Един мъж, една жена

Автор: Мария Пеева

Искам да ви разкажа история за Един мъж. Изобщо нямам предвид, че е Моят мъж, да не си помислите такова нещо. Да речем, че е Един мъж, върху когото Една жена има преки наблюдения от има-няма двайсет и пет години.

Един мъж се има за отличен шофьор. Една жена не мисли точно така.

Един мъж кара по системата газ-спирачка и твърди, че така е правилно. Плавното шофиране, което наистина доставя удоволствие на всички в колата, му е под нивото. Той смята, че ако не  ускори, все едно си на скоростно влакче, и ако не натисне спирачката така, че червата на клетите пътници да им се качат в гърлото, все едно не е спрял. Деца повръщат, жена повръща, кучета повръщат, а Един мъж се чуди какъв му е късметът, че всички около него имат слаби стомаси. Веднъж Един мъж качва две момчета на стоп, и те повръщат. Какво доказателство иска повече, Една жена не знае. Когато Една жена кара, никой не повръща, най-много всички да огладнеят, защото пътят става малко по-дълъг. Но добрият апетит за разлика от повръщаното е здравословен и мирише хубаво.

Един мъж не спазва ограниченията за скорост. Той смята, че са „измислени, за да има за какво да те спират“ и още, че „това го няма никъде в Европа“. Глобявали са го десетки пъти и талонът са му взимали, но това са дребни проблеми за Един мъж, който е трябвало да стане пилот на Формула 1, а не просто шофьор като всички останали. Една жена не може да преброи броя на микроинфарктите, които получава, когато Един мъж я вози, а той й се смее в лицето, казва й "Спокойно" с обидно-снизходителен тон и дори обяснява, че е пъзла. Една жена всеки път финишира с мускулна треска на десния крак, когато неволно натиска несъществуващата спирачка, докато Един мъж прави фиу-фиу по завоите с жестока самоуверена усмивка.

Един мъж не спазва и пътната маркировка. Той изпреварва където си иска и както си иска. Когато Една жена му посочва белите непрекъснати линии и мило и търпеливо, макар и с леко истерична нотка в гласа, му обяснява какво означават, той назидателно отговаря, че те били просто „ориентировъчни“ и той много добре вижда, когато има риск да изпревари. Една жена му казва, че тайничко се надява от някое храстче да изскочи полицай и да го глоби с много, много пари. Ориентировъчно.

Един мъж се ядосва и напомня на Една жена, че поне никога не шофира пил, не изпреварва отдясно, не кара в аварийната лента и не минава на червено. И това е нещо. Винаги има и по-голямо зло. Една жена въздъхва и почти е готова да му прости, когато Един мъж, увлечен да обяснява колко добър шофьор е, влиза в насрещното движение след един рязък завой. Отсреща се задава огромен камион. Луд късмет е, че разделителната ограда започва малко по-натам и Един мъж успява в последния момент да мине през тревната площ и да се върне в правилното платно. Една жена и Един мъж се скарват жестоко и не си говорят два часа, което е прецедент в семейната история.

Давам тази история на Моя мъж да я прочете и той казва:

- Първо, изобщо не е вярно и второ, силно е преувеличено.

На което аз отговарям:

- Първо, няма как нещо „изобщо да не е вярно“ и в същото време да е „силно преувеличено“. Или едното, или другото. И второ, ти защо реши, че се отнася за теб?

Моят мъж мълчи известно време и после ми забива този нож в сърцето:

- Ще взема да напиша история за Една жена, която веднъж кара два часа по магистрала София –Пловдив след някакъв раздрънкан камион с кайсии, защото се страхуваше да изпревари.

Този път аз млъквам. След малко отвръщам на удара без никакво заяждане, логично и обосновано, както подобава на Една жена.

- Ние, жените, сме умерено смели и отговорни същества, които макар и отворени към света, СПАЗВАТ ПРАВИЛАТА и са предпазливи. Особено когато децата им се возят на задната седалка. Или пък може просто Една жена да е искала да преброи щайгите в камиона, ей така, от любознателност. Все пак не на всеки се удава шанс в живота да кара зад камион и да брои колко щайги се побират в каросерията му. А това е полезна информация, която не се знае кога може да ти потрябва.

На което той отговаря със злобна насмешка и съвсем не на място:

- С тази скорост не щайгите, ами кайсиите в тях можеха да се преброят.

Една жена възнамерява да направи подписка. Ще поиска КАТ да провеждат ежегодни шофьорски изпити на всички мъже, като в изпитната комисия задължително ще участват и съпругите им и последната дума ще е тяхна. Освен това Една жена сериозно обмисля да направи фейсбук група, която ще се казва „Жените са по-добри шофьори“.

Ако вече няма такава.

 

Прочетете още:

Къща на морето 

Как да се разведеш с жена си в 10 стъпки

Последно променена в Събота, 09 Септември 2017 22:39
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Не е страх, отговорност е!

Не е страх, отговорност е!

10 Мар, 2020 Истории

Карантина

Карантина

20 Мар, 2020 Татко Калоян

Неочаквана ваканция

Неочаквана ваканция

10 Мар, 2020 Истории

Благородният лъжец

Благородният лъжец

09 Мар, 2020 Истории

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам