logomamaninjashop

Работна група ще обсъжда вредата от наргилето

Министерство на здравеопазването (МЗ) инициира сформирането на междуведомствена работна група, която ще има за задача да разработи и предложи мерки за ограничаване употребата на наргилета и растителни изделия за пушене. Първата среща ще се проведе утре (30.08.) с участието на представители на министерствата на икономиката, на вътрешните работи, на земеделието, храните и горите, на образованието и науката, както и на медицински специалисти и представители на местната власт, ангажирани с проблема. Преди дни експерти от Националния център по обществено здраве и анализи и от МЗ обсъдиха научните доказателства за здравните рискове за пушещите наргиле. Информацията ще бъде ползвана при разработването на мерките. След приключване дейността на работната група, Министерството на здравеопазването ще излезе със законодателна инициатива за регулацията и контрола върху употребата на наргилета и растителни изделия за пушене. Към момента тя не е регламентирана в българското законодателство.

За вредата от пушенето на наргиле се говори от години. През 2014-а година Ройтер цитира изследване, според което това може да доведе до пристрастяване и е вредно за здравето. "Подсладеният вкус на тютюна за наргиле го прави по-привлекателен за децата и те погрешно решават, че то е по-малко вредно.“, твърди Трейси Барнет от Университета във Флорида. - Еднократното пушене може да причини отравяне с въглероден окис или други заболявания като туберкулоза, херпес, респираторни заболявания. Редовното пушене може да доведе до сърдечни болести и много видове рак. Водата не филтрира токсините“. Новото проучване събира резултатите от предишни изследвания на пристрастяването, увреждането на белия дроб и опасностите за здравето, свързани с пушенето на наргиле.
Според  Световната здравна организация (СЗО) пушенето на едно наргиле продължава между 20 и 80 минути, през това време човек може да вдиша толкова дим, колкото пушач, изпушил 100 или повече цигариУчени от университета Анауак, Мексико, оповестиха изследване, според което нивата на никотин в урината на човек, пушещ наргиле всеки ден, са еквивалентни на тези, които един пушач има, ако пуши по 10 цигари дневно. Според специалистите това е повече от достатъчно количество, за да доведе до пристрастяване. В научната литература наргилето се свързва със здравословни проблеми като хроничен бронхит, рак на белия дроб, рак на устната кухина, на простатата, сърдечни болести и усложнения при евентуална бременност – същите, които се срещат и при употребата на цигари, пише Ройтерс. Пушещите наргиле са изложени и на риск от хепатит C и херпес, тъй като в повечето случаи няколко души използват една и съща приставка. 


Източник: mh.government.bg


Препоръчваме ви още:

Детето и наргилето 
Детето ми няма самочувствие 
Ти, сериозно ли?!

Последно променена в Вторник, 29 Август 2017 13:23

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам