logomamaninjashop

Над 800 деца, родители и специалисти подпомогна проект „Грижа в ранната възраст“

Общо над 700 деца и семейства и над 90 здравни специалисти получиха подкрепата на мултидисциплинарния мобилен екип от психолози, специалисти „Ранна детска интервенция“, „Ранно детско развитие“ и рехабилитатори по проект „Грижа в ранната възраст“, изпълняван от фондация „За Нашите Деца“. През изминалата 2017 година те работиха директно с деца, семейства и специалисти от УМБАЛ – Пловдив, 1 МБАЛ – София и СБАЛДБ – проф. д-р Иван Митев – София, като част от партньорството със здравните заведения, както и с Центъра по приемна грижа и Центъра за настаняване от семеен тип „Детска къща“.

Историята на Камен

Едно от 250-те деца, подкрепени от мобилния екип на фондацията, е малкият Камен, с когото специалистите работиха упорито в продължение на близо една година, за да се пребори с трудностите и да се прибере у дома.

Камен се ражда много преди определената дата. Веднага е настанен в отделение по неонатология на Първа МБАЛ в София, за да се стабилизира и да се прибере у дома час по-скоро. Там семейството се среща с мобилния психолог на фондация за „За Нашите Деца“, който разговаря с тях, дава им насоки как да се грижат по-добре за малкия, за да се подобри по-бързо, подрепя ги в този труден момент.

Независимо че лекарите дават всичко от себе си, за да му бъде осигурена най-подходящата грижа, Камен се влошава и това налага преместването му в други отделения, където преживява няколко животоспасяващи операции. Така детето и семейството му се озовават в отделението по неонатология на „СБАЛДБ - проф. д-р Иван Митев“ в столицата, където мобилният психолог продължава да ги подкрепя ежеседмично.

През това време Камен е хранен по изкуствен път, но идва момент, в който показва, че е готов да се наслаждава на храненето. Тогава психологът представя на семейството специалиста по „Ранна детска интервенция“ от мултидисциплинарния екип по проект „Грижа в ранната възраст“, който го обучава как да подкрепя детето си в това позабравено начинание.

Днес, почти година по-късно, благодарение на подкрепата на мобилните специалисти на фондация „За Нашите Деца“, Камен и семейството му са вече готови да отпразнуват първия му рожден ден заедно у дома.

 **********

Проектът „Грижа в ранната възраст“, изпълняван от фондация „За Нашите Деца“ и финансиран от фондация ОУК цели да подобри развитието и благосъстоянието на децата в ранна детска възраст (0-7г.) като въведе интегриран здравно-социален и семейно-ориентиран подход към грижата. На територията на три болници, с които e сключено споразумение, работи мобилен мултидисциплинарен екип от специалисти, който подкрепя деца-пациенти, родители и здравни специалисти. Там екипът предоставя психологически консултации, рехабилитация и услуги по ранна детска интервенция, както и социализиращи и развитийни дейности за децата, услуги за късно проследяване (след изписването от болницата), дискусионни групи и обучения за родители и здравни специалисти. Чрез изследователски и застъпнически дейности, както и чрез пилотиране на социално-здравни услуги за директна работа с деца и семейства, проектът цели да подобри политиката и практиката по отношение на ранното детско развитие в здравната, социалната и образователната системи у нас.


Препоръчваме ви още:

"Грижа в ранната възраст" за 458 деца, родители и специалисти

Безплатно обучение за родители от фондация „За Нашите Деца“

Фондация "За нашите деца" установи пропуски в Наредбата за стандартите за ранно детско развитие

Последно променена в Вторник, 13 Февруари 2018 09:17

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам