата майка на света за детето си. Не мислете толкова дали ще се справите с майчинските задължения. Никой не е роден научен да сменя памперси, да готви пюренца или да приучва към гърне. Наблюдавайте детето, опознавайте го, радвайте му се и то ще ви научи на всичко нужно, а вие ще ставате все по-уверена.

4. Ще издържа ли финансово?

Наистина ще имате много разходи, но варианти се намират. За бебето няма никакво значение дали носи скъпи маркови дрехи или износва дрешките на детенцето на приятелката ви. За детето е най-важно мама да е спокойна, затова не се тревожете излишно и избягвайте да се сравнявате с другите майки, особено ако това ви разваля настроението. Най-ценните неща в живота наистина са безплатни.

5. Ако бебето боледува?

Няма смисъл да ви лъжа – бебето ще боледува. Всички деца боледуват и това е нормална част от развитието им, така се укрепва имунитетът. Също толкова е нормално и вие да се тревожите. Тревожността е още един начин природата да следи за развитието на малкия човек и да пази живота му. Ще се вглеждате във всяка пъпчица, ще треперите при всяко повишаване на температурата, ще се навеждате да чуете дали диша всяка нощ, докато кротко спи. Майките се тревожат, децата боледуват и така си върви животът.

6. Дали ще погрознея и надебелея?

Със сигурност ще има някои промени в организма и външността ви. И какво от това? За сметка на тези промени ще има едно човече, за което винаги ще сте най-красивата на света и един мъж, за когото ще сте майката на детето му.

А и промените не са необратими. Гледайте да сте здрава, другото ще се нареди.

7. Страх ме е от раждането и болката.

Няма нищо по-естествено от раждането и нищо по-естествено от болката и страхът. Най-важното е да намерите лекар, акушерка, болница, където да се чувствате уверена и спокойна. Добрата новина е, че колкото и да боли, колкото и да е тежко раждането, каквито и страшни истории да сте чели, в момента, в който прегърнете детето, всичко това ще изчезне.

8. А ако бебето се роди с увреждане?

Този страх също е съвсем естествен. Затова и бременните жени полагат всички усилия да живеят здравословно, правят купища изследвания, променят коренно начина си на живот, ако трябва.

Единственото, което мога да ви кажа е, че е важно да положите нужните усилия, за да се роди детето здравичко. Но има неща, които просто са извън нашия контрол. В някои много редки случаи бебенцето се ражда не толкова съвършено, колкото ни се иска. Но знаете ли, несъвършените деца обичат и се обичат не по-малко от съвършените. Така че направете каквото зависи от вас, а останалото оставете на природата. Не всичко зависи от нас и колкото по-рано го осъзнаем, толкова по-малко ще се тревожим.

9. Дали мъжът ми ще спре да ме обича?

Мъжът ви ще ви обича още повече и за него ще сте най-прекрасната жена на света. Ще има известен период, в който самата вие няма да му обръщате чак толкова внимание, защото бебето ще ви отнема повечето време. Обяснете му го и не забравяйте да му казвате, че го обичате. Сексът може да се случва по-рядко, но ви обещавам, че няма да е по-некачествен. А с времето всичко ще си дойде на мястото отново.

10. Това е краят на кариерата и личния ми живот.

Не, тук изобщо не познахте. С кариерата и личния ви живот е свършено, само и единствено ако вие искате това. Ако ви се работи, ще намерите начин да работите. Ако ви се излиза с приятелки, ще намерите начин и за това. Най-важното е да не губите вярата в себе си и самочувствието си. Децата са най-щастливи, когато усещат, че майка им е щастлива. Затова ако кариерата ви е важна за вас, децата няма да са причина да се откажете от нея. А личният живот и излизанията с приятелки не са просто необходими, а задължителни – за да презаредите и да се върнете у дома усмихнати и разнообразени.

Изобщо майчинството не е романтична приказка, но не е и филм на ужасите. То е история - често забавна, понякога тъжна, друг път смешна. История на обич, усмивки и сълзи, в която вие сте белият лист и писалката, авторът и читателят, но вече не сте главният герой. Главният герой е едно малко човече, което занапред ще бъде най-голямата ви радост, притеснение, щастие и болка. И ако му дадете шанс, то ще ви научи да сте майка по-успешно и по-бързо отколкото можете да си представите.

Не знам каква ще е вашата история и не мога да ви обещая, че ще е точно такава каквато сте си я представяли. Моята изглеждаше малко по-различно в мечтите ми, но главните герои имат тази склонност да ви грабват писалката и да шарят по белия лист, понякога да го намачкват, покапват със сок от морков и пюре от банан, да рисуват по него или да правят смешни заврънкулки от красивите букви, които се опитвате да изпишете.

И все пак, ако сега можех да се върна назад и да започна историята си от самото начало, нямаше да променя нито една думичка от нея.

Автор: Мария Пеева

Прочетохте ли На мама, която винаги мисли за другите преди себе си?

 

 

 

 

Последно променена в Събота, 12 Август 2017 20:38

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам