logomamaninjashop

Лавандуловата панакота на Люси

Люси Евтимова e автор на блога Lussi`s World of Artcraft. В него, освен вкусни рецепти, споделя мисли за музика, кино, литература, изкуства. Можете да се насладите и на великолепните снимки, тъй като фотографията също й е страст.


Любовта ми към готвенето се появи, когато започнах да го възприемам като творческа дейност, в която мога да експериментирам и да се забавлявам. 
Реших да създам блога си, след като много близки и приятели ме посъветваха да го направя. Радвам се, че ги послушах, защото той е едно от най-хубавите неща в ежедневието ми. Обратната връзка, която получавам от читателите, е толкова зареждаща и вдъхновяваща!
Харесвам много ястия от различни чуждестранни кухни, но бих хапнала почти всичко от италианската. Голям фен съм и на американската южняшка кухня.
Аз самата, обичам да се храня разнообразно, но все пак има определени продукти, на които не мога да се наситя. Чушките например. Мога да ги ям пържени, панирани, печени, а сега, когато е горещо и не ми се хапва нищо тежко, приготвям един миш-маш и съм готова за деня. 
Зеленчуците са нещо, което предпочитам напоследък, въпреки че обичам и месо. Преди години не си представях да ям спанак, тиквички или патладжани. Радвам се, че вкусът ми се променя и мога да измислям все по-интересни ястия. 
Малкият ми племенник също обича зеленчуци, макар да ги консумира все още на пюре. Заедно приготвихме една питателна зеленчукова крем супа у дома. Преди да нарежа всеки зеленчук му го подавах, да се запознае с него. Много хареса пъстротата на чушките ( и той като леля си), одобри морковите, „нагушка“ два картофа, но не разбра предназначението на магданоза.

В духа на прекрасното мързеливо лятно време, реших да ви представя един свеж и лесен десерт, който ще ви отнеме точно 10 минути, но ще ви донесе наслада и разхлада.

Лавандулова панакота


lpn5

Необходими продукти:

300 мл прясно мляко

200 мл течна сметана

1 пакетче желатин

1-2 пълни с. л. мед

1 пълна с. л. цвят лавандула

*В много рецепти се използва само сметана, но според мен става много тежка. Аз препоръчвам комбинацията от мляко и сметана за по-нежен и лек вкус.

Начин на приготвяне:

В касерола сложете млякото и сметаната и добавете лавандулата. Оставете на котлона, докато загрее до степен малко преди да кипне. 

През това време накиснете желатина в малко вода (1-2 с. л.), за да набъбне. Когато сметановата смес е готова, я прецедете, за да отстраните цвета на лавандулата.

Прибавете желатина към горещата смес за панакота и разбъркайте, докато се разтвори напълно.

Овкусете с малко мед. Не слагайте много, тъй като е добре да сервирате десерта с топинг от мед, който също ще допринесе за сладостта му.

Разпределете сместа в чашки. Оставете да се поохлади и след това приберете в хладилника, докато стегне. 

Поднесете десерта полят с малко мед и с деликатна украса от лавандула.

 

Спокойно, щастливо и мързеливо лято, приятели!

lpn9


Още идеи за вкусни десерти:

Шоколадовите мус тортички на Елица 
Зорница, която прави не само вкусна пица

Последно променена в Петък, 30 Юни 2017 15:33

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам