Един мъж, една жена

Автор: Мария Пеева

Искам да ви разкажа история за Един мъж. Изобщо нямам предвид, че е Моят мъж, да не си помислите такова нещо. Да речем, че е Един мъж, върху когото Една жена има преки наблюдения от има-няма двайсет и пет години.

Един мъж се има за отличен шофьор. Една жена не мисли точно така.

Един мъж кара по системата газ-спирачка и твърди, че така е правилно. Плавното шофиране, което наистина доставя удоволствие на всички в колата, му е под нивото. Той смята, че ако не  ускори, все едно си на скоростно влакче, и ако не натисне спирачката така, че червата на клетите пътници да им се качат в гърлото, все едно не е спрял. Деца повръщат, жена повръща, кучета повръщат, а Един мъж се чуди какъв му е късметът, че всички около него имат слаби стомаси. Веднъж Един мъж качва две момчета на стоп, и те повръщат. Какво доказателство иска повече, Една жена не знае. Когато Една жена кара, никой не повръща, най-много всички да огладнеят, защото пътят става малко по-дълъг. Но добрият апетит за разлика от повръщаното е здравословен и мирише хубаво.

Един мъж не спазва ограниченията за скорост. Той смята, че са „измислени, за да има за какво да те спират“ и още, че „това го няма никъде в Европа“. Глобявали са го десетки пъти и талонът са му взимали, но това са дребни проблеми за Един мъж, който е трябвало да стане пилот на Формула 1, а не просто шофьор като всички останали. Една жена не може да преброи броя на микроинфарктите, които получава, когато Един мъж я вози, а той й се смее в лицето, казва й "Спокойно" с обидно-снизходителен тон и дори обяснява, че е пъзла. Една жена всеки път финишира с мускулна треска на десния крак, когато неволно натиска несъществуващата спирачка, докато Един мъж прави фиу-фиу по завоите с жестока самоуверена усмивка.

Един мъж не спазва и пътната маркировка. Той изпреварва където си иска и както си иска. Когато Една жена му посочва белите непрекъснати линии и мило и търпеливо, макар и с леко истерична нотка в гласа, му обяснява какво означават, той назидателно отговаря, че те били просто „ориентировъчни“ и той много добре вижда, когато има риск да изпревари. Една жена му казва, че тайничко се надява от някое храстче да изскочи полицай и да го глоби с много, много пари. Ориентировъчно.

Един мъж се ядосва и напомня на Една жена, че поне никога не шофира пил, не изпреварва отдясно, не кара в аварийната лента и не минава на червено. И това е нещо. Винаги има и по-голямо зло. Една жена въздъхва и почти е готова да му прости, когато Един мъж, увлечен да обяснява колко добър шофьор е, влиза в насрещното движение след един рязък завой. Отсреща се задава огромен камион. Луд късмет е, че разделителната ограда започва малко по-натам и Един мъж успява в последния момент да мине през тревната площ и да се върне в правилното платно. Една жена и Един мъж се скарват жестоко и не си говорят два часа, което е прецедент в семейната история.

Давам тази история на Моя мъж да я прочете и той казва:

- Първо, изобщо не е вярно и второ, силно е преувеличено.

На което аз отговарям:

- Първо, няма как нещо „изобщо да не е вярно“ и в същото време да е „силно преувеличено“. Или едното, или другото. И второ, ти защо реши, че се отнася за теб?

Моят мъж мълчи известно време и после ми забива този нож в сърцето:

- Ще взема да напиша история за Една жена, която веднъж кара два часа по магистрала София –Пловдив след някакъв раздрънкан камион с кайсии, защото се страхуваше да изпревари.

Този път аз млъквам. След малко отвръщам на удара без никакво заяждане, логично и обосновано, както подобава на Една жена.

- Ние, жените, сме умерено смели и отговорни същества, които макар и отворени към света, СПАЗВАТ ПРАВИЛАТА и са предпазливи. Особено когато децата им се возят на задната седалка. Или пък може просто Една жена да е искала да преброи щайгите в камиона, ей така, от любознателност. Все пак не на всеки се удава шанс в живота да кара зад камион и да брои колко щайги се побират в каросерията му. А това е полезна информация, която не се знае кога може да ти потрябва.

На което той отговаря със злобна насмешка и съвсем не на място:

- С тази скорост не щайгите, ами кайсиите в тях можеха да се преброят.

Една жена възнамерява да направи подписка. Ще поиска КАТ да провеждат ежегодни шофьорски изпити на всички мъже, като в изпитната комисия задължително ще участват и съпругите им и последната дума ще е тяхна. Освен това Една жена сериозно обмисля да направи фейсбук група, която ще се казва „Жените са по-добри шофьори“.

Ако вече няма такава.

 

Прочетете още:

Къща на морето 

Как да се разведеш с жена си в 10 стъпки

Последно променена в Събота, 09 Септември 2017 22:39
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Жена в колата

Жена в колата

28 Авг, 2019 Забавно

Що се смеете на чуждото страдание!

Що се смеете на чуждото страдание!

19 Авг, 2019 Татко Калоян

Митичният чичо Митко

Митичният чичо Митко

01 Сеп, 2019 Блог

Бърборкото

Бърборкото

05 Сеп, 2019 Истории

Стояна е бременна

Стояна е бременна

10 Сеп, 2019 Истории

Летни истории

Летни истории

06 Сеп, 2019 Блог

Гранд хотел

Гранд хотел

08 Сеп, 2019 Забавно

Много обичам септември

Много обичам септември

17 Сеп, 2019 Татко Калоян

Фабрика за мечти "Светлина" - иновативното място за деца и възрастни

Фабрика за мечти "Светлина" - …

16 Сеп, 2019 Образование

Говорите ли за пари с децата?

Говорите ли за пари с децата?

12 Сеп, 2019 Образование

Стояна е бременна

Стояна е бременна

10 Сеп, 2019 Истории

Продължението на мозъка

Продължението на мозъка

09 Сеп, 2019 Възпитание

Гранд хотел

Гранд хотел

08 Сеп, 2019 Забавно

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам