logomamaninjashop

Какво да правим, когато има проблем с агресивни и безстопанствени животни

Разбира се, в оптималния случай най-прекрасно би било да осиновим всички безстопанствени животинки, да им осигурим дом, обич и да ги превъзпитаме. В повечето случаи това е неосъществимо. Затова благодаря на Диана Димитрова и Анита Георгиева, които си направиха труда да напишат този своеобразен наръчник какво да правим, когато има проблем с агресивни и безстопанствени животни.

На първо място начинът НЕ Е да се снима животното и да се качи във фейсбук с какъвто и да било призив.

Това, разбира се, може да бъде направено, но на по-късен етап и с друга цел – ако се търси дом на животното, или искате да дадете гласност.

Ако наистина искате да направите нещо, първото ви обаждане задължително трябва да бъде телефон 112. На 112 трябва да обясните каква е ситуацията, дали ще изчакате на място, или предприемате нещо друго. Ако случаят е т.нар. класически – безстопанствено куче, или изоставени малки кученца/котенца, следвате следния алгоритъм:

1. Ако случаят касае вероятно престъпление, животното е в тежко състояние, или застрашава сигурността на гражданите: обаждане до 112 (Ако от тел. 112 Ви откажат съдействие, просто кажете, че екипите са длъжни да реагират съгласно чл.13 /Инциденти и събития с животни/ от Националния класификатор на спешните повиквания към МВР. В конкретен случай от миналата есен, 112 и местното РПУ се опитаха да откажат съдействие при мое обаждане за безстопанствен кон на пътя, но след настояване от моя страна и уверението, че чакам на място да дойде екип и следващото ми обаждане ще бъде до медиите, екип на МВР пристигна в рамките на 7 минути. )

2. Ако случаят е безстопанствено куче, което видимо не е агресивно, не е обработено (няма марка), или сте намерили изоставено куче, малки кученца/котенца: Обаждане на дежурен телефон на Община ХХХХХХ, където уведомявате дежурният за намереното животно и местоположението му, както и за самата ситуация. Задължително искате дежурния да се идентифицира и по възможност записвате името му, и часа в който е уведомен. Ако ви каже, че няма кого да изпрати, уведомявате го какво ще предприемете по – нататък.

3.В най – кратък срок, подавате ПИСМЕН сигнал – можете да го направите по имейл ( отнема точно толкова време колкото би ви отнел пост във фейсбук) на следните имейл адреси: екология, център за работа с граждани, кмет (всички телефони и мейли са налични в сайта на съответната община - просто напишете в гугъл община еди-коя-си и излизат контакти).

4. Задължително изисквате входящ номер, който по Закона за електронния документ и електронния подпис трябва да ви бъде изпратен по имейл от деловодството на общината.

5. При липса на реакция от страна на Деловодство в рамките на 24 часа ( в работни дни, разбира се), можете да препратите сигнала си към Областна дирекция на sofoblast Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. /или където е вашата община/откъдето веднага изпращат вх.номер.

6. При отказ на дежурния да изпрати екип веднага по каквато и да било причина и ако решите, имате желание и възможност да поемете временно грижата за животното, следвате стъпките описани по – горе, като добавяте задължително към сигнала си, че поемате временно грижата и очаквате обратна връзка от общината кога и къде да предадете животното.

7. **По силата на ЗЗЖ, всички безстопанствени животни, без изключение са задължение на общините. **По Закона за задълженията и договорите, т. 6, **Водене на чужда работа без пълномощие,**чл.61 общината ***е длъжна да възстанови всички разходи направени по обгрижването на безстопанствено животно, до момента на поемане на собствените си задължения спрямо него. ***

Знам, че се получи дълъг пост, но мисля, че е важно от една страна да поемем гражданските си задължения спрямо бездомните животни, които най – малкото са наоколо точно заради нас, от друга мисля, че наистина е време да започнем да реагираме на присъствието им адекватно и грамотно, така че да ограмотим и накараме и тези, които трябва да извършват дейността по грижата за бездомните животните и контрола върху популацията им да го правят не по-малко адекватно и грамотно.

Препоръчвам ви и тази полезна статия: 

Въпросите, чиито отговор трябва да знае всяко дете

 

Последно променена в Четвъртък, 18 Ноември 2021 14:17

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам