logomamaninjashop

109 деца спасени от изоставяне


109 деца бяха спасени от изоставяне и не постъпиха в институции след намеса на фондация „За Нашите Деца“.

Над 1098 деца и семейства им й се довериха през първите шест месеца на 2017 г. Експертите й работиха с 933 деца и семейства в центровете за обществена подкрепа в София и Пловдив, центъра по приемна грижа и в Детската къща. Оказана беше подкрепа на 891 деца в биологични, осиновителски и разширени семейства, на 34 деца в приемни семейства. Осем деца бяха приютени в Детската къща. Други 165 участници преминаха през групи и курсове за родителски умения.

Експертите на фондацията спасиха от изоставяне 48 деца, благодарение на активното си сътрудничество със здравните заведения, навременната намеса и подкрепата, която оказаха на родителите. По програмата „Предотвратяване на раздялата на новородени от техните семейства“ работиха по 71 случая през първите шест месеца от годината. В резултат на тази дейност 61 деца не постъпиха в институция.

По програмата за ранна детска интервенция 33 деца до 7-годишна възраст, живеещи със семействата си, получиха професионална помощ и подкрепа. Подкрепени бяха и 18 деца, настанени в семейства на роднини и близки, 13 деца в осиновителски семейства, 30 деца в процес на реинтеграция по другите програми на центровете за обществена подкрепа на „За нашите деца“.

По проекта Грижа в ранна детска възраст, по който се предоставят консултации, обучения и работа на терен са подпомогнати 148 деца, 254 родители и 44 здравни специалисти.

Организираните безплатни курсове за родителски умения продължават да се радват на голям интерес от бъдещите и настоящи родители. Над 160 майки и бащи се включиха в тях от началото на годината. Все по-популярни са и курсовете и консултациите за първична превенция на раздялата на деца от техните семейства, за кандидат-осиновители.

Подкрепата към биологични, роднински и осиновителски семейства, които фондацията извършва по международно утвърдена методика, се отразява позитивно върху децата, категорично сочат изследванията за качеството на услугите. Децата и родителите, които ги ползват, са оценени при започване на работата с тях и след период от шест месеца. В резултат на работата на фондация „За Нашите Деца“ при 130 от 154 деца е констатирана положителна промяна, родителите им полагат необходимите грижи и посрещат адекватно нуждите им. Родителите на 26 от децата все още се нуждаят от подкрепа. Екипът на фондацията работи усилено за изграждането на емоционална връзка между родителите и техните деца. 130 деца в риск от изоставяне останаха в родните си семейства.


Вълнуващи истории ще откриете в Осиновяването - непопълнената графа в българската душевност. 

Какво е да си приемен родител ще разберете от интервюто с Миглена и Пламен Петкови.

Последно променена в Вторник, 01 Август 2017 16:14

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам