logomamaninjashop

Инициатива „НИЕ СМЕ БУДИТЕЛИ“

Автор: Надя Колева

Наближава един от най-интересните и изцяло български празник, 1-ви Ноември, Денят на Будителите! Тази година той ще се чества за 99 път. През 1922 г. Стоян Омарчевски — министър на народното просвещение в правителството на Александър Стамболийски, по инициативата на група интелектуалци, внася предложение в Министерския съвет и на 28 юли 1922 г. 1 ноември е определен за „празник на българските будители, ден за отдаване на почит към паметта на големите българи, далечни и близки строители на съвременна България“. 

Трябва да призная, че за мен винаги това е бил един по-особен празник, ден, в който за малко времето спира, завъртаме колелото и се връщаме години, десетилетия назад, за да надникнем в светлите дела на хора, които са помогнали за изграждане на образованието в България, хора със светли идеали и светли имена! Повод да сведем глави, да излезем от забързания ритъм на съвремието ни и макар и за миг да се замислим за трудностите, които тези хора са имали пред себе си, но са ги преодолели благодарение на силния си дух и желание за Промяна! 

Тази година ми хрумна, че бихме могли да предизвикаме и ние една малка Промяна, като накараме децата да потърсят интересни истории за Будителите, като ги провокираме да работят в екип, да бъдат едни малки откриватели, поне за няколко седмици, да работят заедно и да се опитат да бъдат освен всичко, и създатели, точно като хората, които стоят зад думата „будители“.

И понеже идеята е всъщност доста по-всеобхватна, решихме да я осъществим с помощта на Сдружение за Социална Справедливост и НИЕСМЕГАБРОВО, гр. Габрово, с които смело се втурнахме да я реализираме!

Успяхме да се свържем с няколко училища от Габрово и те също с желание откликнаха на нашата идея, която в общи линии е това:

  • Да се сформират екипи от 7-10 деца, на възраст 7-15 години
  • Всеки екип ще се заеме със задачата да създаде своеобразна „Енциклопедия“ за народни будители по избор на децата, като за всеки будител трябва да има интересна история, която е свързана с него, факти от неговия живот, а също и портрет на съответния будител, нарисуван от децата (по желание)
  • Енциклопедиите трябва да изглеждат като истински такива, да си имат заглавна страница, да бъдат оформени като истински книги!

Изключително сме щастливи, че прекрасните деца от Регионален Център Габрово също проявиха желание и ще се включат в нашата инициатива!

Основна цел на нашата идея е провокираме децата да потърсят интересна информация за будителите, да я преразкажат така, както я разбират, да проявят и творчество в изработката на Енциклопедиите, в рисуването на портретите, да работят и в екип – нещо, което за мен е изключително важно да бъде прието като приоритет в българското образование, защото всъщност имаме остра липса на екипна дейност. С този проект всъщност целим няколко неща:

  • Децата да проявят творчество.
  • Да се пробват да работят в екип.
  • Да се опитаме да преодолеем някои от по-сериозните последици от ковид пандемията – липсата на социално общуване и разделението.
  • Да пробудим интерес в децата към личностите, които всички гордо сочим за пример!
  • Да дадем възможност на децата на свой ред да бъдат творци и будители!

Появи се и идеята в последствие тези енциклопедии да бъдат продадени благотворително, като събраните средства ще дарим за лечението на детенце от града – Лъчезара Недкова Ангелова, която се нуждае от средства за лечение в чужбина.

За всички деца, които ще се включат, сме предвидили грамоти, а за отборите – книги от български автори, сред избраните автори е и Валентина Вълчева и нейната прекрасна тематична книга “И будителите били хора“.

Искреното ни желание е да можем да осигурим книжка за всяко дете и тук оставяме една отворена „вратичка“, ако някой желае да се включи в тази част, ще сме благодарни!

Споделяме нашата идея, всеки е свободен да я вземе и да я приложи в своя град, село, общност, надяваме се тази година наистина да успеем да отпразнуваме Деня на Будителите по един по-различен и интересен начин. 

От време на време всички имаме нужда от малко вдъхновение, а децата особено много го заслужават! Какъв по-хубав повод от Деня на Будителите!

Тук можете да прочетете:

Интересни истории за велики българи

Последно променена в Сряда, 13 Октомври 2021 11:40
Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам