logomamaninjashop

ТикТок, бепчета

Автор: Надя Брайт

Една статия изпълнена с чуждици, жаргон и недоумение, в която проследявам пътя на „загурялата леличка“ из чисто новата социална мрежа. Освен в ролята си на гореспоменатата леличка, аз се занимавам професионално със социални мрежи, така че – слушайте ме внимателно – няма да повтарям.

@nadiaisbright

здравейте, пичове! минутки за грамотност ☕️ ##fyp ##foryou ##foryoupage ##comedian ##standup ##standupcomedy ##bulgaria ##кирилица

♬ original sound - Nadia Bright

Признавам - пристрастена съм към социалните мрежи. Единствената причина да не съм голям инфлуенсър е, че имам душевност на кактус. Тя не може да се декорира и избива през всичките ми постове. Обаче съм наясно с механизмите на мрежите, както и с трендовете.

Имам ежедневна висока активност във: Facebook, Instagram, Twitter и LinkedIn. Акаунта в Tinder си го изтрих, друг път ще Ви разкажа защо. Планирам догодина да заплувам по-сериозно в YouTube. А сега, непланирано, се хвърлих от високото в дълбокото…

Какво е TikTok?

Какво казва Интернет: „Тикток“ е социална мрежа, позволяваща създаването на кратки клипове и обмен на съобщения. Китайска е. Тръмп се опита да я ограничи в САЩ. Засега неуспешно. Най-сваляното приложение за 2020г. 800 милиона потребителя. 

Какво казва Надя: ТикТок е свят на бързите послания – кратко време за фокусиране на мозъка, дълго време за прокрастинация. Мислите, че не е възможно два часа да гледате клипчета по-кратки от минута? Значи нямате ТикТок. Засега.

Потребителят е Алиса в страната на огледалния свят – едно след друго, едно след друго изскачат танци, смешки, мода и гримове, чалга (за бг потребителя), изумителни спортисти, сериозни и образователни акаунти, КОТКИ, още смешки, още грим, още танци, акробатика, мода, КОТКИ... 

Всички съветват потребителите да правят по 2-3 видеа на ден, за да трупат фололъри и лайкове. И доста потребители са послушали този съвет (дори потребителката, която пише тези редове).

Създаването на клипове само по себе си е много интересно преживяване. Предоставени са най-различни тулове, филтри, ефекти и най-вече (най-вече!) – всякаква музика, звуци, човешки и нечовешки гласове, които може да използвате в клиповете си.

Какво казват „хората“: В ТикТок има само простотии, чалга и деца (*). Несериозно е.

Какво казват „децата“: Нищо. Защото не слушат „хората“, а си правят и гледат клипове.

(*) Това, че ТикТок е за деца е заблуда, от която трябва да се отървете, ако сте родител. Да, в мрежата има деца, но съдържанието ѝ невинаги е подходящо за тях. Затова ако давате достъп на децата си до ТикТок – интересувайте се какво гледат. Много се интересувайте дали и кой ги следва, им пише и изобщо – дали контактуват с някого. Преглеждайте всички клипове, преди да ги пуснат в мрежата. Казвам това не защото конкретно ТикТок е заплаха за детето Ви. Просто напомням, че както не бихте оставили детето си да танцува само на улицата, без да му хвърляте едно око от балкона, така и в Интернет трябва да се наглежда.

Личното ми пътуване или иначе казано user experience:

Настройки на съдържанието: Първо започнах да гледам. И като започнах – не спрях. Понеже съм си умница, веднага започнах да обучавам ТикТок какво съдържание да ми показва. Когато видя клип, който е тъп – не го доглеждам целия, а минавам към следващия. Препоръчвам Ви този подход. За да не се окаже, че само защото сте от България, ТикТок не спира да Ви показва пъпчиви младежи по анцузи, които се гънат като тръстики на чалга. Лайквам съдържание, каквото бих искала да гледам повече. Забележете – не непременно каквото ми е харесало в тази секунда, а каквото искам да гледам повече. Защото един път се отпуснах и си лайквах само по сърце и за отрицателно време видеата станаха само КОТКИ. За щастие – мрежата реагира много бързо на предпочитанията Ви и всичко може да се поправи.

@nadiaisbright

#fyp #foryou #foryoupage #foryourpage

♬ original sound - Nadia Bright

Клиповете ми: Решението да започна да правя клипове дойде безапелационно и необратимо. Не можеш да спреш нито гората да се разлиства, нито Надя да говори глупости на целия Интернет. Важно е да се отбележи, че най-големият процент аудитория в ТикТок е с 10 години по-млада от мен. А моето модно увлечение в момента е  побелял перчем на почти черна коса. Аудиторията на ТикТок не знае какво е „перчем“. Но предполагам, че всичките знаем Круела, нали... Нещо такова, ама без далматинците. Но се гримирах. Сценично. И започнах... Избиране на песни, избиране на ъгли за снимане, сюжети, реплики, монтажи... Чудеса, хора! Чудеса! Наводних всичките си приятели с клиповете си, мислех че ще ги гледат само те...

На 24-тия час от създаването на акаунта си, направих клип за ползите от другаруването с жена над 30, ако си момче на 20+. Без да искам го качих два пъти и имам общо към 35 хиляди гледания. В момента 98% от последователите ми са момчета 20+. Голяма част от тях ме последваха и в Инстаграм. Което само показва как наивитет не се лекува с пълнолетие.

Много се забавлявах с коментарите... Повечето бяха позитивни. Засега почти не са ме харазвали сериозно, а често ми се случва в други мрежи. (Това е една дълга тема, по която някой път трябва да пиша). 

Един акаунт от типа jorkatasuperbmw ми написа, че съм „загуряла леличка“. Така се случи, че на 48-мия час от създаването на акаунта си, аз вече бях направила клип, в който се заяждам с хората и им поправям правописа. Казах „Мило момче“ и обясних, че може би „загуряла“ идва от гурел. 

Бях сигурна, че това ще ме закопае. В България правописът не е тренди. Обаче – не! Имам близо 15 хиляди гледания на клипа и отново – коментарите бяха по-скоро позитивни. В смисъл... Не ми отрекоха лелството, но ме последваха в Инстаграм, ако ме разбирате.

Един акаунт с профилна снимка на гол до кръста мускулест тип в асансьор (?!), ми каза да си боядисам косата. Пожелавам си през новата година да имам самочувствието на момчето, което казва на жени в мрежата какво да направят с косата си. Както и на онези хора, които ми казват „Мислех, че като си стендъп комедиант, ще схванеш шегата“. 

Най-големият ми любимец обаче е GinoTr387452, който ми каза: „Ако имаш пари, ще спя с теб колкото кажеш!“. Аз му написах, че чак толкова пари нямам и той отговори: „Е, тогава без пари“. Още го обмислям, мило момче.

@nadiaisbright

##fyp ##foryou ##standup ##comedia ##standupcomedy ##bulgaria

♬ original sound - Nadia Bright

Към настоящия момент не спирам да гледам и правя клипове. Гледам ги, защото са забавни и защото ми дават почивка от ПОСТОЯННОТО споделяне на МНЕНИЯ в други мрежи. В ТикТок почти цялото съдържание, което виждам е позитивно. 

А ги правя, защото ми е забавно. Аз обичам да ми е забавно. Не съм от тия, които ще танцуват за Интернет. Не ми отива на кактусовата душа, да се гъна сластно публично (защото аз така танцувам – гъна се сластно). Така че това забавление си го спестявам. Но други глупости – бол. А и е много хубаво, да експериментирам с гримове. Аз не съм от тези момичета, които се преобразяват в холивудски звезди с грим. Аз мажа с размах като индианец преди битка. А после гледам да не стоя статично пред камерата, за да не се вижда твърде добре резултатът. Имам и котка, тя направи над 2 хиляди гледания също. С дикторски глас „My mom is a lazy b*tch”, между другото.

Искам да отбележа, че колкото и да изглеждат неясни правилата в тази мрежа, все пак се опитват да вложат някакъв разум. Например - гледах клип на дама с милиони последователи, която снимаше, докато шофира. На това видео излиза предупредителен надпис, че подобни действия може да са опасни. Над всяко видео, в което се споменава Коронавирус, излиза иконка на информационен център за Covid. 

Като цяло, при мен положението е “Камера! Работи!“. По-малко мнения и спорове във Фейсбук и повече филтри с муцинки в ТикТок. Да идва 2021-ва и нека всички момчета 20+ ме последват.

Още от Надя:  

Типовете мъже според Надя

Последно променена в Неделя, 20 Декември 2020 20:05
Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам