logomamaninjashop

Места и събития за деца - 7-13 юли

Предложенията за места и събития за деца тази седмица. Прохладните разходки са в парковете с големи борове. Вижте любимите места за разходка на София играе.

1. Паркът на Семинарията

Ограден и добре поддържан парк. Има детски игрушки, които не са в много добро състояние, но може да се играе сред дърветата, има различни пейки и масички за сядане. Може да влезете в църквата или да погледате тенис на кортовете. Има две големи чешми, които работят. Много слабо посещаван и неизвестен парк, в който ще си изкарате чудесно. Въпреки че съм поддръжник на кърменето на обществени места, не смятам, че е много редно да кърмите точно в парка на Семинарията. Все пак, съобразете се с домакините.



Как да стигна: автобус 94, 102, трамвай 10
С кола: може да паркирате пред главния вход, не е редно да влизате с кола вътре, освен ако няма да правите кръщене.
Достъпност за бебешки колички: да

2. Боровете в Борисовата градина

Тръгвате по стръмната широка алея между Маймунарника и езерото с лилиите. Ще усетите промяната на въздуха. Боровете се намират точно преди Обсерваторията. Зона с огромни дървета, пейки, една голяма кръгла беседка, място с масички и пейки, което мисля, че е било лятна читалня едно време. Това е любимо място на майки с бебета, защото може да си харесате пейка, на която да си живеете. Мястото е наистина магично, диша се страхотно, можете да се усамотите, без да се откъсвате съвсем от потока на хората, които се разхождат. Отидете и го усетете сами.



Как да стигна: тролей 4, 5, 11, 8,  автобус 76, 84 – спирка срещу Полиграфията – това е най-близката спирка, но може да използвате всички транспорти до Борисовата, вкл. и метрото.
С кола: може да оставите колата на малките паркинги в кв. Изток, към ул. Незабравка, а можете да паркирате и на места вътре в парка, въпреки че не знам колко е редно
Достъпност за бебешки колички: да

3. Паркът на Военната академия

Тук дърветата са огромни. Тъй като няма катерушки, паркът е предпочитано място за майки с бебета. Към Военната академия води едно парадно стълбище, но има и полегати алеи, по които спокойно може да минете с количка. Настилката на някои алеи е естествена – ситни камъчета, това е любимата настилка на играещите петанг, а малките могат да я гребат с лопатки и гребла. Тук определено се диша в летните жеги. Паркът се заключва вечер и се поддържа чист.



Как да стигна: автобус 213, 72, 75, 9
С кола: по малките улички паркирането е известен проблем, може да търсите и от другата страна на реката, но там е зелена зона
Достъпност за бебешки колички: да

4. Полянката на Дъновистите – Борисовата градина

Покрай басейна Мария Луиза, който не работи, по алея Яворов, под мостчето на бул. Яворов, точно преди да стигнете тенис кортовете, които сега се казват Български национален тенис център, в ляво е полянката на Дъновистите. Тя е оградена с висок жив плет, има беседки, пейки, сенки, слънце, тревичка и нещо като езерце (пресъхнало) в средата. Дъновистите се събират там, за да посрещат изгрева. Аз не съм ги виждала, но пък и никога не съм ходила там по изгрев. При всички положения, полянката е заредена с много положителна енергия – там е тихо, спокойно и уютно. Може да изкарате цял ден.



Как да стигна: автобус 67, 413, 120 – това са най-близките спирки, но може да използвате всички транспорти до Борисовата, вкл. и метрото.
С кола: може да оставите колата на малките паркинги в кв. Изток, към ул. Незабравка, а можете да паркирате и на места вътре в парка, въпреки че не знам колко е редно
Достъпност за бебешки колички: да

5. Паркът Врана

Паркът Врана е идеален за майки с бебета. Хем сте в София, хем извън София. Огромни дървета, езерце, пейки, алпинеум, поляни и най-екзотични растения. Можете да ходите навсякъде, да си почивате, да изследвате, да се усамотите, да правите каквото си искате. Внимавайте защото не всички растения стават за ядене. Минус е, че работи само събота и неделя.



Как да стигна: Автобус 505 от Орлов мост, разписание:
9:25; 10:25; 11:35; 12:35; 13:35; 14:35; 15:35, автобус 5,6,7,7Б
С кола: има паркинг, цена 1лв
Вход: за деца до 7 години и пенсионери е БЕЗПЛАТНО, за деца 7-18г – 2лв, възрастни – 5лв, семеен билет – 8лв
Достъпност за бебешки колички: да

6. Дендрариум -  Витоша

Ще се учудите колко много майки с бебета има на Дендрариума през седмицата. Дендрариум означава изкуствено залесен район с различни дървесни видове. Въпреки че е на Витоша, Дендрариумът си е парк – с алеи, беседки, пейки, езера, обозначения на различните видове дървета и храсти, охрана. Има паркинг, където да си оставите колите пред входа. Ако се организирате няколко майки и си вземете одеала, може да оставите бебетата да пълзят на воля.



Как да стигна: автобус 63
С кола: има паркинг
Достъпност за бебешки колички: да

7.  Камбаните

Камбаните се радват на променлив интерес през годините. След времето, в което бяха силно изоставени, сега са обновени, имат охрана и до тях има страхотни поляни, сред още по-страхотни борове. Мястото е много хубаво за пикник и почивка. Смятам, че е подходящо за бебета и не толкова подходящо за малки деца, защото ако децата са малки и проходили, около камбаните има страшно много стълби нагоре и надолу. Малките по-големи деца пък, се радват на камбаните, но не могат да ги стигат и искат родителите им непрекъснато да ги вдигат, което се превръща в проблем. На поляните пред камбаните не е шумно, там продължава да стои надписът, който винаги ме е заинтригувал „не бийте силно камбаните“.



Как да стигна: автобус 111, 314, препоръчвам с кола
С кола: има паркинг
Достъпност за бебешки колички: да

8. Панчаревско езеро

Има много места, където може да отидете на разходка с бебе около Панчарево. Поляните около рибарника са много големи и подходящи за пикник, но ако ви се ходи, най- подходяща е алеята, която започва от стената на язовира и минава през трибуните, до ВЕЦ Кокаляне. Пътеката е асфалтирана и може спокойно да я минете с количка. За бебеносещите по-красива и интересна е панорамната пътека, която е над асфалтираната, но е планинска и не става за количка. Въпрос на избор, а може да изследвате и двете.



Как да стигна: Рейсове 1, 3 и 4, но ако сте с рейс, ще трябва да минете и стената на язовира.
С кола: паркинг на стената на язовира откъм с. Герман, паркин след ВЕЦ Кокаляне
Достъпност за бебешки колички: да

9. Княжево

Слизате на последната спирка на трамвай 5, който е супер редовен на по-малко от 10 минути, минавате покрай чешмите на минералната вода, тръгвате нагоре по стълбите (този район е малко мръсен, но се минава за 5 минути), минавате покрай ресторант Бор и на практика сте в Природен парк Витоша. Това е най-бързият и лесен достъп до Витоша. Започва една страхотна борова гора, има пейки, има катерушки до ресторанта, има различни пътечки. Препоръчвам да се съберете повече майки, за да не ви е самотно. Ако сте много добре физически – това е началото на пътя към Златните мостове – има няма два часа и половина и сте там:) Настилката е неравни камъни, има стъпала и изкачване, горски пътеки.



Как да стигна: Трамвай 5, 11, автобус 59
С кола: аз нещо не можах да се ориентирам добре къде да оставя колата, може би пред ресторант Бор.
Достъпност за бебешки колички: НЕ

10. Тайната градина

Обещах на охраната да не казвам кое е мястото, но от снимката има детайли, които могат да ви подскажат, а и името, което съм й дала е подходящо, защото тази градина винаги е била „тайна“. В момента пускат безплатно майки с деца да се разхождат там, но ме предупредиха, че ако настане наплив, ще сменят статута и ще затворят свободния достъп до парка. Но дори и това да стане, винаги може да си купите билет за сградата, което ви дава неограничен достъп до парка. Заинтригувах ли ви? Въпреки че е малко занемарено, паркът е създаден със специално внимание и с желание за представителност.



Как да стигна: Автобус 111, 63, Тролей 2
С кола: голям паркинг за посетители
Достъпност за бебешки колички: да


За цялото семейство:

ТАЙ ЧИ И СЪВЪРШЕН БАЛАНС - за деца и възрастни - всеки ден от понеделник до петък в 9:30 може да започнете деня с упражнения за ума и тялото.

tai chi

0-3 години:

skai siti

11.07.2017 - Масаж, гимнастика и закаляване на бебето - Скай сити МОЛ

11.07.2017 - Кърмене -  The Mall

11.07.2017 - Най-чести проблеми с кърменето в първите дни и начини да се справим с тях- Слънчогледи

13.07.2017 -Кърмене на бебето - Park Center Sofia

3-7 години:


НА ЗАКРИТО/ НА ОТКРИТО

12.07.2017 - Летние чтения на русском языке в библиотеке РКИЦ


 
7-12 години:

НА ЗАКРИТО/ НА ОТКРИТО

13.07.2017 - Магията на реставрацията -безплатно ателие за деца в Квадрат 500

lyatna ajademia

SUMMER FILM SCHOOL - Лятно кино училище от Film Artist - Comedy Weeks, Mystery Weeks, "Battle of the Superheros", Master Class –Indie films, Лятна академия за  Музикален театър, История на изкуството, Вокал +пиано

 muz teatyr

Музикален театър за деца - Пеене, танц и актьорско поведение, активно застъпени в музикално–сценично представление – мюзикъл.

СЦЕНА

12.07.2017 - МАЛКИЯТ ПРИНЦ - детски мюзикъл - Сити Марк Арт Център

Предложение за разходки:

razhodki

Разгледайте събитията за деца в раздел КОГА в сайта на София играе.
Разгледайте предложенията за курсове, ателиета, спорт, детски центрове и места за деца в раздел КАКВО в сайта на София играе.



Последно променена в Понеделник, 10 Юли 2017 13:13

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам